Νέες απειλές ξεστόμισε ο γνωστός για την στάση του Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, μιλώντας για επικείμενη αποστολή ισχυρότατων τουρκικών ενισχύσεων, σε αντιδιαστολή της ενίσχυσης της Κύπρου με αμερικανικής κατασκευής όπλα, αλλά και λόγω της παρουσίας ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων στο νησί.
“Η Τουρκία μπορεί να αντιστοιχίσει οποιεσδήποτε αποστολές στρατού των ΗΠΑ στην ελληνόφωνη πλευρά της Κύπρου”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκαλώντας την επιλογή της Ουάσινγκτον να ακυρώσει το εμπάργκο όπλων στην μεγαλόνησο ως αντικίνητρο για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.
“Ένα ένα τέτοιο παιχνίδι θα επιμηκύνει αποκλειστικά την Κυπριακή διαμάχη”, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο ίδιος, χθες βράδυ.
«Ανεξάρτητα από το πολεμικό υλικό που θα λάβουν οι Ελληνοκύπριοι από τις ΗΠΑ, εμείς, θα στείλουμε πολλαπλάσιο στον βορρά», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στα κατεχόμενα.
«Ωστόσο, τι θα συμβεί αν οι εντάσεις αυξηθούν ξανά; ρωτά ο δημοσιογράφος του Bloomberg.
“Η χαλάρωση του εμπάργκο ανοίγει τον δρόμο για πωλήσεις θανατηφόρων όπλων αργότερα στις ελληνοκυπριακές αρχές, τις οποίες όμως η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει.
Αν έχουμε μια αναμέτρηση της Άγκυρας στην Κύπρο και στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδος για τα δικαιώματα εξερεύνησης εντός της Α. Μεσογείου τι θα γίνει;
Η μεταβίβαση επιπλέον οπλισμού των ΗΠΑ θα επιβαρύνει τους τουρκοαμερικανούς δεσμούς, που είναι ήδη τεταμένοι μετά την αγορά πυραύλων από την Ρωσία", αναφέρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.
"Αν και αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ ίσως στείλουν για αρχή στην Κύπρο μη θανατηφόρα όπλα, αυτά δεν θα είναι επικίνδυνα;" αναρωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.
«Η άρση του εμπάργκο μόνο για τους Ελληνοκύπριους και άλλα παρόμοια βήματα προς βοήθεια των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας, δεν θρυμματίζει την ισότητα και τη σταθερότητα στο νησί;», διερωτάται ο ίδιος.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει επίσημα κυριαρχία σε όλο το νησί.
“Ωστόσο, η Κύπρος έχει διχοτομηθεί από το 1974 , όταν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εισέβαλαν και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του νησιού, μετά από πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών, η οποία προσπάθησε να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα”, γράφει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το αυτοανακηρυχθέν κράτος της τουρκικής μειονότητας στο βορρά, το οποίο αναγνωρίζεται αποκλειστικά και μόνο από την Άγκυρα, διεκδικεί επιπλέον δικαιώματα σε οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία της νήσου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συνθήκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει κυρώσεις στην Τουρκία για τον λόγο αυτόν.
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία παραμένει ανοιχτή στο διάλογο με την Ελλάδα, ωστόσο δεν είπε τίποτα για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, την διακοπή των οποίων έθεσε ως προϋπόθεση για συνομιλίες η Αθήνα.
Επιπλέον, κατηγόρησε την Ελλάδα για την αποστολή στρατιωτών στο Καστελόριζο δίπλα στις τουρκικές ακτές, διότι όπως ανέφερε, αυτές παραβιάζουν υποτίθεται την ειρηνευτική συνθήκη των Παρισίων το 1947.
Έλληνες στρατιώτες υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στο νησί αυτό, και η μετακίνηση τους αφορούσε προγραμματισμένη εναλλαγή στρατευμάτων.
«Ως υποκατάστατο των προκλήσεων, η Ελλάδα πρέπει να είναι ανοιχτή σε έναν πραγματικό διάλογο με την Τουρκία», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.
Ο Τσαβούσογλου ξεχνά βέβαια την παρουσία ισχυρότατων τουρκικών μοιρών ελικοπτέρων στα μικρασιατικά παράλια, έτοιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή για επιθετικές επιχειρήσεις μαζί με τα αποβατικά πλοία στο ναύσταθμο του Ακσάζ.
Η Ρωσία δεν στηρίζει την Τουρκία στην Μεσόγειο
Χθες, Πέμπτη, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα υλοποιήσει δύο ναυτικές ασκήσεις εντός της Α. Μεσογείου την επόμενη εβδομάδα.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ναυτικού Ιγκόρ Ντιγάλο δεν απάντησε άμεσα σε αιτήματα για δηλώσεις επί του θέματος, αλλά αντ' αυτού είχαμε τη γνωστή ανακοίνωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ κ.Ζαχαροβα.
Στο θέμα όμως παρενέβη και ο σύμβουλος του Πούτιν, επικεφαλής του κέντρου αξιολόγησης όπλων και αρχισυντάκτης του περιοδικού “Άμυνα” στη Μόσχα, Ιγκόρ Κοροτσένκο, ο οποίος ανέφερε ότι οι ναυτικές ασκήσεις έχουν τον χαρακτήρα πίεσης κατά του ΝΑΤΟ από την Ρωσία, αλλά αυτές δε θα αφορούν ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια στήριξης της Τουρκίας.
Η Μόσχα παίζοντας τα δικά της παιχνίδια δεν στηρίζει τον Ερντογάν, για τον απλούστατο λόγο ότι ο ίδιος την απειλεί σε Αρμενία και σε λίγο και στο Καύκασο.