Κύπρος

«Νησί νεκρών γατών»! Ιός σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες γάτες στην Κύπρο

Μια μετάλλαξη του κορωνοϊού των αιλουροειδών προκαλεί όλεθρο στην Κύπρο. Εκατοντάδες χιλιάδες γάτες πέθαναν τους τελευταίους μήνες από FIP (λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών), λένε ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίοι καλούν τις αρχές να λάβουν επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η επιδημία.

Ένα εξάμηνο γατάκι, ονόματι Baby, μεταφέρθηκε πρόσφατα σε κτηνιατρική κλινική στην πρωτεύουσα Λευκωσία. Διαγνώστηκε με λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας (FIP). Αυτός ο ιός «προέρχεται από μια μετάλλαξη του εντερικού κορωνοϊού που υπάρχει στο 90% των γατών», ο οποίος είναι «άκρως μεταδοτικός» από το ένα ζώο στο άλλο, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όπως εξήγησε ο κτηνίατρος Κωστής Λάρκου, σύμφωνα με το AFP. που παραθέτει το Agerpres.

Τα ζώα που έχουν μολυνθεί με PIF παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα: πυρετό, πρήξιμο της κοιλιάς, αδυναμία και μερικές φορές ακόμη και επιθετικότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πληθυσμός των αιλουροειδών, που αποτελούνται κυρίως από αδέσποτες γάτες, ξεπερνούσε τον αριθμό των κατοίκων του νησιού, που υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο. Η Κύπρος και οι γάτες της έχουν μια παλιά ιστορία: τα οστά ενός από αυτά τα ζώα που ανακαλύφθηκαν δίπλα σε ανθρώπινα λείψανα σε έναν τάφο ηλικίας άνω των 9.000 ετών αντιπροσωπεύουν την παλαιότερη απόδειξη εξημέρωσης γάτας.

 

Μαύρη αγορά

 

Ο Ντίνος Αγιοαμίτης, πρόεδρος του Cats PAWS Cyprus και αντιπρόεδρος της Cyprus Voice for Animals (CVA), εκτιμά ότι τουλάχιστον 300.000 γάτες έχουν ήδη πεθάνει από αυτή την ασθένεια τους τελευταίους έξι μήνες.

Εδώ και 25 χρόνια, ταΐζει περίπου 60 αιλουροειδή που ζουν σε ένα νεκροταφείο στη Λευκωσία. «Η αποικία πάει καλά, αλλά ανησυχούμε γιατί αν μολυνθεί μόνο μία, θα ακολουθήσουν και οι άλλες», είπε ο 70χρονος συνταξιούχος, δίπλα στις γάτες που πηδούν στις ταφόπλακες.

Το PIF επηρεάζει αρκετές μεγάλες πόλεις της Κύπρου, μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαιρέθηκε από την εισβολή στη βόρεια περιοχή από την Τουρκία το 1974. Αυτή η επιζωοτία θα επηρεάσει επίσης γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Τουρκία, αλλά, ελλείψει μελετών, «τίποτα δεν μας επιτρέπει να το επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ο Δημήτρης Επαμεινώνδας, αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που συγκεντρώνει τοπικούς επαγγελματίες. σε αυτό το πεδίο.

Επισήμως, μόνο 107 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο νότιο τμήμα του νησιού, σύμφωνα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Ένας αριθμός που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αρκετοί επαγγελματίες που τονίζουν τη δυσκολία διάγνωσης της νόσου και την έλλειψη πόρων για να το κάνουν. Επιπλέον, όταν είναι άρρωστες, οι γάτες τείνουν να απομονώνονται και να πεθαίνουν στη μοναξιά. Αρκετοί άνθρωποι που ταΐζαν τις γάτες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πολλές από τις γάτες είχαν εξαφανιστεί και πολύ λίγα πτώματα είχαν βρεθεί.

Για να σταματήσει αυτό το ξέσπασμα, εξετάστηκαν δύο επιλογές: η χρήση ενός φαρμάκου εγκεκριμένου για τον ανθρώπινο κορονοϊό στην Ινδία, του molnupiravir, και ενός κτηνιατρικού αντιιικού φαρμάκου εγκεκριμένου στην Αγγλία, που ονομάζεται GS-441524. Μόνο η εισαγωγή GS έχει εγκριθεί στην Κύπρο, αλλά υπόκειται σε περιορισμούς και η απαγορευτική τιμή του μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 7.000 ευρώ ανά γάτα, σύμφωνα με το AFP.

Το αποτέλεσμα: δεν υπάρχει απόθεμα φαρμάκων στο νησί. Κάποιοι τότε πρέπει να καταφύγουν σε μυστικές μεθόδους. "Αγοράζουμε τα φάρμακά μας από τη μαύρη αγορά στο Διαδίκτυο ή από ομάδες στο Facebook. Κρατάμε τους προμηθευτές μας μυστικούς για να μπορούμε να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τα ζώα μας", είπε μια Κύπρια που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας φοβούμενη μήπως μπει σε μπελάδες.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ