Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ρωσία βίωσε μια ψυχρολουσία όσον αφορά στην αμυντική της βιομηχανία, καθώς η παρουσίαση του νέο μαχητικού αεροσκάφους της 5ης γενιάς, του Su-57 σε διεθνείς εκθέσεις, είχε συναντήσει ψυχρή υποδοχή από πιθανούς αγοραστές.
Τα νέα δεν ήταν καθόλου καλά, καθώς η Μόσχα, επενδύει πολλά στην εξαγωγή του αεροσκάφους προκειμένου να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για την ανάπτυξη του νέου κινητήρα του, του Izdeliye 30, καθώς σήμερα τα μαχητικά εφοδιάζονται με παλιότερο κινητήρα.
Παρά τα εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, το πρόγραμμα των Su-57 δεν είχε ομαλή πορεία και εξέλιξη. Τον Δεκέμβριο του 2019, το πρώτο Su-57 «σειριακής» παραγωγής, φέρεται να είχε συντριβεί στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των αρχικών δοκιμών του. Την ίδια στιγμή, η Ινδία εξέφραζε προβληματισμό σχετικά με μια πιθανή αγορά του Su-57.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα τα χαμόγελα επιστρέφουν στη Μόσχα, καθώς ενδιαφέρον για το Su-57 έχουν εκδηλώσει η Αλγερία και η Τουρκία, με αποτέλεσμα οι μετοχές του μαχητικού να ανεβαίνουν κλίμακα και η Ρωσία να εκτιμά, ότι θα βρει τα χρήματα για να επενδύσει στο νέο στάδιο ανάπτυξης/αναβάθμισης του αεροσκάφους.
Ο Ντμίτρι Σγουάγιεφ, διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας FSVTSV της Ρωσίας, όταν ρωτήθηκε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την Τουρκία, για την προμήθεια αεροσκαφών Su-35 και Su-57 απάντησε ως εξής: «είμαστε έτοιμοι, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους εταίρους μας.»
Στις δηλώσεις του προς το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, πριν από την έκθεση αεροπορικών και διαστημικών μεταφορών Shugayev MAKS-2021, είπε, "Εάν η Άγκυρα αποφασίσει να αγοράσει αυτά τα αεροπλάνα (Su-35 και Su-57), είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με τους Τούρκους συναδέλφους μας.''
Το Su-57, είναι το μαχητικό πέμπτης γενιάς της Ρωσίας. Το Su-35, είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος γενιάς 4 ++. Η Τουρκία στο παρελθόν, ενδιαφερόταν να αγοράσει πολεμικά αεροπλάνα από τη Ρωσία και πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για αυτό το θέμα. Μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, οι διαπραγματεύσεις επιταχύνθηκαν. Ωστόσο, τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί.
Η Ρωσία, είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για την ενδεχόμενη προμήθεια μαχητικών Su-35 και Su-57, εάν δεχτεί το αντίστοιχο αίτημα, είχε δηλώσει παλαιότερα η Βαλέρια Ρεσετνίκοβα, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Στρατιωτική και Τεχνική Συνεργασία.
«Όσον αφορά, στα πιθανά σχέδια της αγοράς ρωσικών μαχητικών Su-35 και Su-57, θα έπρεπε να σημειωθεί πως η τουρκική πλευρά, έχει πληροφορηθεί για τις τεχνικές προδιαγραφές πλήρως. Εάν υπάρχει αίτημα από την Τουρκία για αυτά τα αεροπλάνα, θα είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις σε αυτό το ζήτημα» είπε η εκπρόσωπος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Τo Su-35, είναι μαχητικό τετάρτης γενεάς και βασίζεται στο Su-27. Έχει βάρος 19 τόνους, μέγιστη ταχύτητα 2.500 χλμ/ ώρα και είναι δικινητήριο και μονοθέσιο. Είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 30 χιλιοστών και μπορεί να μεταφέρει φορτίο όπλων βάρους 8 τόνων, σε 12 πυλώνες, κάτω από τα φτερά του. Είναι σε υπηρεσία στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και στις ινδικές και τις ινδονησιακές.
Λόγω των προηγμένων συστημάτων, της ευελιξίας και του βαρέως οπλισμού του, θεωρείται ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μαχητικό, και προωθείται από τη Ρωσία ως ένα αεροσκάφος με δυνατότητες εντοπισμού και αντιμετώπισης stealth μαχητικών 5ης γενεάς, όπως το F-35 και το F-22, (κάτι ωστόσο για το οποίο πολλοί δυτικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες).
Όσον αφορά στο Su-57, πρόκειται για το ένα και μοναδικό (ως τώρα), μαχητικό 5ης γενεάς της Ρωσίας. Είναι ένα δικινητήριο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, το οποίο σχεδιάστηκε από τη Sukhoi και πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το 2010.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, έχει stealth χαρακτηριστικά, προηγμένα avionics, supermaneuverability (δυνατότητα να πραγματοποιεί ελιγμούς, που δεν είναι δυνατοί με «καθαρούς» αεροδυναμικούς μηχανισμούς), supercruise (υπερηχητική πτήση χωρίς μετάκαυση) κ.α.
Προορίζεται ως «διάδοχος», των MiG-29 και Su-27 της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και είχε ανακοινωθεί, πως χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρήσεις στη Συρία.
Οι πληροφορίες λένε ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής, έχει παραγγείλει την κατασκευή 76 επιπλέον Su-57s, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει στα σχέδια της την εξαγωγή τους σε άλλη χώρα, ίσως και στην Τουρκία. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος.