Η Κύπρος αποκαλύπτει για πρώτη φορά τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους BUK-M1 που έκαναν θραύση στην Ουκρανία και σε άλλα πεδία των μαχών που τους χρησιμοποίησε η Μόσχα. Τα συστήματα θα κάνουν την εμφάνιση τους μετά από 15 χρόνια που παραμένουν στο οπλοστάσιο της Λευκωσίας στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, εκεί όπου θα παρουσιαστούν και νέα οπλικά συστήματα τα οποία παρέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται, όπως καταγράφουν και τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης για μία αλλαγή στάσης από την κυπριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αφού μέχρι πρότινος η Λευκωσία δεν προέβαλε τις Ένοπλες Δυνάμεις που διαθέτει για να μην προκαλέσει την Τουρκία. Φαίνεται ωστόσο πώς αντιλήφθηκε, όπως και η Ελλάδα σε ένα βαθμό πώς όσο επιμένεις στην τακτική την υποχωρητικότητας τόσο οι «απέναντι» θα ζητούν ακόμη περισσότερα.
Ίσως, βεβαίως για τον Νίκο Αναστασιάδη, που παλαιότερα δήλωνε πώς δεν χρειάζεται να επικεντρώσουμε σε αμυντικούς ή άλλους εξοπλισμούς αλλά στο «δρόμο της ειρήνης» να είναι μία καλή ευκαιρία να δείξει πώς αλλάζει και αυτός στάση εν' όψει των προεδρικών εκλογών στις αρχές του νέου έτους. Οι Κύπριοι αισθάνονται πώς απειλούνται από τις καθημερινές παραβιάσεις των κυριαρχιών τους δικαιωμάτων από την Τουρκία και μία επίδειξη δύναμης ίσως ανυψώσει το ηθικό του λαού.
Πέραν των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων BUK-M1, οι οποίοι έχουν μέγιστο βεληνεκές τα 45 χιλιόμετρα, αλλά είναι ιδιαιτέρως «φονικοί» στην απόσταση αυτή, που είχαν παραληφθεί, οι πρώτοι, επί αειμνήστου Αρχηγού ΓΕΕΦ Ευάγγελου Φλωράκη κι οι υπόλοιποι επί αρχηγίας Αθανάσιου Νικολοδήμου το 2002, στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν επίσης:
1 - Τα μικρά ισραηλινά αυτόματα Tavor που πέτυχαν ήδη να προμηθευτούν από τον Ισραήλ οι Δυνάμεις Καταδρομών της ΕΦ. Το Tavor TAR-21 κατασκευάζεται από την IWI (Israel Weapon Industries) με το διαμέτρημα 5.56Χ45 χλστ ΝΑΤΟ, με τον γεμιστήρα πίσω από το σύστημα σκανδάλης. Σύστημα που είχαν υιοθετήσει πριν δεκαετίες πρώτοι οι Γάλλοι στο αυτόματο τυφέκιο τους το Famas, της κατασκευάστριας βιομηχανίας Saint-Etienne, καμιά δεκαριά από τα οποία χάρισαν οι Γάλλοι στην Κύπρο επί υπουργίας Ανδρέα Αλωνεύτη το 1990.
2 - Τα καινούργια βελγικά αυτόματα τυφέκια για τις Ειδικές Δυνάμεις Scar (Special Operations Forces Combat Assault Rifle), της βιομηχανίας FN. Άλλα Scar-L διαμετρήματος 5,56Χ45 και άλλα, Scar-H, ειδικής ακρίβειας τυφέκια ακροβολιστών, διαμετρήματος 7,62Χ51χλστ.
3 - Επίσης οι Καταδρομείς απέκτησαν και το μικρών διαστάσεων, εύχρηστο για τις επιχειρήσεις τους, πολυβόλο Minimi της βελγικής FN, διαμετρήματος 5,56Χ45 που από χρόνια… εκλιπαρούσαν. Πολυβόλα Minimi διέθετε από χρόνια η ΜΜΑΔ. Και όμοια προμηθεύτηκε τα τελευταία χρόνια και η ΕΛΔΥΚ.
4 - Στα χέρια των λοκατζήδων φέτος και ο πολλαπλός εκτοξευτής βομβίδων 40 χλστ. απ’ τη Νότιο Αφρική.
5 - Πρώτη φορά στην Κύπρο, στην παρέλαση των πεζοπόρων τ μημάτων της, η ΕΛΔΥΚ θα παρουσιάσει φέτος, το βαρύ τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή ΝΕΜΕΣΙΣ 12,7X99 χλστ (δηλαδή πενηντάρι - 0.50 ίντσας φυσίγγιο) που αποτελεί ανάπτυξη του αμερικανικού Barrett Μ-82, το οποίο, με άδεια του κατασκευαστή, είχε επιτύχει από το 1996 η ελλα-δική μας τότε ΕΒΟ στο Αίγιο, για βολές ακριβείας μέχρι δύο χιλιόμετρα εναντίον κυρίως υλικών στόχων.
Αυτά λοιπόν τα καινούργια, συμπληρώνουν τα υπάρχοντα αξιόπιστα τυφέκια G3-A3 και G3-A4, τα οπλοπολυβόλα ΗΚ-11 και τα πολυβόλα MG-3, όλα διαμετρήματος 7,62 Χ51 χλστ. της ΕΒΟ, που διαθέτουν από τη δεκαετία του 1980 η ΕΦ και η ΕΛΔΥΚ, τα αξιόπιστα τσέχικα Μ-58, διαμετρήματος 7,62Χ39 που η Στρατονομία και οι Καταδρομείς «κληρονόμησαν» από τα αποθέματα της Αστυνομίας, τα μικρά ειδικών επιχειρήσεων αθόρυβα βελγικά αυτόματα Ρ-90 της FN διαμετρήματος 5,7Χ28 χλστ., τα ρωσικά Καλάσνικωφ ΑΚ-74Μ διαμετρήματος 5,45Χ39 χλστ. των Μαυροσκούφηδων και των ΟΥΚάδων, και τους ρωσικούς φορητούς αντιαρματικούς εκτοξευτές RPG-7 των 40 χλστ. επίσης στα παρελαύνοντα πεζοπόρα τμήματα κ.ο.κ.
Με την καινούργια στολή σύγχρονου μαχητή θα παρελάσει ένας από τους τρεις λόχους της ΕΛΔΥΚ, ανάμεσα τους κι οι ελεύθεροι σκοπευτές με τα Νέμεσις - Barrett 12,7. Πρόσωπα με καμουφλάζ, γάντια, επιγονατίδες, αορτήρες τριών σημείων για τα G-3, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, σακίδια νοσοκόμων μάχης, πολυβόλα Minimi κ.ο.κ.
Για πρώτη φορά θα παρελάσει φέτος και τμήμα εκπαιδευομένων στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), ακολουθώντας το τμήμα των Κυπρίων της Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Σχολής Ικάρων. Στους Ικάρους εφέτος και μια κοπέλα, εκπαιδευόμενη αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ακόμη, φέτος για πρώτη φορά, η πρώτη Πολεμική Σημαία των πεζοπόρων τμημάτων της ΕΦ θα έχει σημαιοφόρο, γυναίκα μόνιμη αξιωματικό, απόφοιτη της Σχολής Ευελπίδων που υπηρετεί στο πιο ιστορικού ονόματος 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού: Η ανθυπολοχαγός Μαρία Παναγιώτου με γονείς απ’ τη σκλαβωμένη Αμμόχωστο.
Να σημειωθεί πώς η Λευκωσία με την επίδειξη των οπλικών συστημάτων που διαθέτει θα στείλει και ένα μήνυμα στις ΗΠΑ οι οποίες, παρ’ ότι ανακήρυξαν «στρατηγικό εταίρο» τους την Κυπριακή Δημοκρατία και επισκέφθηκε το νησί ο πρώην αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, μέχρι σήμερα δεν επιτρέπουν να πωληθεί προς την Κύπρο ούτε μια… θήκη πιστολιού made in USA, επιμένοντας στο εμπάργκο.