Η πίεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βρήκε προσοδοφόρο έδαφος στην Ευρώπη, που πληρώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία πολύ ακριβά όπως φαίνεται, ενώ μετά την καταρχήν απόρριψη του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου, βλέπουμε ότι ο πόλεμος έχει μέλλον και μεγάλη διάρκεια .
Δεν φτάνει που είχαμε μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, και κρίση τιμών ( που συνεχίζεται) όλων των προϊόντων και υπηρεσιών εδώ και ένα χρόνο, τώρα θα συνεχίσουμε τροφοδοτούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός Άμυνας, (EDA) συγκέντρωσε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, για την κοινή προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία.
Η κίνηση αυτή είχε αποφασιστεί στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας, στην οποία η Ευρώπη δεσμεύτηκε να βοηθήσει έμπρακτα.
Δεκαοκτώ κράτη υπέγραψαν την Δευτέρα την συμφωνία έργου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) για τη συλλογική προμήθεια πυρομαχικών για να βοηθήσουν την Ουκρανία και να αναπληρωθούν τα εθνικά αποθέματα των κρατών μελών.
Το έργο ανοίγει τον δρόμο για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία να προχωρήσουν σε δύο μονοπάτια: είτε μια διετή, ταχύτατη διαδικασία για βλήματα πυροβολικού 155 mm και ένα επταετές έργο για την απόκτηση πολλαπλών τύπων πυρομαχικών.
Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Νορβηγία έχουν υπογράψει την σχετική απόφαση.
Περισσότερα κράτη μέλη έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία σύντομα μετά από εθνικές διαδικασίες.
“Το έργο «Συνεργατική Προμήθεια Πυρομαχικών» δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από την EDA για να ανταποκριθεί στην έκκληση για προμήθεια πυρομαχικών συλλογικά και πιο γρήγορα, συγκεντρώνοντας, συντονίζοντας και συμφωνώντας συμβάσεις με την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Το έργο του EDA παρέχει ένα σταθερό πλαίσιο για την πρόθεση των κρατών μελών να προμηθεύονται από κοινού τα επειγόντως απαραίτητα πυρομαχικά για την Ουκρανία.
Αυτό το έργο στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη βιομηχανία και ενισχύει την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.
Η κοινή προμήθεια είναι η καλύτερη επιλογή για την επίτευξη μείωσης του κόστους από οικονομίες κλίμακας, επιτρέποντας παράλληλα στα κράτη μέλη να αγοράζουν πυρομαχικά σύμφωνα με τις εθνικές τους ανάγκες και υποστηρίζοντας την Ουκρανία”, αναφέρει η ανακοίνωση .
Ο επικεφαλής του Οργανισμού, HRVP, Ζοσέφ Μπορέλ δήλωσε: «Σήμερα, κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις μας να παράσχουμε στην Ουκρανία περισσότερα πυρομαχικά πυροβολικού.
Με τη σημερινή υπογραφή, 18 χώρες έχουν υπογράψει για να συγκεντρώσουν παραγγελίες και να τις υποβάλουν μαζί με τη βιομηχανία μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.
Οι ουκρανικές αρχές ήταν σαφείς σχετικά με τις ανάγκες τους και αυτό το έργο EDA αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ. Με την από κοινού προμήθεια μέσω του πλαισίου EDA και την κινητοποίηση της οικονομικής υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, θα παραδίδουμε στην Ουκρανία όλο και πιο γρήγορα. Σπάμε ξανά ένα ταμπού και ξεκλειδώνουμε τις δυνατότητες της συνεργασίας της ΕΕ στις κοινές προμήθειες».
Ποια θα είναι η διαδικασία για την προμήθεια βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία
Εν όψει της άτυπης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη στις 7 και 8 Μαρτίου, ο επικεφαλής του οργανισμού Άμυνας της ΕΕ Ζ.Μπορέλ, καθόρισε τρεις συμπληρωματικές διαδρομές για την παράδοση περισσότερων πυρομαχικών πυροβολικού στο Κίεβο για την ταχύτερη παράδοση.
Σκοπός του είναι :
Α. Να βοηθήσει τα κράτη μέλη να στείλουν τέτοια πυρομαχικά από εθνικά αποθέματα ή από εκκρεμείς παραγγελίες·
Β. Στην απαίτηση για συνολική ζήτηση να προχωρήσουν οι χώρες μέλη της ΕΕ σε συλλογικές προμήθειες βλημάτων 155 mm.
Γ. Το κύριο βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Τα κράτη μέλη μπορούν να κάνουν χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF), του εκτός προϋπολογισμού μέσου της ΕΕ για την υποστήριξη της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).
Ο EDA εργάζεται από τον Νοέμβριο του 2022 σε τρεις τομείς για κοινές προμήθειες: πυρομαχικά, συστήματα εξοπλισμού στρατιωτών και χημικό, βιολογικό, ραδιολογικό και πυρηνικό εξοπλισμό (ΧΒΡΠ), με βάση το έργο της Κοινής Ομάδας Άμυνας με τα κράτη μέλη για τον εντοπισμό των πιο κρίσιμων ελλείψεών τους .
Το έργο «Συνεργατική προμήθεια πυρομαχικών» παρέχει ένα επταετές πλαίσιο για τα κράτη μέλη να προμηθεύονται από κοινού πολλαπλούς τύπους και διαμετρήματα πυρομαχικών (5,56 mm έως 155 mm) για την αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του EDA Jiří Šedivý δήλωσε: «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και τον EDA. Η διαθεσιμότητα πυρομαχικών, καθώς και τα σχετικά αποθέματα, είναι ένα κρίσιμο έλλειμμα που επηρεάζει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών και την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τις αποστολές τους ενώ, ταυτόχρονα, υποστηρίζουν την Ουκρανία”.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία στοιχίζει πολύ ακριβά στην ΕΕ, που “ματώνει” κυριολεκτικά, ενώ κάθε ειρηνευτική προσπάθεια πέφτει στο κενό.
Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει δις δολάρια στην Ουκρανία και σε περίπτωση ήττας των Ουκρανών θα δούμε αναταράξεις στην αμερικανική ήπειρο.