Τελικά, η ημερομηνία διεξαγωγής της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, “έκλεισε” για 27-29 Απριλίου στη Γενεύη. Αυτές τις ημερομηνίες και τόπο ανέφερε η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία έφθασε στο γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη. Ανάλογη πρόσκληση απεστάλλει και στον ηγέτη του ψευδοκράτους Τατάρ, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.
Στόχος της Διάσκεψης είναι να διαφανεί αν και κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους , ώστε να διαπραγματευτούν μια μόνιμη λύση για επίλυση του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου έχει εκφράσει την αποφασιστικότητα του στον ΓΓ του ΟΗΕ για τη δημιουργία συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου προκειμένου να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση πρός όφελος των 2 κοινοτήτων στην Κύπρο.
Οι τουρκοκύπριοι αναμένεται να απαντήσουν θετικά στην εν λόγω πρόσκληση, ωστόσο επισημαίνουν ότι αν δεν πετύχει η Γενεύη τότε θα αποφασίσουν με την Τουρκία τι θα πράξουν, ενώ διαρρέουν ότι δεν είναι μόνη τους επιλογή η συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. Υπενθυμίζουμε ότι η άποψη Ερντογάν και Τατάρ για το Κυπριακό είναι η δημιουργία 2 κρατών, η οποία αποτελεί και τη μόνη λύση.
Επίσης αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν περιμένουν οι Ελληνοκύπριοι να αλλάξουν τη στάση τους σύμφωνα με την οποία επιθυμούν τη δημιουργία διζωνικής -δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Παράλληλα αναρωτιούνται για ποιό λόγο «οι Ελληνοκύπριοι , που αντιμετωπίζονται ως Κυπριακή Δημοκρατία και έτσι συμμετέχουν στις Γενικές συνελεύσεις του ΟΗΕ, είναι μέλος της ΕΕ χρησιμοποιούν το Κυπριακό εναντίον των τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, να εγκαταλείψουν αυτή την προνομιούχα θέση που έχουν».
Εκτίμηση είναι ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη θα τερματιστούν άδοξα, αφού οι Τούρκοι-τουρκοκύπριοι εμφανίζονται ως άκαμπτη υιοθετώντας ως μόνη λύση αυτή των 2 κρατών. Το τι έχουν κατά νου να πράξουν Τουρκία και τουρκοκύπριοι μάλλον είναι εμφανές, και εμπεριστατώνεται αρχικά στη Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους κυρίως από χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Στη συνέχεια ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα βήματα από πλευράς Τουρκίας.