Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Κύπρος: Ετοιμασίες για προεδρικές εκλογές λίγο μετά το "χαστούκι" των Βουλευτικών

Βλέπουν ήδη Προεδρικές και έχουν όλοι τους δρόμο δύσκολο να ακολουθήσουν μετά το γενικό "χαστούκι" που δέχθηκαν στις πρόσφατες Βουλευτικές.

Ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πλέον δεν έχουν περιθώριο άλλης εκλογικής ήττας, αλλά ούτε και τον χρόνο και τη διάθεση να μπουν ξανά από τον Σεπτέμβριο σε διαδικασία εκλογών, από τη στιγμή που τα δεδομένα δεν φαίνεται να ευνοούν. Την ίδια ώρα, πολλά κόμματα βρίσκονται ήδη σε τροχιά διεργασιών για τα συνέδρια τους, από τα οποία ουσιαστικά θα βάλουν και επίσημα πλώρη για το 2023 σε ένα πολιτικό πεδίο ιδιαίτερα ρευστό και θολό ως προς τα δεδομένα που θα μπορούσαν να προκύψουν. Το κεφάλαιο τοπικές εκλογές δεν έχει κλείσει οριστικά και τυπικά δεν πρόκειται αυτό να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο, όταν επαναρχίσει τις εργασίες της η Βουλή, αλλά κατά βάθος, η πλειοψηφία των κομματικών δυνάμεων, αυτό που θα ήθελε είναι η αναβολή τους.

Κανένα κόμμα ωστόσο δεν μπαίνει σε διαδικασία ανοικτής συζήτησης του θέματος στην παρούσα φάση, διότι ήδη πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να λάβουν θέσεις στη γραμμή εκκίνησης για τα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην ίδια γραμμή, θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι βρίσκονται και τα κόμματα. Στην πραγματικότητα όμως, οι πολιτικές ηγεσίες θέλουν να αποφύγουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις που θα έχουν από τους επίδοξους δελφίνους, στην περίπτωση που πάρουν θέση υπέρ της αναβολής των εκλογών. Για αυτό και αφήνουν το βάρος στην πλευρά της Κυβέρνησης να κινήσει τις διαδικασίες στο πλαίσιο των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φέρνει ξανά στη Βουλή από τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα όμως, αρχίζουν και τα σχέδια επί χάρτου ενόψει Προεδρικών εκλογών, για τις οποίες ούτως ή άλλως από τη νέα χρονιά αρχίζει ανεπίσημα και η προεκλογική εκστρατεία και ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα.

Ο Αβέρωφ και οι άλλοι…

Τα δεδομένα στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με την αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν ήταν θριαμβευτικό, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρνητικό από τη στιγμή που ήταν νικηφόρο σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα πιεστικό για την Πινδάρου.

Ο χαρακτηρισμός που έδωσαν πολλοί στην ανάλυση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, ότι η αντιπολίτευση διέσωσε την Κυβέρνηση, ίσως να είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός όσον αφορά τα δεδομένα της κάλπης του περασμένου Μαΐου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν να έχουν αδυναμίες και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να απουσιάζει από την ανάλυση δεδομένων που κάνουν στην Πινδάρου, όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή και τις δυναμικές που μπορούν να προκύψουν στο άμεσο μέλλον όσον αφορά τις προοπτικές συνεργασιών και συμμαχιών.

 

Η αδυναμία της αντιπολίτευσης δεν διαπιστώνεται μόνο όσον αφορά την εκλογική τους δύναμη, αλλά και ως προς την προοπτική σύμπηξης ενός ισχυρού μετώπου για τις Προεδρικές εκλογές. Και αυτό το δεδομένο δεν είναι άσχετο και με τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι του κεφαλαίου τοπικές εκλογές. Παραδοσιακά, η εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργούσε ως προάγγελος συνεργασιών για τις Προεδρικές εκλογές. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, σε τοπικό αλλά και σε επαρχιακό και κεντρικό επίπεδο έχουν γίνει κάποιες επαφές μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν φέρει και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι λόγοι βέβαια είναι πολλοί και διάφοροι. Σε μια προοπτική συνεργασίας όμως σε επίπεδο Προεδρικών εκλογών μπαίνουν και άλλοι παράγοντες στη μέση, οι οποίοι δεν είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Τα δύο κόμματα τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους, τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όσο και σε σχέση με ζητήματα Οικονομίας. Ως εκ τούτου, τα δεδομένα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα για κανένα. Πολλοί υποστηρίζουν την ιδέα κάλυψης αυτών των διαφορών υπό την ομπρέλα μία εξωκομματικής προσωπικότητας που θα μπορούσε να γεφυροποιήσει αυτό το χάσμα. Το θέμα είναι, ποια μπορεί να είναι αυτή η προσωπικότητα που μπορεί να συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά. Κομματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι κανένα από τα μέχρι στιγμής ονόματα που ακούγονται από διάφορους δεν μπορεί να μπει σε αυτό το κοστούμι, χωρίς να αποκλείουν βέβαια στο τέλος της ημέρας να χωρέσουν τελικά κάποιον σε αυτό και ας μην ταιριάζει ακριβώς στα μέτρα. Επιστρέφοντας όμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο και έχοντας ως δεδομένα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και την κατάσταση στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, στην Πινδάρου γνωρίζουν ότι ο δρόμος για μια νέα διακυβέρνηση υπό άλλον τιμονιέρη είναι ανοικτός και το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί και από τους δικούς τους χειρισμούς.

 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν έκατσε στο γραφείο του αλλά συνέχισε τις περιοδείες του ανά το παγκύπριο. Πολλοί τον έχουν χρίσει ήδη τον νέο υποψήφιο της δεξιάς παράταξης. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο εάν το θελήσει, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα λάβει το χρίσμα. Προς το παρόν, όπως σημειώνουν κύκλοι της Πινδάρου, αυτό που προέχει είναι η προώθηση και ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή για υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων της Κύπρου για να επωφεληθεί τα κονδύλια από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Συνεδριακές αποφάσεις και εκλογές…

Τον Οκτώβριο είναι ήδη προγραμματισμένα δύο κομματικά συνέδρια. Του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Παράλληλα, εκκρεμεί και ο καθορισμός ημερομηνίας για το ΑΚΕΛ, μετά την απόφαση του Παγκύπριου συνεδρίου του κόμματος για πραγματοποίηση καταστατικού συνεδρίου.

Στην ΕΔΕΚ έχουν ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο, με τον Γιώργο Βαρνάβα να εξαγγέλλει υποψηφιότητα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών. Το θέμα των καταγγελιών για τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης έφερε έντονη ρήξη στο κόμμα και οδήγησε τις προηγούμενες μέρες και στην παραίτηση του οικονομικού διευθυντή του κόμματος, Γιώργου Κουττούκη. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναμένεται να εξαγγείλει τη δική του υποψηφιότητα στο τέλος του Αυγούστου, ετοιμάζοντας, όπως αναφέρουν πηγές από την ΕΔΕΚ, τη δική του αντεπίθεση. Με αυτά τα δεδομένα η ΕΔΕΚ βαδίζει για τον Οκτώβριο σε μία εσωκομματική αναμέτρηση που ασφαλώς, ακόμα και εάν το ήθελαν, θα ήταν δύσκολο να μπουν στην όποια άλλη παράλληλη προεκλογική διαδικασία αυτό το διάστημα, για τις τοπικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε πολιτικό και καταστατικό συνέδριο προχωρεί στα μέσα Οκτωβρίου και το ΔΗΚΟ. Τη μία μέρα θα δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα μέλη του κόμματος να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους επί όλων των θεμάτων. Είτε αυτά αφορούν θέματα πολιτικής, είτε λειτουργίας του κόμματος. Η δεύτερη μέρα, θα είναι ημέρα των καταστατικών αλλαγών που θα τεθούν προς συζήτηση και έγκριση. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται διάφορες επαφές και με μέλη του κόμματος σε επαρχιακό και τοπικό επίπεδο με τις αλλαγές να προσανατολίζονται σε οργανωτικά ζητήματα αλλά και σε ζητήματα εκσυγχρονισμού του κόμματος, με ένα από τα θέματα που τίθεται να είναι ο περιορισμός των θητειών για κομματικά αξιώματα.

Το ΑΚΕΛ στην εποχή Στεφάνου…

Το ΑΚΕΛ μετά το παγκύπριο συνέδριο και την εκλογή νέας ηγεσίας επιδιώκει να μπει σε τροχιά αναδίπλωσης. Πρώτο βήμα, η διόρθωση αδυναμιών που έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ως προς την οργανωτική δομή του κόμματος και ως προς τη σχέση με την κοινωνία. Αυτούς του άξονες καθόρισε ο ίδιος ο γγ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, ως προτεραιότητές του στη συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στον "Φ".

"Το ΑΚΕΛ έχει οικοδομήσει μία δομή εδώ και δεκαετίες η οποία είναι σημαντική μεν, αλλά μόνο αυτή δεν αρκεί. Θα επιφέρουμε αλλαγές και βελτιώσεις, αλλά θα δούμε και ποια δομικά στοιχεία πρέπει να προσθέσουμε και ποιες άλλες μεθόδους θα εισαγάγουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να απευθυνθούμε πειστικά προς αυτές τις ομάδες", ανέφερε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε στην απόφαση για καταστατικό συνέδριο. "Θα πρέπει σίγουρα να γίνει μία σοβαρή προεργασία, να αξιολογήσουμε τις απόψεις και εισηγήσεις που είχαν κατατεθεί στο συνέδριο, ούτως ώστε αφού τύχουν διεξοδικής συζήτησης, να πάμε σε ένα καταστατικό συνέδριο και να κάνουμε τις όποιες καταστατικές ή κανονιστικές αλλαγές, αποφασίσουμε", σημείωσε. Όλα αυτά σε προτεραιότητα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να νέα εκλογική μάχη τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...