Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Εφιαλτικό σενάριο για την Άγκυρα η παρουσία της Κύπρου στο ΝΑΤΟ - Φόβος πώς θα χάσουν το "βέτο"

Πανικός και οργή διακατέχει την Άγκυρα, μετά από έκθεση της ΕΕ που ζητά την πρόσκληση της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για ένα σενάριο “εφιάλτη” για το νεο-οθωμανικό καθεστώς της Άγκυρας, που δεν επιθυμεί με τίποτα να δει την Κύπρο στην “αγκαλιά” της συμμαχίας.     

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Η ΕΕ προσπαθεί να συμπεριλάβει τους Ελληνοκυπρίους στο ΝΑΤΟ. Εκπόνησε μια έκθεση που προτείνει την πρόσκληση χωρών εκτός ΝΑΤΟ, σε συνόδους κορυφής. Το βέτο της Τουρκίας θα δώσει την λύση στο όλο θέμα, μιας και κάποιοι θέλουν τους Ελληνοκύπριους στην συμμαχία από την “πίσω πόρτα”.

Αποδείχθηκε ότι η Γερμανία εκπόνησε μια σκανδαλώδη έκθεση με το πρόσχημα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)", αναφέρει μεγάλη τουρκική εφημερίδα.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ είναι η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σουηδία, καθώς και η Κύπρος.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Heiko Maas ολοκλήρωσε την έκθεση και την έστειλε στα κράτη μέλη.

Ο Hubert Védrine, ένας από τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, συμμετείχε επίσης στην επιτροπή. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν 140 συστάσεις για την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας και επικοινωνίας στο ΝΑΤΟ.

Οι συστάσεις της έκθεσης, που εκπονήθηκαν από εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών και διπλωμάτων, περιλαμβάνουν την πρόσκληση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τρίτων χωρών της ΕΕ σε συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αυτή η πρόταση παρουσιάζεται ως στόχος της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

“Φαίνεται όμως ότι ο πραγματικός στόχος είναι η είσοδος της Κύπρου και της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ μέσω της “πίσω πόρτας”. Η Τουρκία, το 2017, είχε ασκήσει βέτο στην ένταξη του προγράμματος συνεργασίας της Αυστρίας με το ΝΑΤΟ”, συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα.

“Θα είναι δύσκολο για τις χώρες μέλη να ασκήσουν βέτο στις αποφάσεις συμμαχίας”, αυτή η παράγραφος συγκαταλέγεται μεταξύ των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η οποία προορίζεται να παρουσιαστεί στην ημερήσια διάταξη του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για μέτρα που λαμβάνονται με στόχο την αποδυνάμωση της χρήσης βέτο από την Τουρκία στη συμμαχία.

Η έκθεση προτείνει ότι, οι πολιτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου οφείλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός της συμμαχίας και ότι αυτές οι συνομιλίες θα πραγματοποιούνται όχι μόνο στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και σε χώρες μέλη σε υπουργικό επίπεδο.

Επίσης αναφέρει ότι, για παράδειγμα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα δύνανται να πραγματοποιήσουν πρόσθετες συναντήσεις, όπως και οι υπουργοί Εσωτερικών ειδικά για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με γερμανικές δημοσιογραφικές πηγές, η έκθεση παραδόθηκε στο ΝΑΤΟ και αναμένεται ότι οι προτάσεις της Επιτροπής θα συζητηθούν σε διάσκεψη ανώτατου επιπέδου για πρώτη φορά στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια περίοδο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Γιβς Λε Ντάρια, ζήτησαν την καθιέρωση κοινής δράσης κατά της Τουρκίας.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, και εφημερίδα Die Welt επικαλούνται άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Washington Post, το οποίο ανέφερε ως «απρόβλεπτη χώρα» την Τουρκία, ενώ τονίζει ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν, θα εφαρμόσει μια κοινή γραμμή με την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

Πρόκειται σαφέστατα για τις συνέπειες της τουρκικής προκλητικότητας και δράσης σε πολλά μέτωπα εδώ και μερικά χρόνια.

ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τα δικά τους και μόνο συμφέροντα θέλουν να βάλουν, σύμφωνα με πληροφορίες, “φρένο” στις τουρκικές διεκδικήσεις ενόψει της επικείμενης ανακατάταξης στην Μ.Ανατολή αλλά στην Μεσόγειο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ