Αιφνιδιαστικές εξελίξεις έχουμε μετά σημερινή την αίτηση της Γαλλίας που θέλει να εισέλθει στο Φόρουμ των χωρών EastMed Gas, το οποίο από σήμερα αναβαθμίζεται σε οργανισμό με όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της κίνησης.
“Η Γαλλία ζήτησε να συμμετάσχει στο φόρουμ EastMed Gas”, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ-Μόλα.
Τα σημερινά μέλη του οργανισμού είναι η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Παλαιστινιακή Αρχή.
Η αναβάθμιση του Φόρουμ αυτού σε οργανισμό έρχεται εν μέσω εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την προκλητική στάση της Άγκυρας.
Επτά υπουργοί ενέργειας, μεταξύ των οποίων και ο Αιγύπτιος, υπέγραψαν την νέα Χάρτα του οργανισμού για το φυσικό αέριο της Μεσογείου (EMGF) σήμερα Τρίτη, δημιουργώντας μια ζωτική πλατφόρμα χωρών, η σχέση των οποίων αλλάζει άρδην.
Σύμφωνα με κοινή δήλωση, το υπουργείο πετρελαίου της Αιγύπτου φιλοξένησε σήμερα Τρίτη, την τελετή υπογραφής της χάρτας του οργανισμού ενέργειας της Μέσης Ανατολής,ο οποίος θα έχει την έδρα του το Κάιρο μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή των επτά υπουργών.
Τα μέλη είναι Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία ενώ όπως αναμένεται να προσχωρήσει στην συνέχεια και η Γαλλία.
Η ένωση αυτή ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 για να «δημιουργήσει μια περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, να βελτιστοποιήσει την ανάπτυξη πόρων, να μειώσει το κόστος των υποδομών, να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και να βελτιώσει τους εμπορικούς δεσμούς, διασφαλίζοντας παράλληλα και την ασφάλεια αυτών των κινήσεων».
Ο οργανισμός θέτει «ένα κοινό όραμα για συστηματικό διάλογο σχετικά για τις πολιτικές φυσικού αερίου… για τη μεγιστοποίηση των κερδών των χωρών της περιοχής. Σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των μελών του βάσει του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζει τις προσπάθειες για επένδυση των αποθεμάτων τους,μέσω της αποτελεσματικής συνεργασίας », ανέφερε η ανακοίνωση μεταξύ άλλων.
Σε ξεχωριστή δήλωση, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El-Molla, δήλωσε ότι η μετατροπή του φόρουμ σε διεθνή οργανισμό στην περιοχή δίνει ώθηση στη δημιουργία ενός φορέα που θα στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου για το φυσικό αέριο.
Επιβεβαίωσε τη σημασία του ρόλου των χωρών-μελών στην οριστικοποίηση του χάρτη σε χρόνο ρεκόρ μόνο 20 μηνών και στη σύσταση των οργάνων παρά τις ασταθείς παγκόσμιες συνθήκες.
“Η υπογραφή του χάρτη γίνεται εν μέσω εντάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σχετικά με την τουρκική στάση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, δύο στενών συμμάχων της Αιγύπτου.
Η σύγκρουση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά την υπογραφή της συμφωνίας Αιγύπτου και Ελλάδας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους τον Αύγουστο για τη δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, προκαλώντας μια οργισμένη αντίδραση από την Τουρκία”, γράφει μεγάλη αιγυπτιακή εφημερίδα.
Η είσοδος της Γαλλίας και η αναβάθμιση του Φόρουμ σε οργανισμό αλλάζει ριζικά το παιχνίδι στην Α.Μεσόγειο αφού η πορεία των κινήσεων “δείχνει” αμυντική συνεργασία για να διαφυλαχτούν αυτά τα κοιτάσματα και να διοχετευτούν στην αγορά.
Το όλο σχέδιο υποστηρίζεται και από την παγκόσμια τράπεζα, γεγονός που προσδίδει άλλη οντότητα στα σχέδια των χωρών της περιοχής.
Επισημαίνουμε ότι οι διεθνείς Οργανισμοί είναι διακρατικά όργανα, αποτελούνται δηλαδή από κράτη-μέλη που έχουν κοινούς σκοπούς και μόνιμη συνεργασία σε θέματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, αμυντικά, ανθρωπιστικά, μορφωτικά και σε θέματα ασφαλείας.