Προς μια «έξυπνη» απάντηση στο ναυπηγικό πρόγραμμα μαμούθ της Τουρκίας φαίνεται πως κινείται η Ελλάδα μετά τα όσα επεσήμανε στην συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Μακάρι να είναι έτσι γιατί εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως η Ελλάδα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και με άλλοθι την ελληνοτουρκική προσέγγιση που πηγάζει μέσα από τη Διακήρυξη των Αθηνών, κινείται προς στόλο μειωμένων πλωρών, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον καθώς ακόμα και για τον φλέγον θέμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ ο Νίκος Δενδιας αποκάλυψε πως ΔΕΝ θα εκσυγχρονιστούν και οι τέσσερις. Στην καλύτερη των περιπτώσεων δηλαδή θα μιλάμε για τις τρεις φρεγάτες κλάσης «Κίμων» σύν 3 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Νίκου Δένδια στο πρόγραμμα του Ναυτικού: «Ο στόλος πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Κατ' αρχάς είναι προφανές ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ένας αριθμός από ΜΕΚΟ. Αυτό που πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί, πάνω και πέρα από όλα, είναι η διαθεσιμότητα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Για την ακρίβεια, η πλήρης διαθεσιμότητα των πλοίων, όχι απλώς να βγαίνουν στη θάλασσα, αλλά να βγαίνουν με όλα τα συστήματά τους σε λειτουργία. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, το να έχεις έναν τεράστιο στόλο του οποίου οι δυνατότητες είναι υποπολλαπλάσιες του αριθμού των πλοίων, δεν αποτελεί λύση. Πρέπει, λοιπόν, να βοηθήσουμε τον στόλο μας να φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν από την οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει έξυπνη αξιοποίηση των πόρων που έχουμε. Δεν χρειαζόμαστε κατ' ανάγκην πάρα πολλά πλοία, χρειαζόμαστε όμως, σίγουρα, καλά εξοπλισμένα πλοία. Έχουμε μια τεράστια παράδοση στη θάλασσα, νομίζω ότι ο ελληνικός στόλος δεν έχει ηττηθεί στην Ιστορία του, κατά συνέπεια έχουμε ένα στέρεο υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε, χάρη και στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Αν κατανείμουμε καλύτερα τα χρήματα και αξιοποιήσουμε ορθότερα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και τις δυνατότητές τους, μπορούμε να πετύχουμε στο ορατό μέλλον εκπληκτικά αποτελέσματα.»
Εν τω μεταξύ στην Τουρκία όπως αναφέρουν ΜΜΕ που ασχολούνται με την άμυνα, πλησιάζει η ώρα για μεγάλη τελετή απογραφής του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην οποία νέες μονάδες θα ενταχθούν στον τουρκικό στόλο
Το τουρκικό ναυτικό θα ενισχύσει την ισχύ του με νέες μονάδες επιφανείας. Πρόκειται για τις μονάδες TCG İSTANBUL, TCG DERYA, TCG First Lieutenant Arif Ekmekçi και MARLIN SİDA.
«Η Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων δυναμώνει με ναυτικές πλατφόρμες που έχουν κατασκευαστεί με τοπικούς και εθνικούς πόρους. Στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα με τη συμμετοχή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον κατάλογο θα συμπεριληφθούν 4 νέες ναυτικές πλατφόρμες. Η ημερομηνία της τελετής έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για τις 19 Ιανουαρίου 2023» αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.
Οι ναυτικές πλατφόρμες που θα συμπεριληφθούν στην απογραφή είναι οι εξής:
Η φρεγάτα TCG İSTANBUL (F-515), η 5η του Προγράμματος MİLGEM
Το Πλοίο Γενικης Υποστήριξης TCG DERYA (A-1590) το οποίο είναι η μεγαλύτερη ναυτική πλατφόρμα του τουρκικού ναυτικού μετά το αμφίβιο επιθετικό πλοίο TCG ANADOLU (L400).
Το Πλοίο Υποστήριξης Επιμελητείας, TCG Πρώτος Υπολοχαγός Arif Ekmekçi (A-575) και το ταχύπλοο Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας MARLIN (SİDA), το οποίο είναι το πρώτο στον κόσμο με την ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου.
Από την άλλη, φέτος, το Υποβρύχιο TCG PİRİREİS, το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης Reis, θα συμπεριληφθεί στον τουρκικό στόλο. Επίσης τα TCG AKHİSAR και TCG KOÇHİSAR, τα πρώτα περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης κατηγορίας HİSAR, αναμένεται να εισέλθουν φέτος στον κατάλογο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.
Ενώ συνεχίζονται οι εργασίες στις 3 φρεγάτες κλάσης ΙSTIF, το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις 4 επιπλέον Φρεγάτες της ίδιας κλάσης.
Τα συμπεράσματα δικά σας!