Όπως αναφέρει το energypress.gr, Η συμφωνία προβλέπει ότι τα εθνικά σχέδια ανάπτυξης δικτύων θα πρέπει να βασίζονται σε κοινά σενάρια για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και το υδρογόνο. Παράλληλα, θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, καθώς και με ένα δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης δικτύου σε επίπεδο ΕΕ.
Το συμφωνηθέν πλαίσιο θα επιτρέψει την υιοθέτηση ανανεώσιμων αερίων, διευκολύνοντας τη σύνδεση και την πρόσβαση στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου και επιτρέποντας εκπτώσεις στα διασυνοριακά τέλη.
Σύσταση νέου φορέα για το υδρογόνο
Όπως προβλέπει το σχέδιο, οι κανόνες θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις, πριν και μετά το 2033. Στη φάση εκκίνησης θα εφαρμοστεί ένα απλουστευμένο πλαίσιο για την ανάπτυξη της αγοράς, κυρίως σε ότι αφορά την πρόσβαση σε υποδομές, τον διαχωρισμό παραγωγής και μεταφοράς και τον καθορισμό τιμών.
Επιπλέον, προχωράει η σύσταση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Δικτύων Υδρογόνου (ENNOH), που θα έχει ως αρμοδιότητα την ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου, τον διασυνοριακό συντονισμό και την κατασκευή δικτύων διασύνδεσης, ενώ παράλληλα θα είναι υπεύθυνο για την εκπόνηση τεχνικών κανόνων.
Από την πλευρά τους, οι επιμέρους διαχειριστές θα πρέπει να καταρτίσουν ειδικά σχέδια ανάπτυξης για τα δίκτυα υδρογόνου.
Κοινές αγορές
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει ότι με βάση την πλατφόρμα για την αγορά αερίου που συστάθηκε πέρυσι, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συγκέντρωσης ζήτησης και κοινής αγοράς, που θα λειτουργεί σε εθελοντική βάση.
Κατά το πρότυπο αυτό, αναπτύσσεται ένα πιλοτικό πενταετές έργο, για τη συγκέντρωση ζήτησης και προσφοράς υδρογόνου τη διαφάνεια της αγοράς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου.