Το Autonomous, Reconfigurable Swarms of Unmanned Vehicles for Defense Applications (ACHILLES) είναι ένα έργο EDA που χρηματοδοτείται από το ελληνικό και το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 και έχει διάρκεια 31 μήνες.
Επιτρέπει την ωρίμανση και την επικύρωση τεχνολογιών σμήνους, καθώς και εννοιών ολοκλήρωσης εναέριου χώρου για χρήση στον αμυντικό τομέα στην ΕΕ.
Αυτό θα υποστηριχθεί από δοκιμές προσομοίωσης πτήσης που αναπτύχθηκαν για το έργο.
Το ACHILLES χρηματοδοτείται από το Ελληνικό και το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ).
Δυνατότητες και χαρακτηριστικά υπό διερεύνηση: Διαλειτουργικότητα με εξωτερικά και προϋπάρχοντα στρατιωτικά συστήματα Κατανεμημένες επικοινωνίες Δυνατότητες λήψης αποφάσεων και σμηνών Μέθοδοι καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου Δυνατότητες αντίληψης/ Επεξεργασία αισθητήρα/ ISR/ Δυνατότητες επίγνωσης της κατάστασης και ένταξη στον εθνικό εναέριο χώρο.
Οι στόχοι του έργου ACHILLES είναι: να συνεχίσει ένα βήμα προς τα εμπρός προς την εισαγωγή μη επανδρωμένων σμηνών για αμυντικές εφαρμογές (δηλαδή επίμονη παρακολούθηση του θεάτρου επιχειρήσεων).
Κατά την διάρκεια της χρήσης αυτών των σμηνών θα υπάρχουν μη επανδρωμένα συστήματα HAVDAS που θα σταθμεύουν σε απομακρυσμένες περιοχές ανάπαυσης και θα ενεργοποιούνται προς το πεδίο επιχειρήσεων κατόπιν αιτήματος.
Η INTRACOM DEFENSE συμμετέχει στο πρόγραμμα της EDA ΑΧΙΛΛΕΑΣ, συνεργαζόμενη στενά με τους εταίρους της κοινοπραξίας του έργου.
Το έργο διανύει τον 13ο μήνα του και έχει περάσει με επιτυχία τις τρεις πρώτες του αξιολογήσεις από EDA & Ελληνο/Γερμανικό Υπουργείο.
Πιθανότατα το πρόγραμμα αυτό θα συνδέεται και με την ελληνική αντι-drone ομπρέλα
Η ελληνική αντι-drone ομπρέλα θα μπορεί να εντοπίζει κάθε UAV που θα απογειώνεται από τουρκική βάση με σκοπό να εισέλθει χωρίς σχέδιο πτήσης στο FΙR Αθηνών, αλλά η εξουδετέρωση τους πρέπει να περιλαμβάνει και άλλα συστήματα.
Ξένοι στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι “ο τουρκικός στρατός διαθέτει τώρα, τουλάχιστον 200-300 εξοπλισμένα με μικρούς πυραύλους Bayraktar TB2, και Akinci.
Εκτιμάται ότι η Τουρκία, θα μπορούσε να κάνει μαζικά χρήση των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων της σε όλα τα σενάρια ενός ελληνοτουρκικού πολέμου ή κρίσης, μικρής ή μεγάλης διάρκειας.
Ο λόγος αφορά την προσπάθεια μηδενικής αντίδρασης από ελληνικής πλευράς, και η καταστροφή κρίσιμων εγκαταστάσεων, όπως λιμάνια, διυλιστήρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και πολλά άλλα.
Το άκρως θετικό είναι ότι η χώρα μας έχει πέσει με τα μούτρα σε όλους τους τύπου μη επανδρωμένων οχημάτων, και στις Τρεις διαστάσεις, και αυτό θα παράγει μεγάλα αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.
Το πρόβλημα όμως της εξουδετέρωσης διεθνώς των μη επανδρωμένων αεροσκαφών παραμένει, και αναμένονται λύσεις από μεγάλες χώρες.