Ελληνοτουρκικά

Με την ένταση να συνεχίζεται στην Κάσο η Τουρκία «ξαναχτυπά» και με την μειονότητα στη Θράκη

Πέρα από την ένταση που έχει δημιουργήσει στην Κάσο οι Τούρκοι επανέρχονται και με ζητήματα γύρω από την μειονότητα στην Θράκη που εξακολουθούν να αποκαλούν Τουρκική.

Η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας, TRT, μεταδίδει χαρακτηριστικά:

«Αντίδραση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην απόφαση κλεισίματος άλλων τεσσάρων τουρκικών μειονοτικών δημοτικών σχολείων στην περιοχή λόγω ανεπαρκούς αριθμού μαθητών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης (BTTÖB), Αϊντίν Αχμέτ, σε ανακοίνωση που ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι το κλείσιμο μειονοτικών σχολείων λόγω έλλειψης μαθητών και εξοικονόμησης πόρων αντίκειται στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αϊντίν Αχμέτ σημειώνει τα εξής:

«Τα σχολεία μας, των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία μέχρι σήμερα, δεν έχουν ανοίξει ποτέ ξανά, ακόμα και αν έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών. Με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων της Άνω Βυρσίνης, της Κύμης και της Πλαγιάς στο νομό Ροδόπης και του δημοτικού σχολείου του Παλαιού Κατραμίου στο νομό Ξάνθης, ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης μειώνεται από 90 σε 86.»

Ο Αχμέτ υπογράμμισε ότι το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων αντίκειται στη Συνθήκη της Λωζάνης και ανέφερε ότι υπάρχουν αντιδράσεις σε αυτό εδώ και πολλά χρόνια και ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν κάνει ποτέ διαβουλεύσεις με τη μειονότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) αναφέρει τα εξής σε ανακοίνωση της:

«Η χώρα μας, αγνοώντας την εκπαιδευτική μας αυτονομία, συνεχίζει να κλείνει τα δημοτικά σχολεία της κοινωνίας μας που έχουν αυτόνομο καθεστώς, με πρόσχημα τον ανεπαρκή αριθμό μαθητών και κλέβει το δικαίωμα των παιδιών μας στην εκπαίδευση.»

Η ελληνική πολιτεία κλείνει συστηματικά τα τουρκικά δημοτικά σχολεία

Το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας με απόφαση που έδωσε στη δημοσιότητα στις 18 Ιουλίου 2024 ανακοίνωσε το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων της Άνω Βυρσίνης, της Κύμης και της Πλαγιάς στο νομό Ροδόπης και του δημοτικού σχολείου του Παλαιού Κατραμίου στο νομό Ξάνθης.

Ο αριθμός των τουρκικών μειονοτικών δημοτικών σχολείων, τα οποία έκλεισαν συστηματικά λόγω ανεπαρκούς αριθμού μαθητών από το 2011, αυξάνεται συνεχώς. Ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν στη Δυτική Θράκη είναι 86.

Το 1995 λειτουργούσαν 231 μειονοτικά σχολεία σε όλη τη Δυτική Θράκη.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών διοικητικής μεταρρύθμισης της ελληνικής κυβέρνησης, πολλά δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είτε έκλεισαν είτε συγχωνεύτηκαν από το 2011.

Ενώ η ελληνική διοίκηση ισχυρίζεται ότι αυτό δεν πρόκειται για «κλείσιμο» αλλά για «αναστολή της λειτουργίας» λόγω ανεπαρκούς αριθμού μαθητών, οι κηδεμόνες στη Δυτική Θράκη το θεωρούν ως ένα βήμα που έχει στόχο οι μαθητές της μειονότητας να πηγαίνουν στα ελληνικά δημόσια σχολεία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...