Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Ρελάνς Γάλλων με Βelharra - Προσφορά-''βόμβα'' στο ΠΝ

Η Γαλλία επανέρχεται στο θέμα του διαγωνισμού για την νέα φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού με προσφορά πακέτου στρατηγικών λύσεων.

Η «γαλλική ομάδα» αποτελούμενη από τρεις μεγάλες αμυντικές εταιρείες (Naval Group, Thales, MBDA) υπέβαλε πρόσφατα μια νέα προσφορά στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο Naval News πηγή της γαλλικής βιομηχανίας με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, είπε ότι η προσφορά της "γαλλικής ομάδος" είναι ένα ολοκληρωμένο και στιβαρό στρατηγικό πακέτο σχεδιασμένο να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έχει τις καλύτερες δυνατότητες στο συντομότερο χρονικό διάστημα με το μικρότερο  κόστος.

https://www.youtube.com/watch?v=IwGJo5uvHK4

Η πηγή πρόσθεσε: “Αυτή η προσφορά καλύπτει όλες τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού ξεκινώντας με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ".

Οι Γάλλοι προτείνουν να πραγματοποιηθεί η όλη διαδικασία εκσυγχρονισμού των MEKO σε ελληνικό ναυπηγείο, με τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από αυτή την άποψη, η Thales μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της Thales Hellas S.A. και στις σχέσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί μεταξύ της Thales και της Naval Group με τους υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους.

Όσον αφορά το επίπεδο ομοιότητας μεταξύ του εξοπλισμού του FDI στη διαμόρφωση που απαιτεί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και του εξοπλισμού των αναβαθμισμένων MEKO, η πηγή ανέφερε ότι οι εργασίες για την προγραμματισμένη τελική διαμόρφωση συνεχίζονται ακόμη.

Λόγω της επείγουσας απαίτησης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για ενδιάμεση λύση, η γαλλική προσφορά περιλαμβάνει μια λύση που αποτελείται από μεταχειρισμένες φρεγάτες που θα μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα, πιθανότατα μετά από αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό.

Ο αριθμός των γαλλικών φρεγατών που προσφέρονται ως ενδιάμεση λύση δεν είναι γνωστός, ούτε ο τύπος τους.

Ωστόσο, οι μόνες διαθέσιμες μονάδες θα είναι οι δύο μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης La Fayette και μία φρεγάτα κλάσης Cassard.

ΟΙ Γάλλοι προσφέρουν τέλος στην Ελλάδα την φρεγάτα FDI, η οποία είναι μια ναυτική πλατφόρμα επιφανείας νέας γενιάς, που θα διαθέτει τις τελευταίες τεχνολογίες των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών Thales, MBDA και Naval Group.

Έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει όλες τις σύγχρονες απειλές, ενώ τα ψηφιακά της συστήματα εγγυώνται μια εξελικτική δυνατότητα που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Ναυτικό θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές (UAV, Cyber, αντι- βαλλιστικοί πύραυλοι, υπερηχητικοί πύραυλοι, μη επανδρωμένα υποβρύχια κ.λπ.).

Η FDI θα προσδώσει ένα πλεονέκτημα δύναμης και κυριαρχίας για την Ελλάδα.

“Η φρεγάτα αυτή προσφέρει ασυναγώνιστες δυνατότητες για τον μόνιμο έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, μαζί με  αυτονομία της δράσης, προς υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί από την Αθήνα.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα μπορέσει να ενταχθεί σε οποιονδήποτε σχεδιασμό κοινών ναυτικών αεροπορικών επιχειρήσεων, διαθέτοντας πολύ υψηλή στρατιωτική ισχύ στη μάχη”, αναφέρει η γαλλική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλάμε για τέσσερις φρεγάτες αυτού του τύπου. Η κατασκευή της πρώτης θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία για να εξασφαλιστεί η προετοιμασία στην Ελλάδα της μεταφοράς τεχνολογίας, η οποία θα επιτρέψει την κατασκευή τριών φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία.

Το προτεινόμενο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία μιας πραγματικής αμυντικής βιομηχανικής βάσης για τον ναυτικό τομέα στην Ελλάδα, ικανό να παράγει αρκετές φρεγάτες στη χώρα, και πάνω απ 'όλα να παρέχει δουλειά σε αρκετές δεκάδες ελληνικές εταιρείες και αρκετές εκατοντάδες Έλληνες πολίτες.

Τονίζεται ότι η Belharra θα διαθέτει ασπίδα αντιαεροπορικής προστασίας ακτίνας μεγαλύτερης των 100 χλμ γύρω της. Εντός αυτής της ακτίνας, τα υπόλοιπα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού θα μπορούν να κινούνται σε μια περίμετρο αντιαεροπορικής προστασίας χωρίς να φοβούνται εναέριες επιθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γαλλική φρεγάτα θα έχει την δυνατότητα να εξουδετερώνει εχθρικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και άλλους στόχους σε αυτές τις αποστάσεις. Στον αέρα ομάδες ελληνικών αεροσκαφών F-16 και Rafale θα δρουν επίσης ελεύθερα επιλέγοντας στόχους.
Η αεροναυτική αυτή δύναμη θα είναι σε θέση επίσης να καλύψει και τις ανάγκες της κυπριακής ΑΟΖ, από τυχόν τουρκικές προκλήσεις.

Η απόφαση για την αγορά φρεγατών από Γαλλία, ΗΠΑ, ή άλλη χώρα, αφορά αποκλειστικά το ελληνικό γενικό επιτελείο ναυτικού, του οποίου η πρόταση οφείλει να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση όσο γίνεται πιο γρήγορα.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ