Ελληνοτουρκικά

Οθωμανολόγος Σταθακόπουλος: Η επίσημη θέση της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά, ασχέτως αν συζητάμε με την Τουρκία

 Η επανεκκίνηση των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μετά από τρία χρόνια και η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου είναι τα θέματα που δεσπόζουν στα ελληνοτουρκικά με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο να αναλύει όλες τις προεκτάσεις. Ο Δρ. Παντείου, νομικός και Οθωμανολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», υπενθύμισε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά και τόνισε ότι το θέμα είναι κατά πόσο θα δείχνουμε ανοχή ως δυτικός κόσμος και ως συμμαχία στο να κάνει ό,τι θέλει η Τουρκία.

 

Η επανεκκίνηση των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης


«Tέτοιου είδους συζητήσεις με τεχνικά κλιμάκια, εν προκειμένω με στρατιωτικούς, γινόντουσαν και γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ιστορικά ακόμα και εμπόλεμοι συζητούν μεταξύ τους, όπως η συνάντηση της Λευκορωσίας, όταν ξεκινούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα τεχνικά στελέχη δεν κάνουν διπλωματία. Είναι εισηγητές στους αρμόδιους υπουργούς, εν προκειμένω Αμύνης και Εξωτερικών, που θέτουν τα ζητήματα ενώπιον του πρωθυπουργό, ενόψει γεγονότων όπως η συνάντηση στις 7 Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει την Τουρκία ώστε να έχει ένα δυτικό προσανατολισμό, να παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο, να έχει έναν αξιακό κώδικα ευρύτερα δυτικό. Στα δεδομένα είναι ότι η Τουρκία παίρνει χρήματα μένοντας πολλά χρόνια στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι η Τουρκία τα αντιλαμβάνεταικαταχρηστικά»

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, η Τουρκία δέχεται χρήματα για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν κάνει κινήσεις για να ενταχθεί, κυρίως στο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η ρητορική του προέδρου Ερντογάν, όπως την έχουμε δει και στο διάστημα του πολέμου στη Γάζα, εκτός από εμπρηστική και υβριστική, χαρακτηρίζεται και μειωτική ακόμα και ως προς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου

«Εμείς εξαιρούμαστε, γιατί καιροσκοπικά ο Ερντογάν προσδοκά στη συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου άλλα πράγματα, που γενικώς είναι καιροσκοπικά, αφού η Τουρκία κάνει κινήσεις μόνο οφελιμιστικές, ανάλογα στο timing, τη στιγμή δηλαδή που τη συμφέρει. Δηλαδή βλέπουμε μια ρητορική αντιαμερικανική και από την άλλη μεριά λένε να τα βρούμε με τους Αμερικανούς. Από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι τάχα ένα μανδύα υποστήριξης στους Παλαιστινίους, αλλά υποστηρίζει και αυτό είναι το χειρότερο, τον αξιακό κώδικα που λέγεται Χαμάς.

Στην παρατήρηση του Κώστα Παπαχλιμίντζου ότι στις 7 Δεκεμβρίου, η Τουρκία θα αποκαλεί τη Χαμάς πολιτικό κόμμα και απελευθερωτικό κίνημα ενώ για την άλλη πλευρά θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος απάντησε:
«Αυτή λοιπόν είναι απορία όλων μας, γιατί έχουμε ένα καλό κλίμα και συναντιόνται και γίνεται η δήλωση και έχουμε δύο παράλληλους μονολόγους, δύο παράλληλες δηλώσεις. Η μία θα είναι καταφανώς ή κεκαλυμμένα, υπέρ της Χαμάς και η άλλη θα είναι στα πρότυπα που γνωρίζουμε μέχρι τώρα τις δηλώσεις των Ελλήνων. Πιθανολογώ λοιπόν ότι η συνέχεια με τους Τούρκους, όσο τους εξυπηρετεί, θα είναι σε αυτό το κλίμα. Δηλαδή είπα -ξείπα, ναι μεν λέω, αλλά κάνω κι άλλη δουλειά».

«Να μην ξεχνάμε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά»

Η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, πριν καν ξεσπάσει ο πόλεμος ότι η Χάγη, είναι πολύ μακριά, συνηγορεί με τους θεσμικούς μας που λένε ακριβώς αυτό: Ναι, συζητάμε. Μακάρι να τα βρίσκαμε. Μακάρι η Τουρκία να ήταν προς το δυτικό στρατόπεδο. Η Τουρκία το βλέπουμε οι πάντες, ολισθαίνει και μένει στη Δύση καιροσκοπικά.. Διότι ήδη από τον Ιούνιο του 22 το είχε πει ο Ερντογάν ότι μένω γιατί με ενδιαφέρουν τα οικονομικά σας , αλλά εγώ τραβάω προς την Ευρασία. Σας αρέσει δεν σας αρέσει, έχω άλλου είδους στήριξη.

Εμείς συνομιλούμε γιατί είμαστε γείτονες, γιατί είναι απειλή, γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, γιατί δεν πρέπει να χουμε εντάσεις. Ναι, ορθώς συνομιλούμε και σε κάθε περίπτωση είμαι από αυτούς που δημοσίως δεν έχω καμία απαίτηση από τους θεσμικούς Έλληνες και δη τους διπλωμάτες, να λένε δημοσίως τι ακριβώς γίνεται με την Τουρκία. Υπάρχει και μυστική διπλωματία,. Εκείνο όμως το οποίο μας λέει η επίσημη ελληνική διπλωματία είναι ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά, ασχέτως αν συζητάμε, αυτό είναι η ουσία».

Στην ερώτηση της Χριστίνας Βίδου σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές και τα αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα, κυραρχικά δικαιώματα, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος επανέλαβε: Αυτό υποκρύπτεται ή φανερώνεται με τη δήλωση «η Χάγη είναι πολύ μακριά. Μακριά, γιατί έχουμε κόκκινες γραμμές τις οποίες η Τουρκία τις γλύφει, πάει να τις ξεπεράσει, ή τις ακουμπάει».

Ο αξιακός κώδικας της Τουρκίας και η ανοχή της Δύσης

Σχετικά με τη συνάντηση Ερντογάν -Σολτς με την εικόνα δύσκολου συνομιλητή που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος ο Δημήτρης Σταθακόπουλος υπενθύμισε την ιστορική σχέση αλλά και τις επενδύσεις της Γερμανίας στην Τουρκία .«Είναι εκτεθειμένες στην τουρκική οικονομία οι γερμανικές επιχειρήσεις, ενώ είναι μεγάλη η κοινότητα Τούρκων, οι περισσότεροι κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι είναι και Γερμανοί πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η δήλωση είναι ότι η Τουρκία όντως είναι δύσκολη, υπό την έννοια ότι δεν κάνει πίσω στον δικό της αξιακό κώδικα. Σου λέει ναι μεν συνομιλώ, αλλά αυτά είναι και μας αρέσει. Το λέει στους Αμερικανούς, το λέει στο ΝΑΤΟ. Το θέμα είναι κατά πόσο θα δείχνουμε ανοχή ως δυτικός κόσμος και ως συμμαχία στην Τουρκία να κάνει ό,τι θέλει. Διότι εφόσον δεν της επιβάλλονται κάποιες κυρώσεις, κάποια μέτρα, θεωρεί την καλόπιστη στάση που δείχνει για συζήτηση οδυτικός κόσμος, ως αδυναμία», επισημαίνει ο διεθνολόγος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
άρμα μάχης σε ποταμό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνική τραγωδία! 800 Ουκρανοί στρατιώτες αφανίστηκαν στον ποταμό Δνείπερο σε αυτοκτονικές αποστολές -Με «κρέμασμα» απειλούν τον στρατηγό που τις διέταξε

Ο Ουκρανός στρατηγός Σοντόλ δέχεται απειλές και κριτική από όλη την χώρα μετά τις αυτοκτονικές αποστολές απόβασης στον...