Συνεχίζεται η ''ναυμαχία'' Γάλλων, Ιταλών, Γερμανών, Ισπανών, Ολλανδών και Βρετανών για τις ελληνικές φρεγάτες. Όπως φαίνεται οι ΗΠΑ ''βγαίνουν'' εκτός κούρσας.
Οι Γάλλοι τα δίνουν όλα στην Ελλάδα, με νέες πληροφορίες να έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Όπως τονίζουν στους Έλληνες επιτελείς οι εκπρόσωποι της εταιρείας Naval Group που κατασκευάζει τις συγκεκριμένες φρεγάτες, τα πλοία τους υπερέχουν έναντι των ανταγωνιστών, καθώς υποστηρίζουν το πλήρως ψηφιακό ραντάρ Sea Fire, ενώ οι 32 πύραυλοι aster και το σύστημα πληροφοριών Setis προσφέρουν, όπως επισημαίνουν, απόλυτο έλεγχο έναντι οποιασδήποτε απειλής.
Συν τοις άλλοις, οι τέσσερις φρεγάτες που θέλουν να πουλήσουν οι Γάλλοι στο Πολεμικό Ναυτικό, θα φέρουν και ανθυποβρυχιακά συστήματα sonar Capltas και sonar γάστρας, ενώ επιταχύνουν και τις ημερομηνίες παράδοσης.
Οι εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας που κατασκευάζουν τις Belh@rra εγγυόνται πλέον ότι η πρώτη φρεγάτα θα μπορεί να παραδοθεί στη χώρα μας αρχές του έτους 2025, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Πως θα γίνει αυτό; Είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν την ακριβώς ίδιου τύπου φρεγάτα που φτιάχνεται αυτό τον καιρό για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό στη ναυπηγική μονάδα του Λοριάν.
Εάν αποδεχθούμε την προσφορά τους, είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν την πρώτη φρεγάτα αρχές του 2025, τη δεύτερη το 2027, την τρίτη το 2028 και την τέταρτη το 2029, με τα τρία τελευταία πλοία μάλιστα να κατασκευάζονται στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, δίνοντας εργασία σε χιλιάδες άτομα.
''Σφήνα'' Ιταλών
Εκπρόσωποι της εταιρίας Fincantieri & Leonardo, σύμφωνα με πληροφορίες είδαν τον Έλληνα υπουργό για να καταθέσουν τη δική τους πρόταση την οποία ανέμεναν στο Ελληνικό Επιτελείο και δεν είναι άλλη από τέσσερις Ιταλικές φρεγάτες πολλαπλού ρόλου Fremm.
Οι Ιταλοί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναφέρθηκαν στις φρεγάτες που είναι η αιχμή του δόρατος του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού όπου τους παρέχουν δυνατότητες τόσο ανθυποβρυχιακού πολέμου αλλά και άμυνας περιοχής.
Οι Γερμανοί μπαίνουν γερά στο κόλπο
Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο Γερμανός πρέσβης Έρνστ Ράιχελ μαζί με στελέχη της ThyssenKrupp πέρασαν το κατώφλι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συναντήθηκαν με το Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Γερμανική πρόταση για τις φρεγάτες Α200-Α300 με το Βερολίνο να μπαίνει και αυτό δυνατά στη «ναυμαχία» της διεκδίκησης του Ελληνικού προγράμματος.