Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Τρόμος στους Τούρκους-"Οι Έλληνες ετοιμάζουν φονικό “σύστημα” κατά των Bayraktar και άλλων UCAV στο Αιγαίο"

Αυτό που σιγοψιθυρίζονταν εδώ και μεγάλο διάστημα φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του, σχετικά μ την δημιουργία ενός ελληνικού συστήματος αντι-drone, “ δολοφόνου” των τουρκικών μοιρών από εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.   

Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι, το Ελληνικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΘΗΛ) ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές της ελληνικής εναέριας πλατφόρμας κατά των UAV βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ η ερευνητική ομάδα είναι έτοιμη να περάσει στην τελική φάση των δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες, το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρείες για εμπορική χρήση.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την είδηση, το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ συμμετείχε στον σχεδιασμό στο πλαίσιο του ALADDIN, ενός ευρωπαϊκού έργου που ξεκίνησε το 2020.

Με το εν λόγω έργο σχεδιάζεται η ανάπτυξη συστήματος αντι-UAV. Θα χρησιμοποιηθούν μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης και διάφοροι τύποι ενσωματωμένων αισθητήρων για τον εντοπισμό, και την εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και δυνητικά εχθρικών UAV.

Σύμφωνα με την είδηση, το εν λόγω σύστημα συμμετείχε στον αγώνα δεδομένων στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Στρατιωτικών Συστημάτων Επικοινωνίας και Πληροφοριών (ICMCIS 2021).

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2021. Το σύστημα που βασίζεται στη συσχέτιση και τη συγχώνευση δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες και βασίζεται σε τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης/Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) κατέλαβε την 1η θέση.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΕΤΑ Δημήτρης Τζοβάρας έκανε τις εξής δηλώσεις για το θέμα: «Το σύστημα ανίχνευσης μη επανδρωμένων οχημάτων που αναπτύχθηκε από την ΕΚΕΤΑ έχει δύο έννοιες. Και οι δύο είναι το αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που δημιουργήθηκαν στην έρευνά μας.

Το σύστημα αυτό θα δώσει σημαντικές λύσεις στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας του κράτους και των πολιτών, καθώς και θα προωθήσει την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης προς όφελος της κοινωνίας.
Για αυτούς τους λόγους, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της βελτιστοποίησής του και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα ξαναρχίσουμε την εμπορική χρήση σύντομα».

Εφόσον το σύστημα περάσει τις δοκιμές αυτές, αλλά και τις υπόλοιπες που ενδεχομένως θα απαιτηθούν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δούμε στον οπλοστάσιο της χώρας μας, όχι μόνο για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για την φύλαξη ευαίσθητων χώρων, όπως η Βουλή, και άλλα δημόσια κτίρια της χώρας.

Το σύστημα παρακολουθεί και αναγνωρίζει αυτόματα εχθρικά drone και αποφασίζει τον τρόπο αντίδρασης και το όπλο που θα χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση, αναφέρει το ΕΚΕΤΑ σε ανακοίνωσή του.

Για την εξέλιξη και εμπορική αξιοποίηση του συστήματος, το ΕΚΕΤΑ, συνεργάζεται με την εταιρεία SAS Technology, η οποία έχει αναπτύξει και το πρώτο οπλισμένο drone ελληνικής σχεδίασης.

Σε εύλογο μελλοντικό χρονικό διάστημα η χώρα μας θα είναι ικανή να στήνει “ ξόβεργες” στο Αιγαίο για να πιάνει “ τουρκικούς μπούφους” δηλαδή τουρκικά drone -UAV.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) στα πλαίσια του Η2020 Ευρωπαϊκού έργου ALADDIN, συμμετείχε στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση, ενός συστήματος αντι-ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) ως μια ολοκληρωμένη λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα της απειλής ΣμηΕΑ, βασιζόμενο σε ένα, τελευταίας τεχνολογίας, σύστημα και ενισχύοντας το με την έρευνα σε διάφορες τεχνολογίες και λειτουργίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης.

Σε συνδυασμό με το σχέδιο που αφορά το ελληνικό  drone ΑΡΧΥΤΑΣ, στο οποίο εισερχόμαστε σε φάση σχεδιασμού  προγράμματος παραγωγής μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος, στο οποίο στην συνέχεια θα ενσωματώσουμε τεχνολογίες που θα αφορούν παρατήρηση και δυνατότητα εκτόξευσης πυρών είτε με διαμόρφωση που θα μπορεί να φέρει πολυβόλο, ή μικρούς πυραύλους, η Ελλάδα ότι και να δηλώνουν πολλοί κινείται πραγματικά στον ορθό δρόμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ