Μία δυσάρεστη εξέλιξη για την Ελλάδα, θα αποτελέσει η πιθανή αγορά αεροσκαφών Rafale από την Κροατία, που σκοπό έχει να ανανεώσει τον γερασμένο στόλο της.
Τον Ιανουάριο του 2020, η Κροατία έστειλε αίτημα για προσφορές για την αγορά μιας μοίρας, νέων ή μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της αεροπορικής της δύναμης.
Η χώρα προσπαθεί να αντικαταστήσει τα παλαιά μαχητικά, MiG-21BisD / UMD από τη σοβιετική εποχή. Μια πρώτη προσπάθεια, απόκτησης 12 χρησιμοποιημένων μαχητικών F-16 από το Ισραήλ απέτυχε, αφού δεν έλαβε έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πώληση.
Τον Δεκέμβριο του 2020, έλαβε τέσσερις προσφορές, από τη Saab για το JAS-39 Gripen, το Ισραήλ ξανά για το F-16 Block 30, την Lockheed-Martin για το F-16 Viper και από τη Γαλλία για μεταχειρισμένα τζετ Rafale F3R.
Τελικά, η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε, ότι η επιλογή έπρεπε να γίνει μεταξύ των δύο τελευταίων.
Στις 20 Μαΐου 2021, ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, πραγματοποίησε συμβούλιο άμυνας με τον Πρωθυπουργό του Αντρέι Πλενκόβιτς, καθώς και τους Υπουργούς Άμυνας, Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό της κροατικής αεροπορίας.
Ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει στις 28 Μαΐου 2021, ο τοπικός Τύπος αναφέρει ήδη, ότι η επιλογή είναι η γαλλική προσφορά. Η Κροατική κυβέρνηση, αποφάσισε να αγοράσει 12 μεταχειρισμένα γαλλικά μαχητικά F3R Rafale, σύμφωνα με την καθημερινή ιστοσελίδα Jutarnji.
Το συμβόλαιο, το οποίο εκτιμάται σε 930 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνει την εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών.Τα πρώτα έξι Rafale F3Rs θα παραδοθούν στην Κροατία το 2024, με τα τελευταία έξι να αναμένονται το 2025.
Είναι πιθανό τώρα ότι η Γαλλία, θα παραγγείλει μια άλλη παρτίδα 12 μαχητικών Rafale από την Dassault Aviation, προκειμένου να αντισταθμίσει την αφαίρεση, από τον στόλο της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο στόχος του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, είναι να αυξήσει τον αριθμό των Rafale, τη ραχοκοκαλιά της δύναμης της, σε 129 αεροσκάφη έως το 2025, από 102 σύμφωνα με την τελευταία έκθεση.
Αν προχωρήσει η συμφωνία με τους Κροάτες, επηρεάζεται και η Ελλάδα καθώς η Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σκοπό να αποκτήσει ακόμα περισσότερα Rafale, από τα 18 που προβλέπει η συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Γαλλία.
Αν αυτά τα 12 μεταχειρισμένα Rafale, κατέληγαν στην Ελλάδα αντί στην Κροατία, η χώρα μας θα μπορούσε να συγκροτήσει 2 μοίρες Rafale, ισχυροποιώντας έτσι ακόμα περισσότερο την Πολεμική Αεροπορία.