Μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τις προσδοκίες που αυτή δημιούργησε σε αρκετούς, Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται πως βαδίζουν σε μια νέα εποχή, στην οποία βέβαια δεν αναμένει κανείς πως η Άγκυρα θα αλλάξει την αναθεωρητική της ατζέντα.
Πιθανότατα στο πλαίσιο αυτής της νέας εποχής και οι Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να προσαρμοστούν. Στα ανοιχτά του Λιβάνου λοιπόν Ελλάδα και Τουρκία προχώρησαν σε κοινή ναυτική άσκηση! Αντάλλαξαν μάλιστα και αναμνηστικά μας ενημερώνει ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας!
Η σχετική ανάρτηση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κορβέτα μας TCG BÜYÜKADA, η οποία συμμετείχε στην αποστολή Προσωρινών Δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), πραγματοποίησε εκπαίδευση με το στοιχείο των Ελληνικών Ναυτικών Δυνάμεων HS NAVARINON.
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στα ύδατα προσέγγισης του Λιβάνου, δόθηκε ως δώρο ένα αναμνηστικό αντικείμενο μέσω ταχυδρομικής τσάντας».
Την ίδια ώρα βέβαια που γινόταν αυτά στα ανοιχτά του Λιβάνου, η Τουρκία έδειχνε ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου το αναθεωρητικό δόγμα της, όπως λέγαμε στην αρχή του άρθρου.
Ενώ λοιπόν η Ελλάδα δέσμευσε περιοχή νοτιοανατολικά Καρπάθου για άσκηση του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού για σήμερα, η Τουρκία αντέδρασε ισχυριζόμενη πως η περιοχή είναι δικής της δικαιοδοσίας!
Παράλληλα δύο ασκήσεις που έκαναν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα από τα αγαπημένα πεδία ασκήσεων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα και με αντικείμενα που δεν έχουν συναντήσει ξανά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Την περασμένη Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023, και στο πλαίσιο των δράσεων στρατιωτικής συνεργασίας που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Αεροσκάφους (Α/Φ) AC-130 Gunship των Η.Π.Α., στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης και ανατολικά της Πελοποννήσου!
Να επισημάνουμε πως η δράση αεροσκαφών Gunship ενδείκνυται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει αντίπαλη αεροπορία και στόχος είναι κυρίως ανταρτικές ομάδες με φτωχό έως ανύπαρκτο αντιαεροπορικό οπλισμό.
Στην συνεκπαίδευση από Ελληνικής πλευράς σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν: «Από την Πολεμική Αεροπορία, 1 ζεύγος Μαχητικών Α/Φ F-4 σε αποστολές συνοδείας και παροχής Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS). Από το Πολεμικό Ναυτικό, προσωπικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) με 1 Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V).
Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, 1 Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) και προσωπικό με 1 Ταχύπλοο Σκάφος (Τ/Χ).
Κατά την διεξαγωγή της εκτελέστηκαν πυρά από το Α/Φ AC-130 Gunship, με κατάδειξη από την ομάδα JTAC, στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.
H Συνεκπαίδευση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στις δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Η.Π.Α., και συνέβαλε στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην βελτίωση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων».
Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ: «Την Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023,πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του χ. Λιβάδια στο όρος Πάικο, επιχειρησιακή εκπαίδευση με τη συμμετοχή τμημάτων και μέσων της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ) «ΠΟΝΤΟΣ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ» και της 12th Combat Aviation Brigade των ΗΠΑ. Η συνεκπαίδευση περιλάμβανε την εξέταση πλήθος επιχειρησιακών αντικειμένων και διαδικασιών, όπως σχεδίαση και διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων σε συνεργασία με μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα.
H εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πλέγματος των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των ασκούμενων τμημάτων των δύο χωρών».