Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σφάξιμο με το γάντι στους Τούρκους για Κυπριακό και μαχητικό TF-X και σκληρή γλώσσα κατά του Πούτιν από τον Βρετανό ΥΠΕΞ

"Συνεργασία  εθνικών αεροσκαφών μάχης με την Τουρκία- Είμαστε περήφανοι", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ο οποίος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για την 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, απάντησε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου του πρακτορείου Anadolu.

Αξιολογώντας τη δήλωση επιστράτευσης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την απώλεια εδάφους στην ανατολική Ουκρανία,  είπε: «Η δήλωση επιστράτευσης δείχνει ότι ο πόλεμος (για τον Πούτιν) δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί».

«Ο Πούτιν ήλπιζε να εισβάλει σε όλη την Ουκρανία μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά τώρα μήνες αργότερα βλέπουμε τις ουκρανικές δυνάμεις να απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας», είπε

«Το μήνυμά μας στον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ότι αυτός ο παράνομος και απρόκλητος πόλεμος είναι λάθος. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο Πούτιν είναι να αποσύρει τα στρατεύματά του, να επιτρέψει στους Ουκρανούς να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους και να ξαναχτίσουν την οικονομία τους. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό το κάλεσμα και τον λαό της Ουκρανίας».

Για τα δημοψηφίσματα  ορισμένων ρωσοκρατούμενων περιοχών στην Ουκρανία, είπε:

«Κάθε πλαστό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί εδώ (στην ανατολική Ουκρανία) δεν θα είναι ελεύθερο, δίκαιο ή νόμιμο και δεν θα αντανακλά την αληθινή επιθυμία και βούληση του λαού στην ανατολική Ουκρανία. Αντί να χάνει χρόνο και ενέργεια με αυτά τα ανούσια δημοψηφίσματα, αυτό που πρέπει να κάνει η Ρωσία είναι να αποσύρει τα στρατεύματά της», 

Το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία

Σχετικά με την απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ο Clever είπε:

"Είδαμε την επιθετική ρητορική του Βλαντιμίρ Πούτιν που κλιμάκωσε τις εντάσεις. Αυτό που πρέπει να καταλάβει (ο Πούτιν), αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, είναι ότι θα σταθούμε πλάι-πλάι με τους Ουκρανούς επειδή υπερασπίζονται τη χώρα τους. Το ΝΑΤΟ ποτέ δεν απείλησε  τη Ρωσία .Αυτός ο πόλεμος είναι επιλογή και ο Πούτιν μπορεί να επιλέξει να αποσύρει τον στρατό του.

Επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αύξησε τα προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, ειδικά στο νότο, είπε:

«Όσοι έχουν ελλείψεις τροφίμων πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πίεση στις εξαγωγές τροφίμων, καμία πίεση στις εξαγωγές λιπασμάτων, καμία πίεση στο αμμώνιο εξαγωγές νιτρικών αλάτων. Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο και είναι ανήθικο και λάθος να το κάνει».

 Αξιολογώντας την Τουρκία

Αξιολογώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Τουρκίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας ως χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, συνέχισε ως εξής:

"Εκτιμούμε ιδιαίτερα τον ρόλο της Τουρκίας στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και τις προσπάθειές της να προστατεύσει τη Σύμβαση του Μοντρέ. Αλλά τελικά είναι ευθύνη της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο. Οι συνεισφορές τόσο της Τουρκίας όσο και άλλων χωρών είναι για μας.πολύτιμο.''

 Η θέση της Αγγλίας ως εγγυήτριας δύναμης για την Κύπρο δεν άλλαξε

Όταν ρωτήθηκε τι είδους λύση το ΗΒ, ως μια από τις εγγυήτριες χώρες, πρότεινε μια λύση στο πρόβλημα στην Κύπρο και εάν θα αναγνώριζε την ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητο κράτος,  απάντησε:

«Η θέση μας για την Κύπρο είναι γνωστή και παραμένει συνεπής. Θέλουμε να δούμε μια λύση. Βεβαίως, έχουμε πολύ καλή σχέση και με την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Ως Αγγλία, φυσικά θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα, αλλά η στάση μας είναι η ίδια εδώ και πολύ καιρό και δεν έχει αλλάξει».

Ανάγκη εξέλιξης του ΟΗΕ

Ο Clevery αξιολόγησε τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενός από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με τις αυξανόμενες εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις:

«Θέλουμε ο ΟΗΕ να συνεχίσει να είναι μια φωνή με επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Για να είναι φυσικά αποτελεσματικοί, όλοι οι θεσμοί πρέπει να εξελιχθούν. Υποστηρίζουμε τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και φυσικά θέλουμε να το κάνουμε αυτό μαζί με τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα ήταν σωστό να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες τώρα, αλλά φυσικά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο θεσμός θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικός στο μέλλον και οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές».

Συνεργασία Τουρκίας-Rolls Royce για το εθνικό μαχητικό

Όταν ρωτήθηκε εάν η βρετανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών και κινητήρων Rolls Royce είχε  αντίρρηση για τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την παραγωγή κινητήρων για τα τουρκικά εθνικά μαχητικά αεροσκάφη, ο Clever απάντησε ως εξής:

«Η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και η Rolls Royce είναι μια βρετανική εταιρεία και είμαστε περήφανοι για αυτό. Αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των μερών, αλλά εμείς ως Ηνωμένο Βασίλειο είμαστε περήφανοι για την τεχνολογία και τη μηχανική μας κληρονομιά. Χαίρομαι που βλέπω τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο να συνεργάζονται  με αυτές τις μεγάλες εταιρείες ».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω  λεγόμενα του Βρετανού ΥΠΕΞ αποτυπώνεται η θέση  της χώρας του για μια σειρά Διεθνών θεμάτων, που εμπεριστατώνεται ως εξής:

1.Η δήλωση επιστράτευσης δείχνει ότι ο πόλεμος για τον Πούτιν στην Ουκρανία δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί 

2.Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο Πούτιν είναι να αποσύρει τα στρατεύματά του, να επιτρέψει στους Ουκρανούς να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους και να ξαναχτίσουν την οικονομία τους.

3.Το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία

4 Εκτιμάτε ιδιαίτερα ο ρόλος της Τουρκίας στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και τις προσπάθειές της να προστατεύσει τη Σύμβαση του Μοντρέ.

5.Η θέση της Αγγλίας ως εγγυήτριας δύναμης για την Κύπρο δεν άλλαξε

6.Υπάρχει ανάγκη εξέλιξης του ΟΗΕ

7. Η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και η Rolls Royce είναι μια βρετανική εταιρεία και είμαστε περήφανοι για αυτό. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των μερών, αλλά εμείς ως Ηνωμένο Βασίλειο είμαστε περήφανοι για την τεχνολογία και τη μηχανική μας κληρονομιά

Αναφορικά με τα σημεία αμιγώς Ελληνικού ενδιαφέροντος, που είναι η θέση της Αγγλίας στο Κυπριακό και η πρόοδος-συνεργασία Rolls Royce -Τουρκίας για το νέο μαχητικό TF-X των Τούρκων, διαπιστώνουμε στο μεν πρώτο ότι η θέση της Μ.Βρετανίας είναι αταλάντευτη, στο δε δεύτερο μοιάζει σα να λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ στους Τούρκους "νίπτω τας χείρας μου", βρείτε τα στις διπραγματεύσεις με την Rolls Roys

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ