Πολεμική αεροπορία

Tactical Leadership Programme (TLP) : Έλληνες πιλότοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των καλύτερων πιλότων με τα πιο σύγχρονα μαχητικά

Tactical Leadership Programme (TLP) . Κάτω από αυτό το όνομα κρύβεται ένα από τα λιγότερο γνωστά, αλλά πιο επιτυχημένα προγράμματα που διαχειρίζεται η Πολεμική Αεροπορία . Με βάση την αεροπορική βάση Los Llanos (Albacete) της Ισπανίας , αυτό το πρόγραμμα προσελκύει χρόνο με το χρόνο τους καλύτερους πιλότους και πληρώματα αεροσκαφών και τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούν υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ . 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πιο σύγχρονο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη (Usafe), το Lockheed Martin F-35A, το F-15E Strike Eagle , από την αεροπορική βάση της Βασιλικής Αεροπορίας στο Lakenheath (Αγγλία), το F/A-18E/F Super Hornet του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, από το πυρηνικό αεροπλανοφόρο «George W. Bush» (CVN-77), ή τα ισπανικά Eurofighters της Πτέρυγας 11 και 14, είναι μερικά από τα μαχητικά μάχης τέταρτης και πέμπτης γενιάς, εξοπλισμένα με τις τελευταίες τεχνολογίες, που μετρούν τις δυνάμεις τους αυτές τις μέρες στον εναέριο χώρο του Albacete. Η βασική τους αποστολή; Η ένταξη σε κοινές αποστολές αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Δηλαδή, να εγγυηθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ αυτών των σύγχρονων μαχητικών.

Σκοπός του

Σκοπός του TLP είναι να βελτιώσει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των Συμμαχικών Πολεμικών Αεροποριών . Αυτά τα μαθήματα αναπτύσσουν τις ηγετικές δεξιότητες των πιλότων και των πληρωμάτων και πραγματοποιούν πολύπλοκους ελιγμούς, σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον απειλής. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν συστήματα αεράμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας υποδοχής και χρησιμοποιούνται διάφορα συστήματα προσομοίωσης απειλών.

 Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περίπου 700 και 32 από αυτούς είναι απόφοιτοι αυτού του μαθήματος πτήσης, συμπεριλαμβανομένων 21 πιλότων , μαζί με 6 αξιωματικούς πληροφοριών και 5 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας . Τα κράτη που συμμετέχουν ως Blue Air είναι το Βέλγιο, η Δανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διοργανώτρια Ισπανία, με συνολικά 24 αεροσκάφη. 

Το Blue Air καλείται σε αυτό το είδος ασκήσεων προς τη συμμαχική πλευρά. Ως δεδομένα, αεροσκάφη πέμπτης γενιάς USAF F-35 συμμετέχουν για πρώτη φορά ως Blue Air. Όσον αφορά τη συμμετοχή των αεροπλάνων της Red Air , υπάρχουν 10 αεροπλάνα, με τα κράτη που συμμετέχουν να είναι ίδια με της Blue Force. 

Τα μαχητικά μετρούν τις δυνάμεις τους στον εναέριο χώρο του Albacete, σε μια μάχη στην οποία η νίκη αποτελείται από ενσωμάτωση, ομαδική και τακτική ηγεσία . Οι πιλότοι σχεδιάζουν, ενημερώνουν και εκτελούν την αποστολή σε ένα προσομοιωμένο ελεγχόμενο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, οι χώρες μπορούν να κατανέμουν τους περιορισμένους πόρους πιο αποτελεσματικά και ευέλικτα.

Το μάθημα επιτρέπει επίσης, παρεμπιπτόντως, μια ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα όπλα, τις τακτικές και τις δυνατότητες μεταξύ των συμμετεχόντων εθνών. Να σημειωθεί ότι, αναπτύσσονται και θεωρητικά μαθήματα. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για την επιρροή στην ανάπτυξη ηγεσίας, σχεδιασμού αποστολής, δεξιοτήτων τακτικής πτήσης και πληροφόρησης των συμμετεχόντων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ.

https://youtu.be/N0US1_wHQTs

Η Ιστορία του

Στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα του περασμένου αιώνα, το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ευρώπη, πήρε την απόφαση να προωθήσει τις πολυεθνικές τακτικές αεροπορικές επιχειρήσεις. Το Πρόγραμμα Tactical Leadership δημιουργήθηκε το 1978, αρχικά στη Γερμανία, κατόπιν  μετακόμισε στο Βέλγιο το 1989 και τελικά εγκαταστάθηκε στην αεροπορική βάση Albacete το 2009 . 

Εκτός από την Ισπανία ως χώρα υποδοχής, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι χώρες που συμβάλλουν στο TLP. Οι εγκαταστάσεις εκπαίδευσης είναι ανοιχτές σε όλους τους συμμάχους που θα  το ζητήσουν.

Τέτοιες ασκήσεις ανεβάζουν κατακόρυφα το επίπεδο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, στέλνουν το μήνυμα στους γείτονες Τούρκους ότι τα “μπλε φτερά”, περιλαμβάνονται πάντοτε μεταξύ των καλύτερων παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, στο Tactical Leadership Programme δεν βλέπει κανείς συχνά συμμετοχές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, με την τελευταία να χρονολογείται περίπου το 2013. Προφανώς για να αποφύγει τον ανταγωνισμό και τη σύγκριση με τα ελληνικά “γεράκια”, κυρίως στην air to air αναμέτρηση.

Πέρα όμως από τις ατομικές διακρίσεις που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες αεροπόροι βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως, κάθε Πολεμική Μοίρα που εκπαιδεύεται στο TLP, δίνει το δικό της στίγμα και δείχνει σε φίλους συμμάχους αλλά και σε εχθρούς ότι, αξίζει ο Έλληνας αεροπόρος τον σεβασμό τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ