Η τουρκική αμυντική βιομηχανία παράγει συνεχώς γηγενή οπλικά συστήματα, εξοπλίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της (ΤΕΔ) και αναβαθμίζοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.
Πέραν αυτού τα εκθέτει σε Διεθνείς εκθέσεις άμυνας, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών, πουλώντας τα και αποφέροντας σημαντικά έσοδα για το τουρκικό κράτος και την εταιρεία παραγωγής τους.
Το τουρκικό κινητό σύστημα αεράμυνας "Burç"
Στο πλαίσιο αυτό στην IDEX 2025, η τουρκική εταιρεία Roketsan παρουσίασε το τελευταίο της σύστημα αεράμυνας, το Burç, που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει κινητή προστασία έναντι εναέριων απειλών.
Το κύριο όπλο του συστήματος είναι το πυραυλικό σύστημα Sungur, Very Short-Range Air Defense (VSHORAD), το οποίο διαθέτει οκτώ πυραύλους ικανούς να δεσμεύουν εναέριες απειλές σε εμβέλεια 8 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης.
Το δευτερεύον όπλο είναι ένα αυτόματο πυροβόλο των 20 χιλιοστών ή των 30 χιλιοστών, παρέχοντας πρόσθετη δύναμη πυρός εναντίον στόχων χαμηλού υψόμετρου.
Ο πυργίσκος, σχεδιασμένος από την Roketsan, ζυγίζει περίπου 2 τόνους και μπορεί να τοποθετηθεί σε οχήματα 12 τόνων και άνω, όπως το FNSS Pars 8x8.
Το σύστημα Burç περιλαμβάνει έναν σταθεροποιημένο πυργίσκο 360 μοιρών, που εξασφαλίζει συνεχή παρακολούθηση και στόχευση ενώ βρίσκεται σε κίνηση.
Διαθέτει μια σουίτα ηλεκτροοπτικών και υπέρυθρων αισθητήρων για την απόκτηση στόχων και την επίγνωση της κατάστασης. Οι αισθητήρες ενεργητικής και παθητικής επιτήρησης αέρα επιτρέπουν την ανίχνευση και την παρακολούθηση εναέριων απειλών σε μια ευρεία περιοχή. Το σύστημα μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα δίκτυο εντολών και ελέγχου ή να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα.
Το πυραυλικό σύστημα Sungur, το οποίο χρησιμεύει ως το κύριο όπλο, είναι εξοπλισμένο με έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης, ενισχύοντας την ακρίβεια και την αντίσταση στα αντίμετρα.
Αριθμητικά δεδομένα-Στόχοι
Έχει επιχειρησιακό βεληνεκές έως 8 χιλιόμετρα και μπορεί να εμπλέξει στόχους σε υψόμετρα έως και 4 χιλιομέτρων., επιτρέποντας την εμπλοκή αεροσκαφών σταθερών πτερύγων, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).
Το σύστημα περιλαμβάνει τεχνολογία αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) και μπορεί να τοποθετηθεί σε χερσαία οχήματα, ναυτικά πλοία και UAV.
Το σύστημα Burç ενσωματώνει τέσσερα ραντάρ Retina active electronically scanned array (AESA), ένα μοντέλο που εισήγαγε η Meteksan κατά τη διάρκεια του IDEF 2023. Αυτά τα ραντάρ S-band παρέχουν κάλυψη 360 μοιρών για επίγνωση της κατάστασης και ταυτόχρονη παρακολούθηση στόχων.
Το ραντάρ μπορεί να αναγνωρίσει μικρά drones με διατομή ραντάρ 0,01 τετραγωνικών μέτρων σε εμβέλεια 4 χιλιομέτρων, τακτικά UAV με διατομή ραντάρ 1 τετραγωνικού μέτρου στα 10 χιλιόμετρα και ελικόπτερα ή μικρά οχήματα εδάφους στα 20 χιλιόμετρα.
Το σύστημα είναι συμβατό με το HERİKKS-6 Air Defense Early Warning and Command and Control System, επιτρέποντας δικτυωμένες λειτουργίες και κοινή χρήση δεδομένων. Το Burç διαθέτει επίσης ψηφιακό καμουφλάζ και εκτοξευτές βομβίδων καπνού.
Οι Τουρκικοί Σχηματισμοί που θα παραλάβουν το "Burç"
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το νέο σύστημα αεράμυνας Burç της Τουρκίας, συνδυάζει 8 πυραύλους για αντιαεροπορική άμυνα έως 4 χιλιόμετρα ύψος, επιτρέποντας την εμπλοκή αεροσκαφών σταθερών πτερύγων, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), καθώς και πυροβόλο όπλο Gatling για απειλές χαμηλότερου ύψους, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί σε χερσαία οχήματα, ναυτικά πλοία και UAV.
Εκτίμησή μας είναι ότι το Burç θα χρησιμοποιηθεί από του Τούρκους ως κινητό σύστημα παροχής εγγύς αντιαεροπορικής προστασίας για Μηχανοκίνητες και Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες τους, οπότε και αναμένουμε μετά την μαζική παραγωγή τους να τα δούμε να μετέχουν σε ασκήσεις της 1ης Τουρκικής Στρατιάς (Ανατολική Θράκη).
Επίσης είναι πιθανό να στελεχώσουν και τις 3 Τουρκικές Ταξιαρχίες Πεζοναυτών στόχος των οποίων είναι η κατάληψη νησιών μας στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, στην προσπάθεια μείωσης των απωλειών τους από την δράση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, επιθετικών ελικοπτέρων (ΕΕ/Π) και drones μας, εναντίον τους.