Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος-Αιγύπτου μεγάλωνει μαζί με τα κοινά ενεργειακά σχέδια των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
“Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου» (Military Cooperation Program) για το έτος 2023 από τον Διευθυντή του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Νικόλαο Χολέβα και τον Υποδιευθυντή του Κλάδου Σχεδίασης και Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Ταξίαρχο Mohamed Mohamed Tawfik Moawad.
Το εν λόγω ΠΣΣ περιλαμβάνει 32 δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα και στις 2 Χώρες, 17 στην Ελλάδα και 15 στην Αίγυπτο, και αφορούν μεταξύ άλλων σε:
● Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
● Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα Διαχείρισης Κρίσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης.
● Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
● Ανταλλαγή προσωπικού και επισκέψεων σε σχολές και πολυεθνικά σχολεία.
● Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Με την υπογραφή του Προγράμματος επιβεβαιώνεται η διαρκώς αναβαθμιζόμενη Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ των 2 Χωρών, ισχυροποιούνται περαιτέρω οι δεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεών τους και παράλληλα διευρύνεται η διαλειτουργικότητά τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί θα συμμετέχουν σε ασκήσεις όπως αυτή στο πεδίο βολής Ξάνθης, σε ασκήσεις διακλαδικές ενώ η συνεργασία σε σενάρια κρίσεων είναι τρομερά σημαντική.
Πρόκειται ουσιαστικά για εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας δύο χωρών που βρίσκονται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ενόψει των νέων εξελίξεων στον τομέα της μεταφοράς LNG και του αγωγού East Med.
Έχουμε αναφέρει ότι τα σχέδια αυτά, μαζί με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος και Αιγύπτου, αλλάζουν όλα τα δεδομένα, διότι πολύ απλά όλα αυτά τα έργα απαιτούν στρατιωτική φύλαξη η οποία θα επιτευχθεί μέσω στρατιωτικής συνεργασίας και στους Τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Τα κοινά οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα σε συνδυασμό με την υλοποίηση έργων σαν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου φέρνουν μια ισχυρή αμυντική συμμαχία έναντι των τουρκικών απειλών στη Μεσόγειο.
Σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εφόσον αποφασίσθηκε η δημιουργία υπεράκτιων επιχειρήσεων ενεργειακής ασφάλειας, αυξήθηκε κατακόρυφα και η ανησυχία για αυτές τις απειλές.
Αυτό που είναι εφικτό, είναι η δημιουργία μιας κοινής αεροναυτικής δύναμης, εξετάζοντας τις ελάχιστες ικανότητες του πολεμικού ναυτικού των παράκτιων κρατών όπως η Αίγυπτος-η Ελλάδα-η Κύπρος και το Ισραήλ.
Η Τουρκία μετά το έργο της διασύνδεσης της Ελλάδος και της Κύπρου με Ισραήλ και τώρα με την Αίγυπτο, θα βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, που “καταστρέφουν” το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα σχέδια κυριαρχίας στην Α.Μεσόγειο.
Ο συνεχής εξοπλισμός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με αεροσκάφη, πλοία ή πυραύλους Κρουζ, έχει απομακρύνει ένα μέρος παλαιότερων επιφυλάξεων των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής, για την δημιουργία αμυντικού βραχίονα που θα διαφυλάττει αποτελεσματικά τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους στην περιοχή.
Επίσης σήμερα, δεν έχουν τεθεί σε ισχύ πραγματικοί αμυντικοί μηχανισμοί που να μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούν ένοπλες δυνάμεις χωρών της περιοχής αλλά και τρομοκράτες.