«Στις προσπάθειες για επανένωση, ο ηγετικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ουσιώδης, καθώς η ουσιαστική και ενεργή εμπλοκή της μπορεί να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ομιλία στο Κολλέγιο Ευρώπης στη Μπριζ του Βελγίου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος προσκλήθηκε να προσφωνήσει το Κολλέγιο από τη νεοσύστατη Εταιρεία Κυπρίων Φοιτητών, στο πλαίσιο της εθνικής εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στην Κύπρο, αναφέρθηκε στις τρεις επετείους / γεγονότα που συμπίπτουν το 2024, τα είκοσι χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση, την 50ή «μαύρη» επέτειο από την τουρκική εισβολή και τις επικείμενες ευρωεκλογές.
«Αυτό που τα ενώνει, είναι η επιθυμία και το όραμα για το μέλλον, για την Ευρώπη που θέλουμε, για περισσότερη ολοκλήρωση, για περισσότερη ενότητα, κάτι που σημαίνει αναπόφευκτα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να γίνει καταλύτης για την επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους – μέλους της, μέσω μίας ολοκληρωμένης διευθέτησης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση, που να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων.
Όπως έχω επανειλημμένα αναφέρει, τα εργαλεία που η Ένωση έχει διαθέσιμα, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη μίας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης για όλο τον κυπριακό λαό, την Ένωση, την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε εν συνεχεία.
Ακόμη, επανέλαβε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπους δικτύων νεολαίας λέγοντας «γνωρίζω καλά το γεγονός ότι η νέα γενιά του νησιού, τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι, θέλουν ειρήνη».
«Νομίζω ότι η κυπριακή εταιρεία φοιτητών του Κολλεγίου της Ευρώπης είναι όντως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, καθώς απαρτίζεται από μέλη τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το κάλεσμα για ειρήνη ακούγεται ξεκάθαρα και δεν θα φεισθώ προσπαθειών για να πραγματοποιήσω το κοινό όνειρο για επανένωση, ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Πρόεδρος.
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει ισχυρή φωνή και ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στην περιοχή, όχι μόνο επειδή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ως στρατηγικού, παγκόσμιου παράγοντα, αλλά και επειδή αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Ευρώπη, από τη μετανάστευση έως την ασφάλεια.