Φόβους για επίθεση σε γαλλικό στόχο στην Αθήνα ίσως και από φανατικούς ισλαµιστές καταγράφει εσωτερικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., που συντάχθηκε στις 26 Οκτωβρίου και το οποίο αποκαλύπτουν σήµερα τα «Π». Την ίδια ώρα, στο µικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών, προκειµένου να αποφευχθούν επιθέσεις όπως αυτές της Νίκαιας στη Γαλλία και της Βιέννης, που αποδίδονται στο «Ισλαµικό Κράτος», έχουν µπει τουλάχιστον 20-30 φανατικοί ισλαµιστές, που υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε ελληνικά hot spots προσφύγων. Επίσης, περίπου 15 υποστηρικτές της τζιχάντ, που εµφανίζονται την τελευταία διετία στα τουλάχιστον 60 (ανεπίσηµα) «τζαµιά» στην Αθήνα και άλλες πόλεις, όπως και 15 µέλη του ISIS που έχουν διέλθει από την Ελλάδα και έχουν χαθεί τα ίχνη τους στη Μέση Ανατολή.
Το τελευταίο διάστηµα υπάρχει πανευρωπαϊκά έντονη ανησυχία για την επανεµφάνιση των τζιχαντιστών, που είτε οργανωµένα είτε ως «µοναχικοί λύκοι» εκτιµάται ότι µπορεί να αιµατοκυλίσουν ξανά τις ευρωπαϊκές πόλεις, όπως και την περίοδο 2015-2017, οπότε σηµειώθηκαν αιµατηρές επιθέσεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, το Μάντσεστερ, το Βερολίνο, τη Βαρκελώνη, τη Νίκαια και αλλού, µε εκατοντάδες θύµατα.
Ολα αυτά ενδιαφέρουν πλέον και τη χώρα µας, καθώς µεγάλος αριθµός µελών του ISIS φέρεται να χειραγωγείται από την Τουρκία και τις µυστικές υπηρεσίες της, όπως έχει ειδοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, η Ελλάδα θεωρείται στενή σύµµαχος της Γαλλίας, που έχει βρεθεί στο µάτι του κυκλώνα και στο στόχαστρο φανατικών ισλαµιστών, µε τους Ελληνες αξιωµατούχους να εξετάζουν αν υπάρχει πιθανότητα αυτή τη φορά να ενεργοποιηθούν «πυρήνες» ισλαµιστών και στη χώρα µας.
Το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. συντάχθηκε λίγες ώρες µετά τη φερόµενη ως απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εµανουέλ Μακρόν, να δώσει ειδική άδεια προκειµένου κυβερνητικά κτίρια σε όλη τη Γαλλία να φωτιστούν µε τα σκίτσα του «Charlie Hebdo» που σατιρίζουν τον Μωάµεθ και αποτέλεσαν αιτία για τον πρόσφατο αποκεφαλισµό καθηγητή σε προάστιο του Παρισιού.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι κατέγραψαν και συνεκτίµησαν τους κινδύνους για µια ενδεχόµενη επίθεση σε γαλλικούς «στόχους» στη χώρα µας, επίθεση που δεν θα προέρχεται από ελληνική ένοπλη οργάνωση, αφού το εγχώριο «αντάρτικο πόλης» δεν ασχολείται µε ζητήµατα δράσης ισλαµιστών, αλλά από αλλοδαπούς που µπορεί να ενεργοποιηθούν και εδώ.
Στο έγγραφο, που απευθύνεται σε κρίσιµες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., σηµειώνεται χαρακτηριστικά: «Παρακαλούµε να εντατικοποιήσετε στο έπακρο τα µέτρα προστασίας για τα ευρισκόµενα στην περιοχή σας πρόσωπα και εγκαταστάσεις κτίρια ενδιαφέροντος Γαλλίας που λαµβάνονται για την ασφάλειά τους. Τα µέτρα αυτά να εκδηλώνονται µε ιδιαίτερη ένταση και προσοχή από όλες τις διατιθέµενες για τον σκοπό αυτόν αστυνοµικές δυνάµεις προς πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε έκνοµης ενέργειας σε βάρος προσώπων ή πραγµάτων. Να φροντίσετε για την επαύξηση του επιπέδου ασφαλείας τους». Στη συνέχεια προστίθεται: «Οι αστυνοµικοί να αναφέρουν άµεσα οποιοδήποτε περιστατικό υποπέσει στην αντίληψή τους και στρέφεται κατά της ασφάλειας των προσώπων και των εγκαταστάσεων της Γαλλίας στη χώρα µας. Επιπλέον, να ενεργοποιηθεί όλο το δίκτυο των πληροφοριών και οποιαδήποτε σχετική πληροφορία για απειλές έκνοµων ενεργειών σε βάρος των προαναφερόµενων στόχων να δίνεται (σ.σ.: αρχικά) στην Ασφάλεια Αττικής»
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα δεδοµένα των ξένων διωκτικών Αρχών για τους Ευρωπαίους µαχητές που εντάχθηκαν στο ISIS ή για τους «µοναχικούς λύκους» που αναλαµβάνουν δράση σε ευρωπαϊκές χώρες είναι εντυπωσιακά. Την περίοδο 2012-2016 περισσότεροι από 42.000 ξένοι µαχητές εντάχθηκαν στο ISIS, από τους οποίους περίπου 5.000 πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ευρώπη. Εξ αυτών, 1.550 προέρχονταν από τη Γαλλία, 700 από τη Γερµανία, 700 από τη Μ. Βρετανία, 380 από το Βέλγιο, 230 από την Αυστρία, 150 από τη Σουηδία και αλλού.
Σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση της Europol, το 2019 είχαν καταγραφεί µόνο δύο υποθέσεις φανατικών τζιχαντιστών που θέλησαν να φύγουν από την Αυστρία και την Ισπανία και σκόπευαν να ενταχθούν στο συρρικνωµένο «Ισλαµικό Κράτος». Με βάση προγενέστερη έκθεση της Europol, o καταγραφόµενος ρυθµός επιστροφής των Ευρωπαίων µαχητών του ISIS στις χώρες τους τα προηγούµενα χρόνια ήταν µικρός, της τάξης του 25%-40%. Στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Φινλανδία και στη Γαλλία είχε καταγραφεί επιστροφή µαχητών του ISIS της τάξης του 30%, ενώ στην Ολλανδία και την Ισπανία είχε γυρίσει πίσω το 20%-25% των τζιχαντιστών. Οι επιστροφές µελών του ISIS -συµµέτοχων στις σφαγές του «Χαλιφάτου»- στη Γερµανία και τη Βρετανία ήταν της τάξης του 35%-50%, πάλι µε σχετικά ελέγξιµο τρόπο.
EUROPOL
Στην τελευταία έκθεση της Εuropol, όµως, που παρουσιάζουν τα «Π», τονιζόταν ότι το 2019 υπήρξαν ακόµη λιγότερες υποθέσεις πολλών ξένων διωκτικών Αρχών -κυρίως του Βελγίου και της Ισπανίας- για επιστροφή των Ευρωπαίων µαχητών του ISIS µε πλαστά έγγραφα, οι οποίοι έχουν γνώσεις σε χειρισµό όπλων και εκρηκτικών. Η εκτίµηση ήταν ότι αυτοί έχουν εξαφανιστεί από τα «ραντάρ» των ξένων υπηρεσιών ασφαλείας.
Ακόµη, έχει διαπιστωθεί ότι στις 7-8 φυλακές επί συριακού εδάφους που ελέγχονταν κυρίως από Κούρδους µαχητές κρατούνταν περίπου 11.000 µέλη του ISIS, εκ των οποίων περίπου 9.000 ήταν από τη Συρία και το Ιράκ και άλλοι 2.000 προέρχονταν από 50 άλλα κράτη. Ανάµεσα σε αυτούς είναι και 850 που προέρχονται από τις χώρες της Ευρώπης.
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είχε αναφέρει προ διετίας ότι στις τουρκικές φυλακές κρατούνται 1.201 µέλη του «Ισλαµικού Κράτους», ενώ η Τουρκία έχει συλλάβει 287 ενόπλους στη Συρία. Και όλα αυτά προστίθενται στο εκρηκτικό µείγµα στις γειτονιές της Ελλάδας.
Τα στοιχεία των επιθέσεων και των συλλήψεων στην έκθεση της Europol είναι εντυπωσιακά. Στην Ευρώπη το 2019 καταγράφηκαν τρεις επιθέσεις τζιχαντιστών, υπήρξαν τέσσερις απόπειρες, ενώ 14 φορές ξένες ευρωπαϊκές υπηρεσίες εξάρθρωσαν 14 οµάδες τζιχαντιστών που σχεδίαζαν σειρά αιµατηρών επιθέσεων -παρόµοιες µε αυτές των τελευταίων ηµερών- σε Γαλλία, Γερµανία, ∆ανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία και αλλού.
Το 2018, οι ευρωπαϊκές Αστυνοµίες απέτρεψαν τη φονική δράση 18 οµάδων τζιχαντιστών και το 2017 εξαρθρώθηκαν 17 επικίνδυνα «γκρουπ» υποστηρικτών του ISIS. Επιπλέον, µόνιµος φόβος των Αρχών ασφαλείας είναι δεκάδες φανατικοί ισλαµιστές που φυλακίζονται για διάφορα αδικήµατα και όταν αποφυλακίζονται θεωρείται ότι είναι περισσότερο επικίνδυνοι ή έχουν στρατολογήσει νέους συνεργούς στα σωφρονιστικά ιδρύµατα.
Οµως, σύµφωνα µε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αστυνοµίας, το 2019 συνελήφθησαν συνολικά 436 ύποπτοι τζιχαντιστές για προεργασία επιθέσεων, προπαγάνδα υπέρ του ISIS και άλλους λόγους. To 2018 είχαν συλληφθεί σε όλη την Ευρώπη 511, το 2017 είχαν ανέλθει σε 705, το 2016 σε 711 και το 2015 ήταν 687. Εξ αυτών των 436 συλλήψεων του πρόσφατου χρονικού διαστήµατος, 202 ήταν στη Γαλλία, 56 στην Ισπανία, 43 στην Αυστρία, στη Γερµανία 32, στο Βέλγιο 27, στην Ολλανδία 11, στη Βουλγαρία 11 και στην Ελλάδα τρεις.
Η πιο σοβαρή από τις τρεις περιπτώσεις που αναφέρει η έκθεση της Εuropol είναι αυτή ενός 26χρονου τζιχαντιστή, που γεννήθηκε στη Συρία και εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2019 από την Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία στην Κω. Ο 26χρονος, που οµολόγησε ότι ήταν ιµάµης, συµµετείχε στην εκπαίδευση του «Ισλαµικού Κράτους», έφυγε από τη Μέση Ανατολή το 2017 και κατευθύνθηκε στην Τουρκία. Οµως η εµπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στο πρόβληµα µε τις µετακινήσεις µελών του ISIS δεν σταµατά εδώ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, έχει αναφερθεί στις συλλήψεις επτά µελών του ISIS από το 2017, από τους οποίους αρκετές δεν έχουν τύχει δηµοσιότητας. Επιπλέον, την περίοδο 2016-2018 είχαν εντοπιστεί σε ελληνικά hot spots περίπου 150 ύποπτοι για συµµετοχή στο ISIS, σύµφωνα µε λίστες κυρίως των ΗΠΑ, για τους οποίους υπήρξε παρακολούθηση, καταγραφή κ.λπ. Οι περισσότεροι από αυτούς φέρεται να βρίσκονται πλέον εκτός Ελλάδος, µε κατεύθυνση την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, ή τα ίχνη τους έχουν χαθεί.
951 παρακολουθήσεις υπόπτων στη χώρα μας
ΣΗΜΕΡΑ, σύµφωνα µε στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας, στα hot spots προσφύγων υπάρχει «µεγάλος αριθµός ατόµων που κοµπορρηµονούν ότι είχαν σχέσεις µε το ISIS, προκειµένου µεταξύ των άλλων να εκφοβίσουν άλλους πρόσφυγες. Οµως εκτιµάται ότι πιθανόν 20-30 από αυτούς να είχαν πράγµατι επαφές µε το “Ισλαµικό Κράτος”».
Σύµφωνα µε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., το 2018 υπήρξαν στην Ελλάδα περίπου 951 παρακολουθήσεις ατόµων -ύστερα από υποδείξεις ξένων διωκτικών υπηρεσιών-, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν υπόπτους για συµµετοχή στο ISIS που φαίνεται να διέρχονταν από τη χώρα µας! Μάλιστα, οι παρακολουθήσεις αυτές αυξήθηκαν κατά 34% το 2018 και συνεχίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστηµα.
Ακόµη, υπολογίζεται ότι µεγάλο ποσοστό από τις 11.000- 12.000 άρσεις απορρήτου επικοινωνιών µε τη διαδικασία-εξπρές των εισαγγελικών διατάξεων, µε επίκληση την «εθνική ασφάλεια», που πραγµατοποιούνται κάθε χρόνο, αφορούν την περίπτωση ταξιδιωτών υπόπτων για συµµετοχή στο ISIS.
Βασική µέριµνα της ΕΛ.ΑΣ. είναι να µη βρεθεί ξανά υπόλογη η χώρα µας, όπως συνέβη την περίοδο 2015-2016, όταν δίκτυο µελών του ISIS από τη Ράκα της Συρίας, που προκάλεσε εκατόµβη θυµάτων την περίοδο εκείνη στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, είχε διέλθει από τα ελληνικά νησιά και διέµενε σε καταλύµατα στο κέντρο της Αθήνας. Ακόµη, συνεχής έλεγχος γίνεται για την τύχη 15-20 αλλοδαπών από τη Μέση Ανατολή που διέµεναν την περίοδο 2011-2012 στην Αθήνα και υπάρχουν πληροφορίες ότι κινήθηκαν προς τη Μέση Ανατολή για να ενταχθούν στο ISIS. Επίσης, ισάριθµοι φανατικοί ισλαµιστές που δίνουν το «παρών» σε διαµερίσµατα-τζαµιά ελέγχονται µήπως µετατραπούν σε «µοναχικούς λύκους», οι οποίοι µπορεί να δραστηριοποιηθούν και στην Ελλάδα.