Κυπριακό

Οι Τούρκοι δεν θέλουν παρέμβαση του ΟΗΕ-ΕΕ στην Κύπρο και ζητούν διμερείς συνομιλίες-Έχουν τα δικά τους ύποπτα σχέδια

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη Δευτέρα τις αποκλίνουσες θέσεις τους σχετικά με την λύση του κυπριακού κατά τις ξεχωριστές συναντήσεις τους με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Jane Holl Lute, η οποία βρίσκεται στο νησί για επαφές και προετοιμασίες πριν από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη κορυφής του Απριλίου, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Η Λουτέ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη το πρωί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσο, ο Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί δημιουργικά δίπλα στον ΟΗΕ για να επιτύχει μια λειτουργική και διαρκή λύση που θα διασφαλίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξελιχθεί σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία .

Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή στη συνάντηση στη Γενεύη ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, επικαλούμενος τις τελευταίες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τη θετική ατζέντα που επιδιώκει να έχει με την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά όμως αντιτίθενται στην παρουσία της ΕΕ στην πενταμερή διάσκεψη κορυφής, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα είναι αμερόληπτος παρατηρητής.

Η τουρκική πλευρά ανέφερε ότι μια λύση δύο κρατών θα ήταν μια win-win κατάσταση για όλους.

Ο Τατάρ μετά τη συνάντηση του με την απεσταλμένη του ΟΗΕ της εξήγησε ότι το όραμά του για μια λύση δύο κρατών,  βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας, με ισότιμο διεθνές καθεστώς, θα επιτύχει τον στόχο της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Είπε ότι θα ήταν μια win-win κατάσταση. Πρόσθεσε ότι, στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη κορυφής, όλοι θα εκφράσουν νέες ιδέες και απόψεις και θα δούμε αν υπάρχει κοινό έδαφος.

Επανέλαβε ότι συμφωνεί με την Τουρκία ότι εάν υπάρξει συμφωνία, θα βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας, με δύο ισότιμα ​​κράτη να λειτουργούν το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση τους.

«Θα υποστηρίξουμε το δικό μας κράτος, τη δική μας κυριαρχία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους Ελληνοκύπριους να ελέγχουν στο βορρά, ή να να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους στην περιοχή αυτή», πρόσθεσε ο Τατάρ.

Υπήρξαν επίσης  πολλές εικασίες σχετικά με τη λεγόμενη «βρετανική πρόταση» η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται περισσότερο ή λιγότερο σε ένα σχηματισμό ομοσπονδίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος συζήτησε τη Δευτέρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις επερχόμενες συνομιλίες, «τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι ισχυρός υποστηρικτής ενός… του διεθνώς αποδεκτού μοντέλου μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ”

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του, χαιρέτισε τις πρόσφατες προσπάθειες της Βρετανίας για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι η λύση των δύο κρατών θα δημιουργούσε «μια win-win κατάσταση» και για τις δύο πλευρές του νησιού, δίνοντας την δική του εκδοχή βέβαια.

Για όλα αυτά τονίζουμε για πολλοστή φορά για να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι η παράνομα Κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου, θα ενωθεί με το υπόλοιπο νησί με οποιαδήποτε σχέδιο, μόνο αν αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός, πράγμα απίθανο με τον Ερντογάν στην εξουσία. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς λόγια του αέρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ