Κόσμος

Προειδοποίηση Αντόνιο Γκουτέρες! "Ο κόσμος εισέρχεται σε μια εποχή χάους... Σαν ένα αυτοκίνητο που πάει στον γκρεμό"

Κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του για το τρέχον έτος ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η ανθρωπότητα οδεύει προς το χάος, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη, σύμφωνα με το Agerpres.

Εξέφρασε τη λύπη του για τις άνευ προηγουμένου διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο αδυνατεί να αντιδράσει στις ολοένα και πιο πολλές «τρομερές συγκρούσεις». «Ορισμένες κυβερνήσεις αγνοούν και υπονομεύουν οι ίδιες τις αρχές της πολυμέρειας, χωρίς να δίνουν λογαριασμό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το κύριο όργανο της παγκόσμιας ειρήνης, βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω των γεωπολιτικών σφαλμάτων». «Δεν είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο διχάζεται. Αλλά αυτή η φορά είναι η χειρότερη από οποιαδήποτε προηγούμενη. Η σημερινή δυσλειτουργία είναι βαθύτερη και η πιο επικίνδυνη», εκτίμησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, καθιερωμένοι μηχανισμοί βοήθησαν στη διαχείριση των σχέσεων μεταξύ των υπερδυνάμεων», αλλά «στο σημερινό πολυπολικό κόσμο, τέτοιοι μηχανισμοί λείπουν. Ο κόσμος μας μπαίνει σε μια «εποχή χάους» και «βλέπουμε τα αποτελέσματα: είμαστε ένα επικίνδυνο και απρόβλεπτο «αυτοκίνητο που αν δεν το σταματήσουμε θα πάει στον γκρεμό»..Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για τις απειλές που εκτοξεύονται από κυβερνώντες κρατών για πυρηνικά όπλα και πως αυτά είναι τα νέα όπλα ώστε να εξαφανιστούμε σαν ανθρωπότητα αν χρησιμοποιηθούν ακόμη και κατά λάθος από προσώπου γης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπάρχει τόσος θυμός, μίσος και θόρυβος στον κόσμο σήμερα. Φαίνεται ότι κάθε μέρα, με την παραμικρή ευκαιρία, είναι όλοι είναι έτοιμοι για πόλεμο. Φρικιαστικές συγκρούσεις που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν αμάχους σε επίπεδα ρεκόρ. Πόλεμοι λέξεων. Εδαφικοί πόλεμοι. Πολιτιστικοί πόλεμοι», είπε επίσης ο Γκουτέρες.

Ένα από τα θέματα στα οποία επέμεινε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας ήταν η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας πιθανής ισραηλινής επίθεσης στο συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι. «Μια τέτοια ενέργεια θα αύξανε τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου που είναι ήδη αυτή την στιγμή είναι ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης, με ανυπολόγιστες περιφερειακές συνέπειες».

Ο Γκουτέρες ζήτησε «μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Οι ανθρωπιστικές ανάγκες του κόσμου έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, από τη Γάζα στην Ουκρανία, από το Σουδάν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, από την Υεμένη έως τη Μιανμάρ, αλλά -ανέφερε ο ανώτατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ- η χρηματοδότηση δεν συμβαδίζει.

Ο Γκουτέρες παρότρυνε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της "Μελλοντικής Συνόδου Κορυφής" που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης για να "διαμορφώσει την πολυμερή προσέγγιση για τα επόμενα χρόνια". Μεταξύ των αλλαγών "που πραγματικά χρειάζεται ο κόσμος" είναι, σύμφωνα με την εκτίμησή του, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και η εφαρμογή ενός "μέσου έκτακτης ανάγκης για τη βελτίωση των διεθνών αντιδράσεων σε περίπλοκους παγκόσμιους κραδασμούς", όπως ήταν η πανδημία του COVID-19 που άλλαξε τον τρόπο όλων την ζωή.

Επίσης για άλλη μια φορά στην κορυφή των προτεραιοτήτων του για το 2024 ειναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Η κλιματική κρίση παραμένει η πρόκληση που καθορίζει την εποχή μας», τόνισε ο γενικός γραμματέας, καλώντας τα κράτη να κάνουν περισσότερα όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη χρηματοδότηση της βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες.

«Η ανθρωπότητα ξεκίνησε έναν πόλεμο που δεν μπορούμε παρά να χάσουμε: τον πόλεμό μας κατά της φύσης», επέμεινε.

«Ανατινάζουμε τα συστήματα που μας κρατούν στη ζωή: εκτοξεύοντας τις εκπομπές που διαλύουν το κλίμα μας, δηλητηριάζοντας τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα με ρύπανση και αποδεκατίζοντας τη βιοποικιλότητα, προκαλώντας την κατάρρευση των οικοσυστημάτων».

Ζήτησε επίσης να εφαρμοστούν «επαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες και ηθικά πρότυπα» στην ταχεία ανάπτυξη των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ήδη κινδύνους που σχετίζονται με την παραπληροφόρηση, την ιδιωτικότητα, τις προκαταλήψεις. Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει όλη την ανθρωπότητα, επομένως χρειαζόμαστε μια καθολική προσέγγιση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...