Ως γνωστόν το 2025 σύμφωνα με τους Τούρκους ο στρατός τους θα παραλάβει μετά από πολλές περιπέτειες το άρμα μάχης Altay ένα, το οποίο διαφημίζουν ως ένα από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης στον κόσμο.
Ο τουρκικός στρατός θα παραλάβει τα πρώτα άρματα ALTAY το 2025
Συγκεκριμένα ο ΥΠΑΜ της χώρας , απόστρατος Στρατηγός Yaşar Güler, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα πρώτα κύρια άρματα μάχης Altay σειριακής παραγωγής μέχρι το τέλος του 2025.
Αυτή η ανακοίνωση σηματοδοτεί ορόσημο στις φιλοδοξίες της Τουρκίας να ενισχύσει την εθνική αμυντική βιομηχανία και τον εξοπλισμό της ο στρατός της με σύγχρονα και αυτόνομα συστήματα.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό με το θέμα άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, επί του παρόντος, το απόθεμα αρμάτων της Tουρκίας ξεπερνά τις 3.000 μονάδες, σύμφωνα με τον υπουργό, τονίζοντας τη σημασία της ενσωμάτωσης του Altay σε αυτό.
Στην παρούσα φάση το Altay υποβάλλεται σε προηγμένες δοκιμές για την επικύρωση των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων πριν από την έναρξη της σειριακής παραγωγής.
Το υπόψιν άρμα αντιπροσωπεύει μια πρόοδο σε σύγκριση με τα παλαιότερα άρματα μάχης του Τουρκικού Στρατού, τόσο τεχνολογικά όσο και επιχειρησιακά.
Το project του ALTAY
Εξοπλισμένο με σύνθετη θωράκιση επόμενης γενιάς, παρέχει ανώτερη προστασία από σύγχρονες απειλές, όπως κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που επικρατούν ολοένα και περισσότερο στα σύγχρονα πεδία μάχης.
Σε αντίθεση με τα παλαιότερα άρματα μάχης, συχνά περιορισμένα σε ψηφιακές δυνατότητες και ενσωμάτωση συστήματος, το Altay διαθέτει μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ενεργητικής προστασίας AKKOR, το οποίο ανιχνεύει και εξουδετερώνει τα εισερχόμενα βλήματα, εξασφαλίζοντας προστασία 360 μοιρών.
Επιπλέον, το κύριο πυροβόλο του και το εκσυγχρονισμένο σύστημα στόχευσης επιτρέπουν πιο ακριβή χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας, ενισχύοντας την φονικότητά του.
Με έναν τοπικά αναπτυγμένο κινητήρα σε εξέλιξη, το Altay προσφέρει επίσης αυξημένη στρατηγική αυτονομία, μειώνοντας την εξάρτηση από ξένες τεχνολογίες, έναν σημαντικό περιορισμό των παλαιότερων αρμάτων.
Τέλος, η βελτιωμένη εργονομία και τα συστήματα επί του σκάφους διευκολύνουν τον καλύτερο συντονισμό και την ανταπόκριση του πληρώματος, καθιστώντας το πιο κατάλληλο για τις απαιτήσεις των σύγχρονων συγκρούσεων.
Ωστόσο τo project του Altay αντιμετώπισε καθυστερήσεις.
Αρχικά είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία μετά το 2018, το πρόγραμμα επιβραδύνθηκε λόγω του εμπάργκο στις μονάδες παραγωγής ενέργειας που επέβαλε η Γερμανία.
Για να ξεπεραστεί αυτή η πρόκληση, δύο πρωτότυπα εξοπλίστηκαν με νοτιοκορεατικές μονάδες ισχύος και υποβλήθηκαν σε εκτεταμένες δοκιμές.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία ξεκίνησε την ανάπτυξη μιας εγχώριας λύσης για τον κινητήρα του άρματος, με την παραγωγή να έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί σε μια νέα εγκατάσταση που βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αντικαθιστώντας την αρχικά προγραμματισμένη τοποθεσία στη Σακάρυα.
Η κατασκευή αυτής της εγκατάστασης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο βήμα προς την ετοιμότητα παραγωγής.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του ALTAY
Με βάρος 65 τόνους, το Altay αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων. Διαθέτει προηγμένη σύνθετη θωράκιση που ενισχύει την επιβίωσή του στο πεδίο της μάχης.
Το κύριο πυροβόλο του έχει αποτελεσματική εμβέλεια έως και 8 χιλιόμετρα, ενώ το πλήρωμα τεσσάρων ατόμων επωφελείται από βελτιστοποιημένη εργονομία και σύγχρονες τεχνολογίες για βελτιωμένο συντονισμό.
Όσον αφορά τα όπλα, το Altay είναι εξοπλισμένο με ένα βαρύ πολυβόλο 12,7 mm και την προηγμένη σταθεροποιημένη τηλεκατευθυνόμενη πλατφόρμα όπλων (SARP), που αναπτύχθηκε από την Aselsan, κορυφαίο παίκτη στην αμυντική βιομηχανία ηλεκτρονικών της Τουρκίας.
Με τη σχεδιαζόμενη ενσωμάτωση του Altay στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Τουρκία ενισχύει τη θέση της μεταξύ των εθνών ικανών να αναπτύξουν και να παράγουν προηγμένα αμυντικά συστήματα μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από ξένες τεχνολογίες.
Αυτό το έργο αντιπροσωπεύει επίσης ένα κρίσιμο ορόσημο για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, επιδεικνύοντας τις αυξανόμενες δυνατότητές της για την κάλυψη των αναγκών εθνικής ασφάλειας και την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας.
Άποψή μας είναι ότι οφείλουμε να απαντήσουμε στο νέο τουρκικό άρμα, όχι κατ’ ανάγκη εξοπλίζοντας τον στρατό μας με νέα άρματα, αφού στο τραπέζι μπορεί να τεθούν η προμήθεια ταν αεροσκαφών τα Α10 WARTHOG από τις ΗΠΑ, το οποίο ήταν ο δολοφόνος των Ιρακινών αρμάτων του Σαντάμ στους δύο πολέμους του Κόλπου, επιθετικά ελικόπτερα αλλά και drones.
Όπως επισημάναμε σε σχετικό άρθρο μας στο παρελθόν, αποστολή του Α-10 Warthog, είναι η παροχή μάζας πυρών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων, αλλά και η κατάρριψη εχθρικών drone .
Αυτό φωτογραφίζει τις τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στον Έβρο, αλλά και την τουρκική Ταξιαρχία πεζοναυτών, τις αεροκίνητες δυνάμεις και μηχανοκίνητες -τεθωρακισμένες ακολουθείσες των πρώτων αποβατικών κυμάτων τουρκικές δυνάμεις που θα "κατεβούν" στα νησιά μας για να τα καταλάβουν, καθώς και τα πολυάριθμα τουρκικά UAV, UCAV.
Όπως αντιλαμβανόμαστε τυχόν απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού A-10 από την Ελλάδα θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων και των Τουρκικών drone.