Αποκαλύφθηκε η «αχίλλειος πτέρνα», των τουρκικών BAYRAKTAR TB2 UCAV και ANKA-S UCAV, καθώς ''λοκαρίστηκαν'' με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν και ορισμένες απώλειες.
Κατά τη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης ''Spring Shield'', τα BAYRAKTAR TB2 UCAV και ANKA-S UCAV, δέχθηκαν ηλεκτρονικό πόλεμο, ειδικά κατά τις πρώτες τρεις ημέρες.
Η Επιχείρηση αυτή, με βάση τα δημοσιεύματα τουλάχιστον, παρουσιάστηκε από την Τουρκία ως η πρώτη Επιχείρηση των ΤΕΔ, που δοκιμάστηκε το δόγμα των Δικτυοκεντρικών Επιχειρήσεων εναντίον «μιας σχετικά οργανωμένης – κανονικής δύναμης», όμως τα αποτελέσματα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Τα γεγονότα
Όταν χρησιμοποιείται jamming στο περιβάλλον EW, το σύστημα UAV δεν αναγνωρίζει ότι το GPS, ''εξαπατείται'', εάν δεν είναι εξοπλισμένο με στρατιωτικό τυπικό δέκτη GPS με αντίσταση κατά της παρεμβολής, (ειδικά εάν είναι εξοπλισμένο, με σύστημα αυτόματου πιλότου χρησιμοποιώντας εμπορικό λογισμικό ανοιχτού κώδικα COTS) και ειδικούς αλγόριθμους μάθησης, που μπορούν να κατανοήσουν και να εντοπίσουν πότε υπάρχει GPS Spoofing.
Ως αποτέλεσμα της παρεμβολής, ο χειριστής πετά σε λανθασμένο ψηφιακό χάρτη, (ενώ ο χειριστής πιστεύει ότι πετά στην περιοχή Χ, στην οθόνη εμφανίζεται ένας ψηφιακός χάρτης άλλης πόλης ή ακόμη και άλλης χώρας, προκαλώντας το UAV να συντριβεί σε λόφο ή βουνό κατά τη διάρκεια της πτήσης), ή εάν η σύνδεση με το UAV διακόπτεται λόγω εμπλοκής, στο UAV δίνεται εντολή αυτοκαταστροφής.
Εξ'αυτού, τα τουρκικά drone αποδείχθηκαν αδύναμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, αφού οι επίγειοι χειριστές τους δέχθηκαν παρεμβολές.
Για παράδειγμα, το Ιράν κατάφερε να ελέγξει ένα RQ-170 Sentinel "Stealth" UAV, που πετούσε πάνω από την επικράτειά του μέσω GPS Spoofing στις 4 Δεκεμβρίου 2011 και κατάφερε, να το ''προσγειώσει.''
Υπό το πρίσμα των εμπειριών, που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξήχθησαν στη Συρία, ξεκίνησαν μελέτες από την SSB και τις τοπικές εταιρείες για την ανάπτυξη συστημάτων Anti-Jam GPS / GNSS για συστήματα UAV / UCAV και drone, για λειτουργία σε παρεμβολές EW και εμπλοκή GPS / Περιβάλλοντα πλαστογράφησης.
Ο Ρωσικός παράγοντας
Μελέτη διαπίστωσε, σχεδόν 10.000 περιστατικά ''πλαστογράφησης'' σε 10 τοποθεσίες που επηρέασαν 1.311 συστήματα πλοήγησης πολιτικών πλοίων, από τον Φεβρουάριο του 2016.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διαταραχές προήλθαν από τοποθεσίες στη Ρωσία και επίσης από την Κριμαία και τη Συρία.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Νορβηγία και η Φινλανδία, ανακοίνωσαν ότι είχαν ηλεκτρονική απόδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέκοψαν τα σήματα GPS, πριν και κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ τον περασμένο Οκτώβριο, οι οποίες επηρέασαν, επίσης την πλοήγηση της πολιτικής εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή και ζήτησαν εξήγηση από τον ανατολικό γείτονά τους.
Η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, να περιγράφει τους ισχυρισμούς της Νορβηγίας ως «φαντασίωση» και ζητώντας από το Όσλο να παράσχει στοιχεία.