Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Νατάσα Πηλίδη υπέγραψε την συμφωνία για την χορήγηση δεύτερης άδειας εξερεύνησης με τον Διευθυντή Εξερεύνησης της Qatar Energy International, Ali Al-Mana και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ExxonMobil, Βαρνάβα Θεοδοσίου, στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Λευκωσία, Κύπρος, χθες Παρασκευή.
Η ExxonMobil και ο συνεργάτης της Qatar Petroleum αύξησαν το μερίδιό τους σε πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου, αφού υπέγραψαν συμφωνία για μια δεύτερη άδεια εξερεύνησης στο τεμάχιο 5, μέρος του οποίου η Τουρκία ισχυρίζεται ως δικό της, κάτι που θα φέρει πιθανόν μετωπική σύγκρουση Αμερικανών και Τούρκων στην περιοχή.
Η γεώτρηση στο τεμάχιο 5 στα ανοιχτά της Κύπρου αποτελεί σοβαρότατη πηγή έντασης με την Τουρκία από το 2011, όταν η Noble Energy, ανακάλυψε το πρώτο κοίτασμα στα ανοιχτά της κυπριακής ΑΟΖ.
Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλίδη δήλωσε ότι με τη νέα άδεια, η ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσει την εξερεύνηση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους για να λάβει μια καλύτερη εκτίμηση των πιθανών ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «αρκετά ελπιδοφόρες ενδείξεις» ότι η γεωλογική σύνθεση της υποβρύχιας περιοχής αντικατοπτρίζει εκείνη ενός κοντινού σημείου όπου η ExxonMobil ανακάλυψε το 2019 ένα μεγάλο κοίτασμα που εκτιμάται ότι περιέχει 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.
Οι δύο ενεργειακές εταιρείες θα υλοποιήσουν μια εξόρυξη για να εκτιμήσουν το κοίτασμα, και για να επιβεβαιώσουν πόση ποσότητα φυσικού αερίου περιέχει.
Ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil Κύπρου, δήλωσε ότι η νέα άδεια «μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην Κύπρο σε μια πολλά υποσχόμενη περιοχή για υπεράκτια εξερεύνηση».
Τα κοιτάσματα στην Κύπρο και η παρουσία αμερικανικών εταιρειών επιταχύνουν τα σχέδια της Ουάσιγκτον
Η ύπαρξη σχεδίου των ΗΠΑ, αναφέρει τον επανασχεδιασμό του καθεστώτος της Κύπρου με την δημιουργία ενιαίους κράτους και παράλληλη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων.
Ο Τούρκος σύμβουλος και Καθηγητής Δρ. Ata Atun είχε προσδιορίσει Έξι στόχους των ΗΠΑ για την Κύπρο, οι οποίοι προκαλούν συναγερμό στην Τουρκία:
• Οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι που συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις θα πιεστούν για ένα σχέδιο "αναγκαστικής" ενοποίησης το οποίο θα γίνει αποδεκτό και θα υπογραφεί στο μέλλον.
• Θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο Κυπριακό κράτος που θα ανήκει ολοκληρωτικά στην ΕΕ αντί της σημερινής «Κυπριακής Δημοκρατίας».
• Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του ενιαίου Κυπριακού κράτους, η οποία καλύπτει μια τεράστια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δηλωθεί και θα καταχωρηθεί στον ΟΗΕ.
• Μέρος αυτής της αποδεκτής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα ανήκει άμεσα στην Ελλάδα και το νέο Κυπριακό Κράτος, και όλα έμμεσα στην ΕΕ.
• Η Τουρκία θα διακόψει κάθε είδους οικονομική και στρατιωτική παρέμβαση, και τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το νησί (όπως και τα ελληνικά).
• Η Ελλάδα και το νέο Κυπριακό κράτος θα έχουν μια μεγάλη πηγή πλούτου.
Το ζήτημα της Κύπρου έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα, αφού οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν μεγαλόπνοα σχέδια για την δημιουργία μιας τεράστιας στρατιωτικής βάσης, τα οποία αναφέρουν αποχώρηση εποίκων, των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και των ελληνικών.
Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, είχε αναφέρει παλαιότερα ότι "η Κύπρος η οποία αποτελούσε τουρκικό έδαφος για πολλά χρόνια αντιμετωπίζει ένα τρομερό σχέδιο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που ανατρέπει τα πάντα στην κυριολεξία.
Οι ΗΠΑ από τη μία πλευρά θέλουν να μειωθεί συστηματικά ο τουρκικός πληθυσμός στο νησί και από την άλλη πλευρά έχουν σχέδια για επέκταση του εδάφους των Ελλήνων.
Ο απώτερος στόχος των ΗΠΑ, είναι ο επανασχεδιασμός της περιοχής, με την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων τόσο στα Κατεχόμενα, όσο και στην Ελληνοκυπριακή πλευρά".
Η Κύπρος θα γίνει μια τεράστια βάση των Αμερικανών από την οποία θα υλοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, ενώ θα ελέγχεται η Αίγυπτος, και η Μέση Ανατολή μέχρι την Σαουδική Αραβία.
Αν ισχύουν όσα αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, τότε οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να παρέμβουν δυναμικά σε ένα νησί "κλειδί" για τον έλεγχο της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, εκδιώκοντας τις τουρκικές δυνάμεις.