Είναι από τις περιπτώσεις όπου πραγματικά δεν ξέρεις τι να πεις και πολύ περισσότερο τι να γράψεις. Ο λόγος για την επιστροφή στην Τουρκία αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, που κατασχέθηκαν στο συνοριακό σταθμό των Κήπων και επειδή η έρευνα αποφάνθηκε ότι οι αρχαιοκάπηλοι τα βρήκαν στην Μικρά Ασία, την σημερινή Τουρκία δηλαδή, δόθηκε εντολή να αποδοθούν στην γειτονική χώρα.
Έγινα μάλιστα και ειδική τελετή κατά την οποία ο τούρκος υπουργός πολιτισμού ευχαρίστησε την ελληνίδα υπουργό Λίνα Μενδώνη…
Η Yeni Safak μάλιστα έχει ολόκληρο άρθρο με τίτλο: «Κατασχέθηκαν στην Ελλάδα: 1.055 ασημένια νομίσματα επιστράφηκαν στα τουρκικά εδάφη όπου ανήκαν»
Το άρθρο αναφέρει: Στη γη τους επεστράφησαν 1.055 κέρματα, τα οποία κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών στην ελληνική συνοριακή πύλη και διαπιστώθηκε ότι ανήκουν στην Τουρκία. Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy B.C. Παρέλαβε τα νομίσματα που κόπηκαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 5ο αιώνα με επίσημη τελετή και τα έφερε στην Τουρκία. Σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Ερσόι εξέφρασε την ευτυχία του για την επαναφορά των έργων που ρίχνουν φως στην ιστορία στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών στη συνοριακή πύλη των Κήπων της Ελλάδας, κατασχέθηκαν 1.055 νομίσματα που προσδιορίστηκε ότι ανήκουν στην Τουρκία.
Εδώ είναι η ανάρτηση του τούρκου υπουργού Ersoy.
«Είμαστε περήφανοι που επιστρέφουμε 1055 ασημένια νομίσματα που ρίχνουν φως στην ιστορία της Ανατολίας στα εδάφη που ανήκουν.
Σήμερα, φέραμε αυτή τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, που παραλάβαμε στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας. Χάρη στην εντατική δουλειά του Υπουργείου μας και τη συνεργασία με την Ελλάδα, φέραμε αυτά τα πολύτιμα κομμάτια της ιστορίας πίσω στη χώρα μας.
Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, και τις αρχές του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών για τη συνεργασία τους στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους συμπαίκτες μας και ιδιαίτερα τη Γενική μας Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων που συνέβαλαν.
Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή αξία της ανθρωπότητας. Θα συνεχίσουμε το έργο μας με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε αυτές τις αξίες και να τις επιστρέψουμε στα εδάφη που ανήκουν».
Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το εξής. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το τουρκικό κράτος ήταν ανθηρό κομμάτι του ελληνισμού και την εποχή που κόπηκαν τα νομίσματα δεν υπήρχε ίχνος τούρκων εκεί. Τα νομίσματα κατασχέθηκαν από τι Αρχές του κράτους που είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, συνεχιστής του ελληνισμού.
Άρα σε ποιον ανήκουν πραγματικά τα νομίσματα; Εκτός και αν πρόκειται για μια ακόμη κίνηση καλής θέλησης…από τις οποίες δεν φαίνεται να καταλαβαίνει και πολλά η Τουρκία…