Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Ετοιμοπόλεμα τα Rafale: Πήραν την πιστοποίηση “Full Operating Capability” - Φόβος και τρόμος στην άλλη πλευρά του Αιγαίου

Τα Rafale θεωρούνται τα αεροσκάφη που θα βάλουν τους φρουρούς του Αιγαίου σε μια νέα εποχή. Δικινητήρια, με πολύ μεγαλύτερες ικανότητες ελιγμών, εξοπλισμένα με όπλα που θα δώσουν πλεονέκτημα στους Ικάρους, τα Rafale είναι πόλος έλξης για τους Top Gun Έλληνες πιλότους και φόβητρο για τους αντιπάλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δημιουργοί του Rafale,  ισχυρίζονται πως το μαχητικό τους αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμιγώς stealth κάτι που αποδίδεται σήμερα στα αμερικανικά μαχητικά F-35 και F-22 από τα οποία μόνο το πρώτο εξάγεται εκτός ΗΠΑ , έχει πολλά στοιχεία που το καθιστούν δύσκολο στον εντοπισμό όπως εξωτερικά υλικά κατασκευής, ειδικό σχεδιασμό της εισαγωγής του αέρα για τους κινητήρες κ.α.

Οι Τούρκοι, φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν, ότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που θα αποκτήσει η ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερτερούν σε σχέση με τα τουρκικά F-16, καθώς πρόκειται για 4ης γενιάς αεροσκάφη. 

Μια  σημαντική πιστοποίηση

Σύμφωνα με την στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα",  επεξηγεί τη φράση «full operating capability» που ευρέως χρησιμοποιείται στην Πολεμική Αεροπορία, στο ΝΑΤΟ και γενικά στην αμυντική στρατηγική. Τι σημαίνει; «Πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα». Μια τέτοια σημαντική πιστοποίηση δόθηκε στα ελληνικά Rafale, μετά από εννέα μήνες συνεχούς εκπαίδευσης πιλότων στους ελληνικούς ουρανούς και δοκιμών του μαχητικού αεροσκάφους.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι, από τη Δευτέρα τα Rafale μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε αποστολή κι αν τους ανατεθεί, «κλείνοντας την πόρτα κάθε απειλής», όπως είπε και ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Γενάρη, όταν προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα πρώτα έξι. Μπορούν να ξεχυθούν στο Αιγαίο και όπου άλλου χρειαστεί, δείχνοντας την υπεροχή τους. Τέλος του μήνα, αρχές Οκτωβρίου έρχεται και το έβδομο Rafale ολοκαίνουργιο, που ίσως το υποδεχθεί στα σύνορα του FIR Αθηνών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταντίνος Φλώρος, θα βρίσκονται την 1η Οκτωβρίου στην Κύπρο, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις στην επέτειο ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα παρακολουθήσουν την παρέλαση. Θα είναι η πρώτη παρέλαση μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ετοιμοπόλεμα τα Rafale: Φόβος και τρόμος στην άλλη πλευρά του Αιγαίου

Τα Rafale βελτιώνουν έτι περαιτέρω την ισορροπία των αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αυξάνουν τη δυνατότητα της Π.Α. να επιχειρεί σε μεγαλύτερο εύρος και να απειλεί τα τουρκικά μαχητικά εξ αποστάσεως, προτού καν γίνουν αντιληπτά από την αεροπορία της γείτονος.

Οι Έλληνες πιλότοι του γαλλικού υπερόπλου εκπαιδεύονται καθημερινά, πετώντας και στο Αιγαίο, μέρα και νύχτα, καλύπτοντας κάθε είδους αποστολή. 

Τα Rafale δείχνουν το δρόμο στη νέα εποχή που ανοίγεται για την Πολεμική μας Αεροπορία. Μαζί τους σε λίγο καιρό τα F-16 VIPER, και στο βάθος F-35. 

Το μεγάλο ατού του Rafale, εκτός των ηλεκτρονικών του, είναι το πλήθος των όπλων που μπορεί να εκτοξεύσει, με πρώτο φυσικά τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor. Είναι τελευταίας τεχνολογίας, ακόμα και η γαλλική αεροπορία τον έχει παραλάβει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Πάει πολύ μακριά, με μεγάλη ταχύτητα και εμπλέκει στόχους σε πολλαπλάσιες αποστάσεις από τους κοινούς πυραύλους. 

Τα στοιχεία του πυραύλου είναι απόρρητα, ωστόσο κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να πλήξει στόχους ακόμα και σε βάθος 500 χιλιομέτρων.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι, τα Rafale θα είναι πλήρως διαλειτουργικά με τα F-16 που αναβαθμίζονται σε Viper, αλλά και στη μελλοντική απόκτηση των F-35. Η προσθήκη αυτού του αεροσκάφους στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, της παρέχει στρατηγικές δυνατότητες που δεν έχουν ξαναφανεί. Αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη αυτονομία τους, η οποία φτάνει τα 920 ναυτικά μίλια (1700 km) με πλήρες εσωτερικό καύσιμο (4.750 kg) και τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου χωρητικότητας 2000 λίτρων η καθεμία. 

Ο συνδυασμός της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου ελληνικών F-16 (σύμφωνα με την Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη)  σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών Rafale, θα προσδώσει στην Ελλάδα ένα αξιοσημείωτο ποιοτικό πλεονέκτημα και θα εξασφαλίσει την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Mε την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο VIPER και την ενισχυμένη 332 Μοίρα «Γεράκι» με τα 24 Rafale F3R, τα μαχητικά που θ’ ανταλλάσσουν δικτυοκεντρικά δεδομένα μέσω του Link 16 και του ραντάρ AESA, θα είναι συνολικά 108. Μια σημαντική δύναμη με πολλά επιπλέον asset που προσφέρονται από την πλειάδα των αισθητήρων που φέρουν.

Στο νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό άξονα που αναπτύσσεται από τον Ινδικό Ωκεανό έως και τη Μάγχη, η Ελλάδα κατέχει κομβική θέση και η στρατιωτική διπλωματία βρίσκεται όχι απλά σε συνέργεια αλλά ανοίγει τον δρόμο στη συμβατική διπλωματία.

Στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία, από τους τέσσερις γεωπολιτικούς πυλώνες είναι αυτός της σκληρής ισχύος που δίνει την αξιοπιστία, το κύρος και τα μέσα στην πατρίδα για να πραγματώσει τους στόχους της.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ