Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Drone Sirius: Θα “σπείρουν” τον όλεθρο- Η Ρωσία θα αναπτύξει drones «βαριάς επίθεσης» με βόμβες FAB-100

Στη μάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τα drones ενσωματώνονται σε κάθε φάση της μάχης, με εκτεταμένους στόλους, αεράμυνες και συστήματα εμπλοκής σε κάθε πλευρά. Είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται από απόσταση -ο εχθρός συχνά είναι μίλια μακριά- και τίποτα δεν γεφυρώνει το χάσμα καλύτερα από τα drones, δίνοντας στη Ρωσία και την Ουκρανία τη δυνατότητα να βλέπουν και να επιτίθενται η μία στην άλλη χωρίς να πλησιάσουν ποτέ.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα χτυπήσει τις κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αυτοεκρήγνυνται, ένα φθηνό υποκατάστατο των πυραύλων υψηλής ακρίβειας.

Ο πρώην διευθυντής της Roscosmos της Ρωσίας, Ντιμίτρι Ρογκοζίν, ο οποίος τώρα ηγείται των «Λύκων του Τσάρου» (μια ομάδα στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που παρέχουν «τεχνική βοήθεια» στα στρατεύματα στο Ντονμπάς), δήλωσε σε ανάρτηση στο Telegram  ότι η Ρωσία σύντομα θα τοποθετήσει drones με «σοβαρά όπλα»,  από νάρκες όλμου 82 και 120 mm έως FAB-100.

Drone Sirius (Inokhodets-RU)        

Είναι πιθανό ο Ρογκοζίν, να  αναφέρεται στην πιθανή ανάπτυξη του ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Sirius (Inokhodets-RU), που αναπτύχθηκε από τον Όμιλο Kronstadt με έδρα την Αγία Πετρούπολη.

Το Sirrius είναι ένα βαρύ drone βάρους 2,5 τόνων που μπορεί να μεταφέρει 450 κιλά όπλα και μπορεί να μείνει στον αέρα για 20 ώρες σε υψόμετρο 7.000 μέτρων (23.000 πόδια).

Αν και είναι κυρίως επιθετικό drone, το Sirius μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την περιπολία καθορισμένων περιοχών για να καλύψει τα κενά στην άμυνα, χρησιμοποιώντας την ικανότητά του να επιτίθεται αμέσως και να καταστρέφει μικρού μεγέθους ή  προστατευμένους στόχους.

Εξοπλισμένο με ραντάρ Synthetic Aperture, το Sirius μπορεί να χαρτογραφήσει το έδαφος για δρομολόγηση πυραύλων κρουζ και εμπλοκές όλμων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα ενημέρωσης του Πενταγώνου που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2023, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Sirius «ανέβηκε» στον ουρανό για την παρθενική του πτήση στις 27 Φεβρουαρίου.

Μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη της εκστρατείας, η Ρωσία δεν έπιασε μόνο την Ουκρανία στον πόλεμο με drone, αλλά  έγειρε την ισορροπία υπέρ της.

Τα drones υποστήριξης πυροβολικού επέτρεψαν στο ρωσικό πυροβολικό να συνεχίσει να κυριαρχεί στο πεδίο της μάχης, παρά τη μειωμένη διαθεσιμότητα βλημάτων πυροβολικού, με την παραγωγή να υπολείπεται αρκετά της ζήτησης.

Αυτό που η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής, είναι ένα βαρύ drone ικανό να καταστρέψει στόχους από μόνο του. Η έλευση του drone Sirrius πρόκειται να το αλλάξει αυτό.

Πιθανές τακτικές για επιχειρήσεις Sirius

Σε αντίθεση με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orion, το οποίο χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για τακτική ISR κατά μήκος του μετώπου της μάχης, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Sirius διαθέτει ενσωματωμένο τερματικό δορυφορικής επικοινωνίας που του δίνει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια λειτουργίας.

Το drone διαθέτει επίσης μια σουίτα επικοινωνίας η οποία, εκτός από τη διευκόλυνση του ελέγχου από έναν επίγειο πιλότο, διευκολύνει επίσης τη συνεργασία με την πολεμική αεροπορία. Το drone μπορεί να είναι μέρος ενός μικτού σχηματισμού! Σύμφωνα με το TASS, το Sirius έχει δοκιμαστεί από κοινού με μαχητικά αεροσκάφη από τον Αύγουστο του 2022.

Τα drones Sirius πιθανότατα θα πετούν υπό την κάλυψη των μαχητικών Su-35S και Su-30SM  ιπτάμενων περιπολιών κυριαρχίας από τον αέρα. Τα μαχητικά πετούν περιπολίες αεροπορικής κυριαρχίας ως ζευγάρια, με κάθε ζευγάρι να καλύπτει διαφορετικό τομέα κατά μήκος του μετώπου της μάχης.

Το βαρύ επιθετικό drone Sirius θα λειτουργεί πάντα υπό την κάλυψη των περιπολιών κυριαρχίας από τον αέρα της RuAF. Τα Ρωσικά επανδρωμένα μαχητικά,  δεν μπαίνουν σκόπιμα στο φάκελο εμπλοκής της ουκρανικής αντιπυραυλικής άμυνας μεσαίου βεληνεκούς για να αποφύγουν τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Ωστόσο, με το μη επανδρωμένο Sirius δεν θα υπήρχε τέτοιος περιορισμός. Η αποστολή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους Sirius στον εναέριο χώρο που είναι γνωστό ότι, αμφισβητείται θα ήταν ένας καλός τρόπος, για να απομακρυνθούν και να επιτεθούν στα ουκρανικά πυραυλικά συστήματα AD.

Το drone είναι κατασκευασμένο σαν ένα συμβατικό αεροσκάφος που διαθέτει μια λεπτή επιμήκη άτρακτο. Έχει ίσια φτερά και ουρά V.

Το μεγαλύτερο μέρος των εξαρτημάτων ατράκτου για UAV, είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά. Ως εκ τούτου, το drone θα είναι πιθανότατα χαμηλό παρατηρήσιμο στο φάσμα RF.

Τα αμερικανικά συστήματα Patriot που αποκτήθηκαν πρόσφατα από την Ουκρανία, έχουν «φτωχό» ρεκόρ έναντι drones αργής κίνησης και χαμηλής παρατήρησης. Όσον αφορά τα συστήματα S-300 και Buk AD, τα συστήματα είναι γνωστό ότι εξαντλούνται από πυραύλους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ