Κύπρος

Ανησυχία Λευκωσίας για πιθανή “διάχυση” της κρίσης από το Ισραήλ – Η Τουρκία “καραδοκεί”

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Το υπουργείο ανέφερε σε μια δημοσίευση στο λογαριασμό του στο Twitter ότι «ανησυχεί βαθιά για την τελευταία κλιμάκωση της βίας και από το φράγμα πυραύλων που εκτοξεύτηκαν αδιάκριτα από την Γάζα εναντίον αμάχων στο Ισραήλ. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και πρέπει να τελειώσει τώρα. Προτρέπουμε τον περιορισμό από όλες τις πλευρές, καλώντας τους να συμμετάσχουν σε κλιμακωτές προσπάθειες», σημείωσε το υπουργείο, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

https://twitter.com/CyprusMFA/status/1392193919182680064?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1392193919182680064%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnationalpost.com.cy%2Fanisychia-leykosias-gia-pithani-diachysi-tis-krisis-apo-to-israil-i-toyrkia-quot-karadokei-quot%2F

Ουσιαστικά η κυβέρνηση της Κύπρου ανησυχεί για πιθανή δράση των Τούρκων στην περιοχή με αφορμή τα γεγονότα στην Γάζα και την Ιερουσαλήμ.

Ενδεχομένως η Λευκωσία να θεωρεί ότι οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να “φουντώσουν” την όλη κατάσταση με προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, οι οποίες διαφωνούν με την Τουρκία για θαλάσσια όρια στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί από πέρσι το καλοκαίρι αφού η Τουρκία επέκτεινε τις ερευνητικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα στα ύδατα στα οποία η Ελλάδα αναφέρει ότι έχει δικαιοδοσία.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει εξαιρεθεί σε μεγάλο βαθμό από την περιφερειακή εξερεύνηση ενέργειας, επιμένοντας ότι τα ελληνικά νησιά κοντά στις ακτές της δεν πρέπει να προβάλλουν θαλάσσιες ζώνες για εμπορική εκμετάλλευση.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Τουρκία έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε όλα τα ενεργειακά προγράμματα στην Μεσόγειο, προεξάρχοντος του αγωγού East Med, προκαλώντας ζημιάς δις σε αμερικανικούς, ισραηλινούς και άλλους κολοσσούς εν μέσω πανδημίας.

Επίσης η Άγκυρα απειλεί και εκβιάζει για την υφαρπαγή θαλάσσιων οικοπέδων και ΑΟΖ, ενώ επιζητά τον έλεγχο μιας τεράστιας περιοχής στην Α.Μεσόγειο προκαλώντας προβλήματα στο Σουέζ και στα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ από την Ερυθρά θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για αυτό η δημιουργία ενός αμυντικού συνασπισμού, δεν θα κουραστούμε να το λέμε, είναι μονόδρομος και αυτό θα γίνει με την συνδρομή της Γαλλίας και πιθανόν των ΗΠΑ, που διαπιστώνουν καθημερινά ότι η Άγκυρα έχει μετατοπιστεί στην ευρασιατική συμμαχία, κυρίως με την Κίνα και όχι τόσο με την Ρωσία παρά την αντίθετη εικόνα.

Όταν και εφόσον δημιουργηθεί αυτός ο συνασπισμός όπως τον αναφέραμε, τότε το τέλος των οθωμανικών ονείρων της ισλαμικής ελίτ της χώρας, αλλά και των Κεμαλιστών, θα είναι το λιγότερο που δούμε, αφού το 1918 έγινε “μισή δουλειά” όπως διαπιστώθηκε με την χώρα αυτή.

Ιδέες τώρα για την δημιουργία αυτής της αμυντικής δομής που θα περιφρουρούσε για παράδειγμα τον αγωγό East Med, μέσω του NATO, δεν έχουν αναφερθεί, καθώς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένα άμεσο αντιτουρκικό σχέδιο εντός της συμμαχίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ