Ενθουσιασμένοι οι Τούρκοι, που η χώρα τους μπαίνει σε νέα μονοπάτια!
Μεθοδικά και αθόρυβα η Τουρκία, όλο αυτό το διάστημα, σχεδιάζει την είσοδο της στο κλαμπ των δυνάμεων που διαθέτουν πυρηνικά.
Μάλιστα, δεν δίστασε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Ακίτ», δείχνοντας ακόμη μία φορά την εμμονή τους με την χώρα μας, να αναφέρει: ''Η κίνηση της Τουρκίας που θα κάνει την Ελλάδα και τις ΗΠΑ να χάσουν τον ύπνο τους!''
Πρώτο βήμα σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ είναι η έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου, ενώ πλέον σχεδιάζει να αποκτήσει και πυρηνικά υποβρύχια.
Για εθνικό πρόγραμμα απόκτησης από την Τουρκία μεσοπρόθεσμα πυρηνικών υποβρυχίων κάνει λόγο ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στον τουρκικό διαδικτυακό τόπο για αμυντικά θέματα Savunma SanayiST. Μάλιστα, στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο προγενέστερο περιοδικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Deniz Kuvvetleri Dergisi», το οποίο ανέφερε ότι η Τουρκία σε σύντομο χρονικό διάστημα, και όταν τεθεί σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου, θα πάρει τη θέση της στη σκακιέρα μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια.
Στο άρθρο του Savunma SanayiST αναφέρεται ότι «το γεγονός ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την πυρηνική τεχνολογία θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για το προγραμματισμένο εθνικό πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η μετάβαση στα πυρηνικά υποβρύχια θα σημάνει οπωσδήποτε κρίσιμες εξελίξεις για το τουρκικό ναυτικό».
«Με εξαίρεση τη λειτουργία και τη συντήρηση του πυρηνικού αντιδραστήρα, που είναι ένα ιδιαίτερα τεχνικό ζήτημα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπτυχθούν από τώρα έργα που να συμβαδίζουν με την ιδέα της αξιοποίησης των υποβρυχίων μας και να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την εκπαίδευση του προσωπικού των υποβρυχίων. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν προνοητικά σχέδια που θα διαμορφωθούν ήδη από τη φάση του σχεδιασμού του έργου και θα παρέχουν καθοδήγηση για την επίλυση των προβλημάτων πριν αυτά προκύψουν».
Στο άρθρο μάλιστα γίνεται αναφορά και στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης BARRACUDA (SSN), τα οποία χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα για τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο εθνικό πρόγραμμα πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Το άρθρο υπογράφει ο αντιπλοίαρχος Ντενίζ Αϊτάν και παραθέτει σημαντικές πληροφορίες για τα υποβρύχια με πυρηνική ισχύ.