Σε δύο προγράμματα του ΕΛΚΑΚ εστιάζουμε, τα οποία εδώ και κάποιο διάστημα κινούν την προσοχή όσον αφορά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εντός του 2025.
Πρόκειται αρχικά για σύστημα Λέιζερ υψηλής δέσμης ενέργειας κατά εχθρικών drone, με στόχο την διαφύλαξη κρίσιμων υποδομών, όπως αεροδρόμια, κέντρα διοικήσεως, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθήκες πυρομαχικών-όπλων, κα.
Πρόκειται για πρόγραμμα ανάπτυξη συστήματος κατευθυνόμενης Δέσμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων Λέιζερ,υψηλής ενέργειας (High Energy Leiser -HELs), και μικροκυμάτων υψηλής ισχύος (High Power microwaves HMPs) με σκοπό την προστασία κρίσιμων υποδομών από μαζικές απειλές drones.
Παλαιότερα έιχαμε γίνει κοινωνοί αναλόγου επιτεύγματος συστήματος κατευθυνόμενης Δέσμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων Λέιζερ,υψηλής ενέργειας, από ιδιωτική εταιρεία , και συγκεκριμένα το σύστημα ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ, το οποίο τώρα θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του ΕΛΚΑΚ.
Άμεση προτεραιότητα είναι μια ελληνικού τύπου τεχνολογική επανάσταση, για να μπορούμε να “κατεδαφίζουμε” τουρκικά UAV από συγκεκριμένες αποστάσεις, ακυρώνοντας το “καλό χαρτί” των Τούρκων σε οποιαδήποτε ελληνοτουρκική πιθανή σύγκρουση σε στεριά και αέρα.
Αφορά ένα σύγχρονο ενεργειακό όπλο, της κατηγορίας High Energy Laser Weapon, το οποίο μέσω κατευθυνόμενης ενέργειας μπορεί να «τυφλώσει» ή ακόμα και να καταρρίψει ένα drone και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση.
Και όλα αυτά σε πολύ μικρούς χρόνους, κάτω των 4 δευτερολέπτων από την στιγμή που θα εντοπιστούν. Επίσης, μπορεί απλά να οδηγήσει στην καταστροφή των ηλεκτρονικών τους συστημάτων και την απώλεια του ελέγχου από τους χειριστές τους.
Κατασκευή Εθνικού Πλοίου για το Πολεμικό μας Ναυτικό
Το έτερο πρόγραμμα αφορά τον σχεδιασμό και αργότερα την κατασκευή ελληνικής Κανονιοφόρου ( Εθνικό Πλοίο)
Το ίδιο κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2025, στον σχεδιασμό του «εθνικού πλοίου» τύπου Κανονιοφόρου.
Το απώτερο σχέδιο αφορά την δημιουργία των υποδομών για την ανάπτυξη ενός πολεμικού πλοίου που θα ανταποκρίνεται στις πολεμικές υποχρεώσεις και ανάγκες του ελληνικού στόλου, κυρίως στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα προωθούνται η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία και η τεχνολογική αυτονομία της χώρας.
Η κατασκευή από ελληνικά Ναυπηγεία Πολεμικών πλοίων, έστω και επιπέδου Κανονιοφόρου ή ΤΠΚ αργότερα, θα είναι μια τεράστια εξέλιξη για την χώρα μας.
Η αυτάρκεια του Πολεμικού Ναυτικού μας από πλοία μικρού εκτοπίσματος, γρήγορα, εφοδιασμένα με ότι σύγχρονο σύστημα κυκλοφορεί, είναι ακριβώς ότι χρειαζόμαστε στο Αιγαίο, μια περίκλειστη θάλασσα στην οποία τα μεγάλα δυσκίνητα πλοία των Τούρκων δεν θα έχουν τύχη.
Επίσης, σε συνδυασμό με την κατασκευή ελληνικών μη επανδρωμένων σκαφών που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, καλύπτουμε τα όποια κενά υπήρχαν και σε αυτόν τον τομέα στην χώρα μας.
Η Ελλάδα, η οποία δεν είναι χώρα στην οποία αναπτύσσονται εταιρείες αυτού του επιπέδου για πολλούς και διαφόρους λόγους, ελπίζουμε να γίνει ειδικά τώρα που μας απειλούν οι Τούρκοι, αυτάρκης ως έθνος σε κρίσιμη τεχνολογία αιχμής σε ότι αφορά τα εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο σε όλες τις μελλοντικές πολεμικές συγκρούσεις.