Η Ελλάδα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απόκτησης από την Βρετανία 30 υπό απόσυρση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon Tranche 1, λόγω όμως καθυστέρησης της απάντησης των ΗΠΑ για τα μαχητικά F-35Α.
Η τελευταία βρετανική στρατηγική ανασκόπηση, με τίτλο "Defense in the Age of Competition", προβλέπει ότι η Βασιλική Αεροπορία [RAF] θα αποσύρει 30 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon τύπου 1 [ που είναι και η παλαιότερη] έως το 2025.
Γαλλικές πηγές αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη αυτά έχουν, κατά μέσο όρο, καταναλώσει μεταξύ 40 και 50% των δυνατοτήτων τους, και είναι πολύ πιθανό να μεταπωληθούν.
Τι μπορεί να ενδιαφέρει όμως την Ελλάδα αυτός ο τύπος μαχητικού;
Ο υπουργός άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πράγματι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτά τα 30 Eurofighter Typhoon.
Γάλλοι ειδικοί όμως εκτιμούν όμως, ότι “μια τέτοια κίνηση φαίνεται περίεργη, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 18 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία, συν άλλα έξι σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη, ενώ “τρέχει” το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών F-16 VIPER”.
Επιπλέον τονίζουν οι ίδιες πηγές ότι,”υπάρχουν σχέδια για την Αθήνα να αποκτήσει από 18 έως 24 αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35A”.
Ωστόσο, στην απάντησή του, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν απέκλεισε επισήμως την ιδέα για τα Βρετανικά μαχητικά.
«Εξετάζουμε όλες τις πιθανές επιλογές για να βρούμε την καταλληλότερη προσέγγιση για περαιτέρω αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της αεροπορίας μας», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ωστόσο, πρόσθεσε, «η δομή των ενόπλων δυνάμεων για το 2020-34 είναι σαφώς καθορισμένη, αφού έχει εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας [ΚΥΣΕΑ]», ιδίως όσον αφορά «επιχειρησιακές απαιτήσεις σχετικά με την «απόκτηση σύγχρονων μαχητικών, και αυτά «εμπίπτουν στην κατηγορία των απόρρητων πληροφοριών», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.
Ωστόσο, στις 7 Οκτωβρίου, ενώπιον της ελληνικής βουλής, ο ίδιος αναφέρθηκε λέγοντας ότι οι ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας για την «διασφάλιση της άμυνας της χώρας απαιτούν την απόκτηση 48 μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς.
“Γεγονός παραμένει ότι ενώ δεν αποκλείεται η ενδεχόμενη αγορά από την Ελλάδα των 30 Typhoon, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί.
Βεβαίως, η ελληνική αεροπορία αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντικαταστήσει τα τριάντα περίπου F-4 Phantom που διατηρεί ακόμη σε υπηρεσία, αφού τα έχει εκσυγχρονίσει στο πλαίσιο του προγράμματος «Peace Icarus 2000».
Εξ ου και η επιλογή των αμερικανικών υπερμαχητικών «F-35A», η οποία όμως, δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καθόλου από τότε που εστάλη αίτημα για πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές στους Αμερικανούς ομολόγους τους”, τονίζουν Γάλλοι ειδικοί.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα 30 αεροσκάφη Typhoon Tranche 1, έχει δυνατότητες για αποστολές αέρος-αέρος μόνο, και δεν είναι κατάλληλο για το Αιγαίο.
Επίσης είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το κόστος διατήρησης του αεροσκάφους σε λειτουργική κατάσταση το οποίο όπως επισημαίνεται τακτικά σε Γερμανία, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει δυσκολία στην προμήθεια ανταλλακτικών.
Εκτίμηση για την πιθανή αγορά αλλά και την στάση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα
Εκτιμήσεις υπάρχουν ότι πιθανόν τα F-35A, να μην δοθούν στην Ελλάδα ακόμα, αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την Τουρκία, διότι μια τέτοια κίνηση θα εξόργιζε τους Τούρκους στον ύψιστο βαθμό.
Ο λόγος αφορά το γεγονός ότι η αν η Ελλάδα αποκτούσε αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς τύπου F-35A, τότε δεν θα υπήρχε καν τουρκική πολεμική αεροπορία σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, και αυτό ίσως να μην το επιθυμούν οι Αμερικανοί, ειδικά αυτό το ευαίσθητο διάστημα, αλλά πιθανόν αργότερα όταν στην Τουρκία ανέλθουν στην εξουσία οι Κεμαλιστές.
Τότε στο πλαίσιο της πολιτικής τους, αεροσκάφη F-35A, θα αποκτούσαν και οι δύο χώρες, για ισορροπία δυνάμεων στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.