Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουντζούρη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου, εκτίμησε πως «η κοινωνία θα αντιδράσει».
«Είναι μια έκπληξη και εικάζω ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η Κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα. Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει», σημείωσε και τόνισε: «Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει».
Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Πάμε σε κινητοποιήσεις
Αλλά και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σχολίασε σε πρώτη φάση: «Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου…».
Αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης, απηύθυνε κάλεσμα σε φορείς και πολίτες για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα:
«Είμαι απογοητευμένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, νιώθω προδομένος και εξαπατημένος από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Η θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μου επιτρέπει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές. Την Πέμπτη 13.02.2020 έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών ( 10:00π.μ οδός Βασιλίσσης Σοφίας 15 Αθήνα) σας ζητώ να θυσιάσετε λίγες ώρες από τον προσωπικό σας χρόνο και τις δουλειές σας για να καταστήσουμε σαφές στην Κυβέρνηση ότι είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι με όσα συμβαίνουν.
Είναι η ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιτύχουμε κάτι. Σε λίγους μήνες ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν και δεν θα μπορούμε για ευνόητους λόγους να αντιδράσουμε ολοκληρωτικά και με τον απαιτούμενο δυναμισμό ενάντια στις αυθαίρετες αποφάσεις της Κυβέρνησης. Το νέο Κ.Υ.Τ στην Ζερβού προχωράει με αμείωτους ρυθμούς ενώ καμία ημερομηνία δεν εξαγγέλλεται για το κλείσιμο της δομής στην πόλη της Σάμου, αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως καταλήξουμε με παραπάνω από μία δομές στο νησί μας; Κάτι που το απεύχομαι και φυσικά δεν θα το ανεχτούμε. Ήρθε η στιγμή όλοι να βάλουμε τον τόπο μας πρώτη προτεραιότητα. Στις 13.02.2020 η φωνή μας και τα αιτήματά μας θα ακουστούν σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σε ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις θα έχουν απέναντί τους το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας».
Μηταράκης: Για τρία χρόνια επιτάσσονται οι εκτάσεις για να γίνουν Κλειστά Κέντρα Κράτησης
Για τρία χρόνια επιτάσσονται οι εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης διευκρίνισε ο Νότης Μηταράκης.
Παράλληλα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πως «οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου».
«Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει όλος ο κόσμος: Να δώσουμε λύσεις».
Ακόμη εξήγησε πως η επίταξη έχει ήδη υπογραφεί και σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση, και συμπλήρωσε: «Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν σήμερα, ο νέος σχεδιασμός στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές», ενώ «τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία».
Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών, επισήμανε ότι «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους δημάρχους» και εξήγησε ότι η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, δεν είχε να κάνει με τη χωροθέτηση των κλειστών δομών, αλλά «για να βοηθήσουμε τους δήμους να λύσουμε προβλήματα. Για παράδειγμα σήμερα, υπέγραψα έκτακτη χρηματοδότηση σχεδόν δέκα εκατομμύρια ευρώ προς τους δήμους που στα όριά τους είχαν προσφυγικές δομές το 2019».
Ο κ. Μηταράκης κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Προσπαθούμε, και η κεντρική κυβέρνηση, και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και οι δήμοι, να λύσουμε το ίδιο πρόβλημα».
Aντιδράσεις στη Χίο
Να εμποδιστεί με κάθε τρόπο και μέσον η διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στο "17", προκειμένου να μετατραπεί σε κλειστή δομή για τους αλλοδαπούς, αποφάσισε κατά πλειοψηφία αργά το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.
Έπειτα από διαβούλευση των επικεφαλής των παρατάξεων των δημοτικών συνδυασμών το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε απόφαση στην οποία καταγγέλλονται οι κινήσεις της Κυβέρνησης, με την έννοια ότι τορπιλίζονται τα μέτρα εμπιστοσύνης που είχε εξαγγείλει ο Νότης Μηταράκης πριν από δύο εβδομάδες ενώ αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του ΤΕΕ προκειμένου να μπλοκαριστεί η επίταξη καθώς και κάθε άλλη δικαστική πράξη που σχετίζεται με αυτή.
Εκτός των άλλων το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του Δήμου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της υπερδομής ενώ καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα από το σύνολο των παρόντων συμβούλων με τον σύμβουλο της πλειοψηφίας και αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Ξενάκη να διευκρινίζει πριν την αποχώρηση του ότι αν ήταν παρών δεν θα ψήφιζε υπέρ της πρότασης των επικεφαλής ως μη συμφέρουσα για τη Χίο και τους κατοίκους της ενώ διαφώνησε και ο αντιδήμαρχος Ιωνίας Γιώργος Κλιαμενάκης.
Διαφορετικό ψήφισμα κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση το οποίο ψηφίστηκε και από τη Χιακή Συμπολιτεία.