Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στο "Ξεκίνημα της καλωδιακής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης στα πλαίσια του Euro-Asia Interconnector", επισημαίνοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ έδωσε εντολή στη Nexans να «κρατήσει» την απαραίτητη υποδοχή για την παραγωγή καλωδίων και να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, γεγονός που σηματοδοτεί το πρώτο σημαντικό βήμα στη σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Η αντίδραση του ψευδοκράτους από την έναρξη καλωδιακής σύνδεσης Κύπρου-Κρήτης
Άμεση ήταν η αντίδραση του ψευδοκράτους, που σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, "καταδίκασε τον «θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό» που εγκρίθηκε από τη Νότια Κύπρο, ισχυριζόμενο ότι αυτό δεν έχει ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο" , επισημαίνοντας:
"Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) κατήγγειλε την Παρασκευή τον «θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό» που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η μονομερής προσέγγιση είναι «απαράδεκτη».
«Εκτός από τον λεγόμενο «θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό» που ανακοινώθηκε από την ελληνοκυπριακή διοίκηση αγνοώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, η Νότια Κύπρος έχει φτάσει στο σημείο να δημοσιεύσει έναν χάρτη που επικαλύπτεται με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχουν δηλωθεί από τη Βόρεια Κύπρο και Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
«Αυτό το λεγόμενο σχέδιο και χάρτης, στα οποία ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει λόγο, είναι άκυρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν έχουν καμία ισχύ για εμάς», ανέφερε.
«Παρά όλες τις εποικοδομητικές μας εκκλήσεις, η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία συνέχισε να παραβιάζει τα ίσα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού σχετικά με το νησί και τα περίχωρά του με τις μονομερείς δραστηριότητές της, έδειξε για άλλη μια φορά την προτίμησή της για κλιμάκωση της έντασης αντί για συνεργασία στην νησί και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.
Ο Τατάρ υπογραμμίζει τον ρόλο του τουρκικοπυ στρατού στην Κύπρο
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ψευδοκράτους Τατάρ, υπογράμμισε τον αποτρεπτικό ρόλο του τουρκικού στρατού προτρέποντας στον σεβασμό της βούλησης των Τουρκοκυπρίων, αναφέροντας:
"Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) αποδίδει σημασία στην παρουσία του τουρκικού στρατού ως αποτρεπτικής δύναμης στην Κύπρο υπό την εγγυήτρια χώρα της Τουρκίας, χαράσσοντας τις «κόκκινες γραμμές» της, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην πρωτεύουσα Λευκωσία για τη σφαγή των Χριστουγέννων του 1963 από ελληνική τρομοκρατική ομάδα, ο Τατάρ είπε πώς τις περασμένες δεκαετίες οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν σφαγές και οι Έλληνες των νησιών προσπάθησαν να προσαρτήσουν το νησί στην Ελλάδα, λέγοντας: «Υπάρχουν ακόμα αυτοί που το ονειρεύονται αυτό».
Κατηγόρησε πώς η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ασκεί πίεση στον τουρκοκυπριακό λαό, σκοπεύοντας να συμπεριλάβει τον βορρά και τον νότο στην ΕΕ και να διακόψει τους ιστορικούς δεσμούς με την Τουρκία.
Υπογραμμίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θέλει να επιστρέψει στην εποχή πριν από την Τουρκική Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974, ο Τατάρ είπε: "Ο κόσμος πρέπει να σεβαστεί τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού. Δίνουμε σημασία στην παρουσία του τουρκικού στρατού ως αποτρεπτική δύναμη υπό την εγγύηση της πατρίδας μας στο πλαίσιο του ίδιου μας του κράτους. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας».
Αναφερόμενος στη λύση δύο κρατών, είπε: «Μπορούμε να δεχτούμε μόνο ένα μοντέλο λύσης όπου δύο κυρίαρχα ίσα κράτη συνεργάζονται δίπλα-δίπλα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει ποτέ να συμφωνήσουμε να παρασυρθούμε σε μια περιπέτεια χωρίς την Τουρκία, χωρίς την εγγύηση της δικής μας Πατρίδα."
Πως θα αντιδράσει η Τουρκία;
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το ψευδοκράτος εμφανίζεται ενοχλημένο από την προχώρηση του έργου καλωδιακής σύνδεσης μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που ξεκίνησε μεταξή Κύπρου-Κρήτης στα πλαίσια του Euro-Asia interconnector.
Ωστόσο τα γεγονότα τρέχουν αφού έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με το ισραηλινό fund Aluma και ΜοU μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, και του fund TAQA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ έντονο ενδιαφέρον για το έργο δείχνουν και οι ΗΠΑ.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ επιθυμούν να επικρατήσει ηρεμία στην ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο, αφού επιθυμούν το "ξεκλείδωμα" μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ασία-Αφρική και φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου(Κύπρος-Ισραήλ), στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, αλλά και συνέχιση αποστολής στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ μέσω Αλεξανδρούπολης προς Ουκρανία-Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια.
Εκτίμησή μας είναι ότι η πρόσφατη προσέγγιση Τουρκίας-Ελλάδας που επιχειρείται έχει ως βάση την ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο, με τον καθορισμό της ενεργειακής πίτας για κάθε χώρα να προηγείται της οριοθέτησης της ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών, σύμφωνα με τους Τούρκους (kazan-kazan), ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν και άλλοι δρώντες όπως Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου.
Τέλος εκτιμούμε πως όλα αυτά γίνονται και θα γίνουν σε σχέση με την καλωδιακή διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, έχουν την "ανοχή" της Τουρκίας, αφού δεν θα προηγηθεί νωρίτερα η οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας και Ελλάδας-Κύπρου, ούτε θα επιλυθεί το Κυπριακό.
Κατά τα άλλα αναμένουμε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αναλάβει ρόλο παροχής διακριτικής ασφάλειας του έργου, αν και ήδη οι ΗΠΑ αποστέλλουν στην Κρήτη το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Gerald Ford, για πάν ενδεχόμενο, το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στη Σούδα στις 26 Δεκεμβρίου.