Οι Αζέροι, φίλοι και στενοί σύμμαχοι των Τούρκων, θεωρούν ότι η Ελλάδα εδώ και μεγάλο διάστημα προετοιμάζει μια ισχυρή αντεπίθεση στον τομέα των οπλισμένων μη επανδρωμένων οχημάτων, με γνώμονα τον πόλεμο του Ναργκόρνο/Καραμπάχ που διήρκεσε 44 ημέρες και έφερε την απώλεια εδαφών για τους Αρμένιους λόγω της χρήσης των τουρκικών οπλισμένων UAV BAYRAKTAR.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “η ελληνική αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση για την έμφαση που δίνει στα επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ότι αυτό το πλεονέκτημα τελικά θα αντισταθμιστεί από την υψηλή απόδοση των τουρκικών UAV”.
Ο ελληνικός στρατός αποκτά σύγχρονα drone με συνεργασίες με ξένες εταιρείες αλλά και Έλληνες ειδικούς, αναμένοντας απλά το κυρίαρχο μοντέλο που θα παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η χώρα μα έχει εγκρίνει την αγορά τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9B SeaGuardian αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του ελληνικού στρατού στον τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης και πληροφοριών.
Το γνωστό περιοδικό Forbes αναφέρεται επίσης στην εμπειρία της Αρμενίας, σημειώνοντας ότι το Ερεβάν αρχικά ήθελε να αναπτύξει τα δικά του παραγωγής drone, αλλά στη συνέχεια άλλαξε τα σχέδια και διέθεσε περιορισμένα κεφάλαια για την αγορά ρωσικών μαχητικών S-30SM.
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, αυτά τα μαχητικά δεν μπόρεσαν καν να απογειωθούν και να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις.
Είναι γνωστό τι από την αρχή του πολέμου, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, χρησιμοποιώντας τουρκικά Bayraktars και drones-καμικάζι που αγοράστηκαν από το Ισραήλ, κατέστρεψε συθέμελα το σύστημα αεράμυνας της Αρμενίας και μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η χώρα μας ευρίσκεται αυτήν την περίοδο σε αρχική φάση μετασχηματισμού της αμυντικής της βιομηχανίας, και πολύ σύντομα θα δούμε ελληνικά UAV με πολύ μεγάλες δυνατότητες , οι οποίες θα είναι εφάμιλλες αν όχι και ανώτερες των τουρκικών BAYRAKTAR.
Την 25-4-2023, η SAS Technology έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία εναέρια βολή του UCAV SARISA με ρουκέτα 2.75’’ τύπου Hydra 70 και ειδικότερα τον τύπο FZ-90.
Επιχειρησιακά είναι πρόσφατα το UAV SARISA ( σε κάποιους τομείς) αποτελεί αποδεδειγμένα ένα υποκατάστατο των πολύ ακριβών ελικοπτέρων ιδιαίτερα εφοδιασμένο με τις κατευθυνόμενες ρουκέτες από καταδείκτη LASER.
Τον Σεπτέμβριο 2022, η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο, Θεσσαλίας και Δημοκρίτειο παρουσίασαν το πρώτο εθνικό drone της Ελλάδας, το ΑΡΧΥΤΑΣ, που διαφημίστηκε ως το πρώτο εναέριο σύστημα από μια σειρά μη επανδρωμένων τεχνολογιών.
Το ίδιο πανεπιστήμιο ετοιμάζει μαζί με το ΥΠΕΘΑ την εξοπλισμένη έκδοση του νέου μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος με το όνομα “Γρύπας”, ως την πρώτην αξιόλογη προσπάθεια στην χώρα μας σε αυτόν τον τομέα.
Επίσης σύντομα θα έχουμε νέα από το νέο περιπλανώμενο πυρομαχικό τύπου IRIX, το οποίο θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία των ελληνικών αμυντικών συστημάτων και νοτιοαφρικανικής εταιρείας με έδρα τα ΗΑΕ, το οποίο θα αλλάξει τα πάντα στο Αιγαίο.
Με το όνομα IRIX, το σύστημα θα είναι το πρώτο του είδους του που θα παραχθεί στην Ελλάδα, η οποία ιστορικά δεν είχε αξιόλογη εγχώρια αγορά για εξοπλισμένα drones ή περιπλανώμενα πυρομαχικά.
Το πόσο κρίσιμα και καλά νέα ήταν αυτά σχετικά με τα ελληνικής κατασκευής DRONE, μας το δείχνει πληροφορία τουρκικής ιστοσελίδας σε κοινωνικό δίκτυο, που αναφέρει ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζει Τρία drone για κάθε επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος.
Η Τουρκία έχει αναγάγει την παραγωγή και μελλοντικά την χρήση των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων σε κρίσιμο ζήτημα του πολεμικού δόγματος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Σε οποιαδήποτε κρίση ή πολεμική αναμέτρηση η Άγκυρα έχει σχεδιάσει την μαζική χρήση drones, που θα δράσουν σε διάφορα υψόμετρα, με στόχο τον κορεσμό και την εξουδετέρωση της ελληνικής αεράμυνας και των ελληνικών αεροδιαδρόμων, κυρίως στα νησιά μας.
Στόχος των Τούρκων επιτελών είναι ( σε κάθε σενάριο) η εξουδετέρωση των δυνατοτήτων της πανίσχυρης ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ειδικά με την παραλαβή των RAFALE, ώστε αυτά να μην δύνανται να χρησιμοποιήσουν ως βάσεις τους προκεχωρημένα αεροδρόμια, ενώ κύριο μέλημα είναι και η εξουδετέρωση των ραντάρ μας και των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
Όπως βλέπουμε ξεκάθαρα στην Ουκρανία, ο πόλεμος μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών έχει μετατραπεί σε μια σύγκρουση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και βαλλιστικούς πυραύλους.
Αυτό ακριβώς θα είναι και το διακύβευμα σε οποιαδήποτε πολεμική κρίση στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να έχουν μετακινήσεις εκατοντάδες DRONES και δεκάδες κινητά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων BORA-TAYFUN για να κτυπήσουν τα νησιά μας.