Κύπρος

Κοσμογονικές αλλαγές: Πως η Κύπρος «στριμώχνει» την Τουρκία - Το κοίτασμα-«μαμούθ» σε αριθμούς - Η ακαθάριστη αξία ξεπερνάει τα 50 δισ ευρώ!


Από 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil.

Η επιτυχής κατάληξη των γεωτρήσεων στον στόχο «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ επιβεβαίωσε και τρίτο κοίτασμα υδρογονανθράκων που εντοπίζεται στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προηγήθηκαν το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 (περίπου 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) και το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, για το οποίο η κοινοπραξία Total/ENI δεν ανακοίνωσαν ποσότητα αλλά οι πληροφορίες το τοποθετούν κοντά στα 4 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια). Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το κοίτασμα στον στόχο «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι το μεγαλύτερο από τα τρία που έχουν εντοπιστεί στην Κύπρο.

Exxon Mobil: Καταπληκτικό το αποτέλεσμα της γεώτρησης

Καταπληκτικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της γεώτρησης της ExxonMobile στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ ο αντιπρόεεδρος της Exxon Mobil.

Λακκοτρύπης: Το κοίτασμα είναι καλή βάση για δημιουργία σταθμού LNG

Όπως ανεφερε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, στον στόχο «Δελφύνη» δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε κοιτάσματα, ωστόσο τα συνολικά αποτελέσματα αποδεικνύουν τον ρόλο της Κύπρου ως εναλλακτική πηγή εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χαρακτήρισε «καλή βάση» την ποσότητα, για δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG), ωστόσο σημείωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερες ποσότητες.

TI KEΡΔΙΖΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

Παραμιλούν σε Ελλάδα και Κύπρο για την σπουδαία ανακάλυψη γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ μετά την γεώτρηση που έγινε από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10.

Το κοίτασμα που εκτιμάται μεταξύ 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων ποδών και πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και με βάση επίσημα στοιχεία είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια.

Κέρδη μεγαλύτερα και από το ΑΕΠ της Κύπρου!

«Πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία γιατί το κοίτασμα είναι γιγαντιαίο. Γιγαντιαίο ορίζεται ένα κοίτασμα όταν τα αποθέματα του είναι πάνω από 500 εκατομμύρια ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου. Στην περίπτωση του Γλαύκου έχουμε ένα κοίτασμα που ξεπερνάει το 1,4 δισεκατομμύρια ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου», τονίζει στο newsit o Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της επιτροπής ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και διδάκτωρ του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και συνεχίζει: «Το δεύτερο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι ότι η ποσότητα που βρέθηκε είναι 6 με 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αυτή δεν είναι αρκετή για να γίνουν εγκαταστάσεις υγροποίησης αερίου στην Κύπρο γιατί για να γίνουν εγκαταστάσεις υγροποίησης χρειάζεται μία ποσότητα άνω των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Αυτή η ποσότητα όμως υπάρχει στο εύρημα της ENI που λέγεται Καλυψώ και γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα στο συγκεκριμένο κοίτασμα είναι πάνω από πέντε τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, άρα αν συνεργαστούν οι δύο εταιρείες καλύπτουν την απαραίτητη ποσότητα, οπότε μπορεί να γίνουν οι εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό της Κύπρου».

Ο κ. Κονοφάγος εξηγεί κάτι πολύ σημαντικό: «Αλλάζουν οι ισορροπίες και η οικονομική δύναμη της Κύπρου, αν δούμε τα νούμερα η ακαθάριστη αξία ξεπερνάει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο ποσό γιατί όπως γνωρίζουμε το ΑΕΠ της Κύπρου είναι 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν συμπεριλάβουμε και το εύρημα της Καλύψω αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για τις θέσεις εργασίας για τους κύπριους και τον ελληνισμό και γενικότερα στη δημιουργία μιας βαριάς βιομηχανίας. Μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό ξεκίνημα για την οικονομία της Κύπρου».

Πως θα βγουν οι αριθμοί – Τα κέρδη για την Κύπρο

«Για να βάλει κάποιος κάτω τα οικονομικά πρέπει να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες της σύμβασης. Συνήθως στην πιάτσα οι αριθμοί είναι 60% στο κράτος και 40% στην εταιρεία. Το Κυπριακό δημόσιο αναμένεται να πάρει περίπου καθαρά στα 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό γιατί θα αποκομίσει χρήματα και από τη φορολογία των εργαζομένων, από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν», εξηγεί ο κ. Ηλίας Κονοφάγος.

«Οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια είναι υψηλά αμειβόμενοι και με βαριά φορολόγηση, το Κυπριακό κράτος θα βάλει χρήματα στα ταμεία του και από τη φορολογία των περιφερειακών εργαζομένων. Θα υπάρξουν οι εργαζόμενοι για τη δημιουργία των αγωγών, των χερσαίων εγκαταστάσεων, γιατί θα γίνουν πάρα πολλές εγκαταστάσεις ακόμα και μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι περιφερειακοί εργαζόμενοι θα είναι σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι από τους εργαζόμενους στα πετρέλαια και στα αέρια. Η λειτουργία παραγωγής και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων θα πάρει τρία έως πέντε χρόνια, τα επόμενα χρόνια λοιπόν θα γίνονται συνεχώς επενδύσεις σε γραφεία και σε εγκαταστάσεις, θαλάσσιες και χερσαίες και μετά το 4ο έτος θα αρχίσουν τα πρώτα έσοδα και από φορολόγηση αλλά και από το μερίδια της λειτουργίας και της παραγωγής».

Αφροδίτη, Καλυψώ και Γλαύκος είναι τα τρία κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Στην περίπτωση της Αφροδίτης στο οικόπεδο 12 που ανακαλύφθηκε το 2011, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η κατάληξη σε συμφωνία διαμοιρασμού των κερδών με τις εταιρείες κάτι που βάζει τις εξελίξεις σε τροχιά ανάπτυξης του κοιτάσματος. Το μέλλον των 4,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου είναι να μεταφερθεί με αγωγό προς τα τερματικά της Αιγύπτου.

Σε ότι αφορά την Καλυψώ στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ, οι έρευνες και οι μελέτες από την εταιρεία ΕΝΙ συνεχίζονται με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι ποσότητες ανέρχονται στα 3,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η τελευταία ανακάλυψη ήρθε από την αμερικανική Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 και τον στόχο Γλαύκος και υπολογίζεται στα 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Ο ταμιευτήρας θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας και αναμένονται πλέον επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

Το όραμα για τερματικό υγροποίησης

Απώτερος στόχος της Δημοκρατίας ήταν ανέκαθεν η ανέγερση χερσαίου τερματικού υγροποίησης ώστε η Κύπρος να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής αλλά και εναλλακτική πηγή ενέργειας για την εξαρτημένη ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αναλυτές εκτιμούν ότι για να κριθεί βιώσιμο ένα τερματικό θα πρέπει να ανακαλυφθούν ποσότητες τουλάχιστον 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών συνεπώς για την ώρα δεν είναι εφικτό. Το ενεργειακό πρόγραμμα όμως συνεχίζεται και η ανακάλυψη της Exxon Mobil δημιουργεί βάσιμη αισιοδοξία για το μέλλον. Όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες δηλώνουν θετικές να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση ενώ μια τέτοια υποδομή θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα και στην γεωπολιτική αξία της Κύπρου.

Kύπρος: Δείτε τη στιγμή που το τρυπάνι της ExxonMobil εντοπίζει το κοίτασμα (vid)

Ο κ. Λακκοτρύπης σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη στιγμή που το τρυπάνι της κοινοπραξίας εντοπίζει το κοίτασμα.
https://twitter.com/GLakkotrypis/status/1101101241847988224?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ