Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τουρκικές "κόκκινες γραμμές" στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και η "παγίδα" του Κυπριακού

Τα Ελληνοτουρκικά έχουν μπει σε νέα φάση, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην γειτονική χώρα και ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία, όπου ο Ερντογάν αποδέχθηκε τελικά την είσοδο της Σουηδίας στη Συμμαχία, χωρίς ωστόσο να φέρει προς έγκριση το υπόψιν θέμα στην τουρκική βουλή μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η "κινητικότητα" στα Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

Όλα αυτά δημιούργησαν το κατάλληλο υπόβαθρο για  να έρθουν κοντά Μητσοτάκης-Ερντογάν, ενώ λίγο νωρίτερα είχε πέσει στο τραπέζι  του Γερμανού Καγκελάριου Σόλτς από πλευράς του Κύπριου Προέδρου Χριστοδουλίδη, πρόταση για  παρέμβαση της ΕΕ,προς επίλυση του Κυπριακού, με το όνομα της τέως Καγκελαρίου Μέρκελ, να "παίζει" για την θέση του μεσολαβητή της  Ένωσης.

Τέλος είχαμε την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα αμέσως μετά την εκλογή του, όπου επανέλαβε για μια ακόμη φορά την θέση των δύο κρατών ως την μόνη λύση στο Κυπριακό  και του Έλληνα Πρωθυπουργού πρόσφατα στην Κύπρο, θέλοντας να διακριβώσει τις επιδιώξεις -κόκκινες γραμμές του  Προέδρου  της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό και την χάραξη εννιαίας γραμμής στο φλέγον αυτό θέμα.

Πρόσφατα μάλιστα είχαμε  δηλώσεις Ερντογάν και του Τούρκου ΥΠΕΞ Φιντάν, όπου οριοθέτησαν τις τουρκικές κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης με Ελλάδα και Κύπρο

Κανένα βήμα πίσω από την Τουρκία

Σε σχετικό άρθρο του Τουρκικό ΜΜΕ, αναφέρει  ότι, "Οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχαν μεγάλη απήχηση στα ελληνικά ΜΜΕ. Στις ειδήσεις χρησιμοποιήθηκε ο τίτλος «Κανένα βήμα πίσω», εφιστώντας την προσοχή στις 3 κόκκινες γραμμές της Τουρκίας", επισημαίνοντας:

"Η Ελλάδα ακολουθεί κάθε βήμα της Τουρκίας. Ο ελληνικός Τύπος εστίασε στις δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Έγραψε λεζάντα «Κανένα βήμα πίσω».

Ο υπουργός Φιντάν, στη 14η Διάσκεψη των Πρεσβευτών στο Προεδρικό Συγκρότημα, δήλωσε:

"Επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής μας μέσω μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για εξεύρεση λύσεων σε αντικρουόμενα ζητήματα με τη γείτονά μας Ελλάδα.Είμαστε ειλικρινείς ως προς αυτό. Ελπίζουμε ότι η  Ελληνική πλευρά θα δείξει την ίδια ειλικρίνεια.

Οι τρείς (3) Κόκκινες γραμμές της Τουρκίας

Ο Υπουργός Φιντάν δήλωσε: «Η εθνική μας υπόθεση, η στάση μας στην Κύπρο είναι ξεκάθαρη. Η κατοχύρωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων είναι η βασική μας πολιτική. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ευαισθησία». 

Η ελληνική εφημερίδα EΘΝΟΣ  ανέφερε ότι ο υπουργός Φιντάν ανέφερε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος στην επίλυση αμφιλεγόμενων ζητημάτων είναι η θετική ατμόσφαιρα.

Τονίζοντας την κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, η είδηση είχε τίτλο «Δεν υπάρχει κανένα βήμα πίσω για την Άγκυρα σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο».

Σε άλλο ρεπορτάζ, σημειώθηκε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι η Τουρκία δεν άφησε τους συγγενείς της στην Κύπρο σε τυράννους.

Η είδηση στο CNN Greece τράβηξε την προσοχή στα λόγια του υπουργού Φιντάν.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, υπενθύμισε ότι είπε «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

 Η δήλωση Έλληνα ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη στην αιγυπτιακή τηλεόραση

Μιλώντας στην αιγυπτιακή τηλεόραση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης έθιξε τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Δηλώνοντας ότι η Αθήνα βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας στο δρόμο της προς την Ευρώπη, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να διευκολύνουμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην Κύπρο».

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν στην Κύπρο, ο Γεραπετρίτης είπε, "Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε ότι υπάρχουν πολύπλοκα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σημαντικά θέματα σχετικά με την Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να διευκολύνει αυτά τα βήματα».

Τονίζοντας την ανάγκη πολιτικού διαλόγου για την ειρήνη στην περιοχή, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ: «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σχέση καλής γειτονίας που βασίζεται στην καλή θέληση».

Σημειώνοντας ότι έχει αναπτύξει έναν καλό δίαυλο επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Έλληνας υπουργός είπε: «Αυτό που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε είναι να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα με κοινά συμφέροντα όπως το εμπόριο, η οικονομία, η πολιτική άμυνα, ο τουρισμός, η γενική ανάπτυξη. των δύο χωρών και στη συνέχεια να εργαστούμε για τις σχέσεις μας».

Συμπέρασμα

Ο  Ερντογάν στην παρούσα φάση και μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου  τουλάχιστον δεν θα προβεί σε κάποια επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο, για οικονομικούς λόγους αλλά και για εξοπλιστικούς, αφού κάτι τέτοιο θα απομάκρυνε οριστικά την Τουρκία από την αγορά των Αμερικανικών F-16 BLOCK-70, της οποίας την υλοποίηση επιθυμεί διακαώς.

Ωστόσο η τουρκική αμυντική βιομηχανία και παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, ουδόλως έχει διακόψει την φρενήρη προσπάθεια παραγωγής οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας σε περίπτωση ναυαγίου της αγοράς των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ, ενώ υπενθυμίζουμε ότι ο Ερντογάν δεν έχει φέρει ακόμη προς ψήφιση στην τουρκική βουλή το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κοινώς πιστεύουμε ότι η πορεία του Ελληνοτουρκικού διαλόγου εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από την πορεία των παραπάνω δύο σημαντικών θεμάτων, ενώ τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο ΥΠΕΞ του Φιντάν επί της ουσίας ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τις πάγιες θέσεις τους για το Κυπριακό (2 κράτη) και από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο (Γαλάζια Πατρίδα).

 Εκτιμούμε ότι  υπάρχει κίνδυνος προσπάθειας από την Άγκυρα για συνεκμετάλλευση του Κυπριακού φυσικού αερίου σε συνεργασία με ΕΕ και Κύπρο, χωρίς επίλυση του Κυπριακού. 

Τα θέματα  είναι πάρα πολύ λεπτά και χρειάζονται πολύ επιδέξιοι χειρισμοί και αποφάσεις, αφού κατά την εκτίμησή μας δεν θα πρέπει να συνδυαστεί στενά η πορεία του Κυπριακού με τα Ελληνοτουρκικά, πέραν του ζητήματος  της οριοθέτησης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ ανατολικότερα της Ρόδου στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελόριζου με την Τουρκική , της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της εκμεταλλευσιμότητας των υδρογονανθράκων από τα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Θα ήταν λάθος  κατά την γνώμη μας ,να "πάει πακέτο" η πορεία επίλυσης  του Κυπριακού  και η όποια "εμφανιζόμενη" ως τουρκική υποχωρητικότητα στη Μεγαλόνησο, με τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο και τον ελληνοτουρκικό διάλογο, οδηγώντας έτσι σε υπαναχώρηση των πάγιων  θέσεών μας στο  Αρχιπέλαγος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...