Οι Τούρκοι θέλουν να γίνουν τζάμπα μάγκες σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο.
Αιγύπτιος ερευνητής και σύμβουλος του Αλ Σίσι εξήγησε ότι η εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας περνάει ένα σοβαρό αδιέξοδο στην παρούσα φάση, το οποίο θα τη μετατρέψει σε μια χώρα που στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση να ασκήσει περιφερειακή επιρροή και θα γίνει μια συνηθισμένη χώρα χωρίς την ικανότητα να επιτύχει διάφορα οφέλη και στόχους, που θα την αναγκάσουν να χάσει πολλά.
“Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία, εκτός από τα δεινά της όσον αφορά τις εσωτερικές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές της πολιτικές, διάγει επίσης μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του κατοχικού τουρκικού κράτους, ιδιαίτερα προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τις γειτονικές χώρες.
Από αλαζονικό κράτος έχει μετατραπεί σε κράτος που κάνει υποχωρήσεις σε όλους", τονίζει ο ίδιος κρούοντας καμπάνες.
Η τουρκική εξωτερική πολιτική διέρχεται ένα σοβαρό δίλημμα στην παρούσα φάση
Ο Αιγύπτιος ερευνητής διεθνών υποθέσεων Χάνι Σουλεϊμάν ανέφερε : «Η τουρκική εξωτερική πολιτική διέρχεται ένα σοβαρό δίλημμα στο σημερινό στάδιο, που είναι ένα δύσκολο μεταβατικό στάδιο που περνά η χώρα» και επεσήμανε ότι: «Η παρακμή στον τουρκικό ρόλο όσον αφορά τη διαμεσολάβηση, την επιρροή και την εμπλοκή σε πολλά σημαντικά ξένα και περιφερειακά αρχεία, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Γάζα και της ρωσο-ουκρανικής κλιμάκωσης, ή ένα σύνολο διαφόρων περιφερειακών και διεθνών φακέλων, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική, προκαλώντας πτώση της επιρροής και αξιοπιστίας της σε περιφερειακό επίπεδο».
Ο Χάνι Σουλεϊμάν πιστεύει ότι: «Η Τουρκία συνειδητοποιεί τώρα ότι σε αυτή τη συγκυρία θα κάνει κάποιες παραχωρήσεις ή ίσως θα υποχωρήσει από τη δέσμευσή της σε ένα σύνολο παραδοσιακών καθοριστικών παραγόντων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά στην συνέχεια θα επιβάλει τη βούληση και την επιρροή της σε πολλές περιοχές».
Ο ίδιος τόνισε ότι: «Αυτό είναι εμφανές στη σχέση της με ορισμένες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, ή ίσως η συνολική περιφερειακή της συμπεριφορά στη Λιβύη ή τη Μεσόγειο, δείχνει ότι η Τουρκία έχει αποδεχθεί την διεθνή βούληση κατά ενός συνόλου προκλητικών σχεδίων που σχετίζονται με διάφορα ζητήματα, όπως το ζήτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, ή το θέμα της Λιβύης ή τις έρευνες και εξορύξεις φυσικού αερίου της Μεσογείου, καθώς και η αδυναμία να επηρεάσει τον πόλεμο στη Γάζα».
Ο Σουλεϊμάν τόνισε ότι: «Η τουρκική πολιτική ελίτ έχει τεράστιο δίλημμα σε εξωτερικό επίπεδο, καθώς η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας υποφέρει από την αδυναμία της να επιτύχει τους στόχους της για την ενίσχυση των σχέσεων με πολλά μέρη και την επιρροή σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ενώ αδυνατεί να διαμορφώσει ισχυρές σχέσεις που αναδεικνύουν την παρουσία της σε περιφερειακό επίπεδο και με γειτονικές χώρες, είτε σε περιφερειακές σχέσεις είτε σε εξωτερικές φιλοδοξίες που βασίζονται σε οικονομικά θεμέλια, όπως η ενασχόληση με την εξίσωση του αερίου της Μεσογείου, ή τις οικονομικές σχέσεις με τη Λιβύη ή στο Κέρας της Αφρικής, ή και στο Σουδάν».
Η κάρτα του πολιτικού Ισλάμ δεν πέτυχε τους στόχους της για την Τουρκία
Ο Αιγύπτιος ερευνητής πιστεύει ότι: «Η κάρτα του πολιτικού Ισλάμ δεν πέτυχε τους στόχους της για την Τουρκία και ως εκ τούτου η αποκατάσταση της δόξας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχει γίνει θέμα μεγάλης αμφιβολίας».
Ο Σουλεϊμάν πιστεύει, με βάση όσα ανέφερε, ότι: «Η Τουρκία στοχεύει αυτή τη στιγμή να διατηρήσει τα κέρδη της και να αποτρέψει τυχόν πισωγυρίσματα ή παραχωρήσεις σε διάφορα ζητήματα.
Η Τουρκία προσπάθησε επίσης να οικοδομήσει νέες περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις, ειδικά με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, και επιδιώκει να κατευνάσει την Ελλάδα και την Κύπρο σε μια προσπάθεια να μπορέσει να έχει παρουσία στο φυσικό αέριο της Μεσογείου, αποκτώντας οφέλη.
Προσπαθεί επίσης να ανακτήσει μέρος της ιδιότητάς της, στοχεύοντας να εξαλείψει τα προβλήματα σε μεγάλο βαθμό, ανασχεδιάζοντας και επανατοποθετώντας την παρουσία της στην περιοχή με νέο τρόπο και αποφεύγοντας τις απώλειες που υπέστη την τελευταία πενταετία, οι οποίες ήταν δύσκολο για αυτήν σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο”, κατέληξε ο Αιγύπτιος σύμβουλος.
Ο Σουλεϊμάν σημείωσε ότι: «Μια άλλη αντίφαση περιστρέφεται γύρω από το γεγονός ότι η Τουρκία μιλά πάντα ότι η εξωτερική πολιτική είναι μέρος της παροχής οικονομικών ευκαιριών, αλλά τελικά οι τουρκικές κινήσεις στη Συρία κόστισαν στο κράτος πολλούς οικονομικούς λογαριασμούς και στρατιωτικά έξοδα. Ίσως η εμπλοκή σε κάποιοι φάκελοι έχουν επηρεάσει αρνητικά το τουρκικό εσωτερικό, το βιοτικό επίπεδο και τα οικονομικά έξοδα.
Ίσως η εμπλοκή σε κάποια σοβαρά ζητήματα να έχει επηρεάσει αρνητικά το τουρκικό εσωτερικό, το βιοτικό επίπεδο και τα οικονομικά έξοδα». Όσον αφορά τις εσωτερικές πολιτικές, ο Σουλεϊμάν επεσήμανε ότι: «Υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την παρακμή της εμπειρίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, και αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, πέρα από την αδυναμία του Ερντογάν να διατυπώσει εσωτερικές συνεννοήσεις σε διάφορα πολιτικά επίπεδα. αφενός».
Από την άλλη πλευρά, και το πιο σημαντικό, υπάρχουν οι πρόσφατες οικονομικές πτώσεις της Τουρκίας, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, και έτσι η Τουρκία δεν είναι πλέον μια ελκυστική χώρα όσον αφορά τις οικονομικές συνθήκες, σύμφωνα με τον Σουλεϊμάν.
Ο Σουλεϊμάν είπε ότι υπάρχει μια άλλη σημαντική μεταβλητή, η οποία είναι: «Η Τουρκία συνήθιζε να παρουσιάζεται ως υποστηρικτής των μεταναστών και ως δέσμευση στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πρόσφατα έχει γίνει μια αποκρουστική χώρα στις σχέσεις της με άλλες κοινότητες, ειδικά τη συριακή κοινότητα , το οποίο πάντα έδειχνε ότι προστατεύει Με τον καιρό, κατέστη σαφές ότι η Τουρκία αντιμετώπιζε τον φάκελο των προσφύγων ως μέσο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαπραγματευόταν με τη Γερμανία για να επιτύχει οφέλη σε άλλους φακέλους η τουρκική πλευρά αποκαλύφθηκε σύντομα».
Ο Αιγύπτιος ερευνητής Χάνι Σουλεϊμάν τόνισε ότι: "Υπάρχουν πολλές αντιφάσεις στις εσωτερικές πολιτικές της Τουρκίας, καθώς ο λόγος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αρχικά μίλησε για συνύπαρξη, συμμετοχή και κοινή μοίρα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, αυτός ο λόγος έχει αλλάξει σημαντικά για να βασίζεται στην εξαγορά , η υποκειμενικότητα και η διάβρωση της δημόσιας σφαίρας και η περιθωριοποίηση άλλων πολιτικών δυνάμεων είχε πολλές πολιτικές επιπτώσεις». Σύμφωνα με τον Σουλεϊμάν, μέσα από όλα τα παραπάνω, αυτό δείχνει ότι μια ισχυρή Τουρκία θα μετατραπεί σε μια χώρα που είναι στην πραγματικότητα ανίκανη για περιφερειακή επιρροή και θα μετατραπεί σε μια συνηθισμένη χώρα χωρίς τον βαθμό επιρροής και την ικανότητα να αποκτήσει κέρδη και να επιτύχει διάφορα στόχους, που θα την αναγκάσουν να χάσει πολλά εργαλεία.
Με αυτήν την Τουρκία θα συζητήσουμε αυτά που είναι δικά μας και δεν πρόκειται να δώσουμε τίποτα παραπάνω από μια προκαταρτική συζήτηση για αιγιαλίτιδα ζώνη, την ΑΟΖ και το υπέδαφος βασιζόμενοι πάντα στο γεγονός ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ, ενώ σχέδια όπως η "Γαλάζια Πατρίδα" και άλλα είναι τουρκικά παραμύθια της Χαλιμάς.