Ελληνοτουρκικά

Στα "σκαριά" νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν με πωλήσεις όπλων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας-Πως επηρεάζεται η Ελλάδα

Οι "αδελφικές σχέσεις" ΑζερμπαΪτζάν-Τουρκίας είναι γνωστές σε όλους, με τον Ερντογάν να χρησιμοποιεί την χαρακτηριστική του έκφραση "ένα Έθνος-δύο κράτη", προκειμένου να περιγράψει το "δέσιμο" των δύο χωρών.

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν επισκέπτεται εγκαταστάσεις  εταιρειών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανιάς

Σε πρόσφατο άρθρο του, τουρκικό ΜΜΕ με καλή πληροφόρηση σε θέματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, επισημαίνει την πραγματοποίηση κρίσιμης επαφής για την αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, επισημαίνοντας:

"Έγινε μια κρίσιμη επαφή για τη συνεργασία της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν στον αμυντικό κλάδο.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Halid Ahadov, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler και ο Πρόεδρος της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας Δρ. Haluk Görgün συναντήθηκαν.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά την «Επιχείρηση Μία πατρίδα» που πραγματοποίησε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρησιμοποιώντας ενεργά τα προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας,ο Αζερμπαϊτζάν πέτυχε σημαντική νίκη κατά των Αρμενίων, ενώ έκτοτε συνεχίζει να εργάζεται για τον εκσυγχρονισμό του στρατού του .

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Halid Ahadov.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας Haluk Görgün και ο αναπληρωτής υπουργός Celal Sami Tüfekci.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν, στην οποία συνοδευόταν από τον ΥΠΑΜ  Yaşar Güler και τον Επικεφαλής Αμυντικής Βιομηχανίας Dr. Haluk Görgün, οι οποίοι  βρέθηκαν στο Μπακού για πρώτη φορά  με την νέα τους ιδιότητα-καθήκοντα.

 Μετά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Ahadov επισκέφθηκε την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών. Ο Ahadov και η συνοδευτική αντιπροσωπεία, που βρέθηκαν μαζί με τα ανώτερα στελέχη εταιρειών τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας,ενώ  θα επισκεφθούν αύριο διάφορες τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας.

Προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο Αζερμπαϊτζάν

Η συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο προμηθευόταν ως επί το πλείστον  για την άμυνά του οπλικά συστήματα από το Ισραήλ, πριν από την επιχείρηση One Homeland, πραγματοποίησε πολύ σημαντικές αμυντικές προμήθειες από την Τουρκία κατά τη διάρκεια και μετά την επιχείρηση.

Επί του παρόντος, οι τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στον εξοπλισμό του στρατού του Αζερμπαϊτζάν με σύγχρονο αμυντικό εξοπλισμό αντί για εξοπλισμό παλιάς γενιάς σοβιετικής κατασκευής.

AKINCI TİHA, Bayraktar TB2 SİHA, TRLG-230 Land to Land Missile System, HAKİM Air Command Control System , Laser Guidance Kit, Winged Guidance Kit, COBRA Tactical Wheeled Armored Vehicle, BORA-12 Sniper Rifle και Mobile Satellite, σύμφωνα με ανοικτές  πηγές Αζερμπαϊτζάν,  αποτελούν μόνο ένα μέρος των προϊόντων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Στα σκαριά νέα συμφωνία πώλησης τουρκικών οπλικών συστημάτων στους Αζέρους

Από την άλλη, φαίνεται ότι ο συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών αυξάνεται το τελευταίο διάστημα. Αυτός ο αυξημένος συντονισμός αναμένεται να αποτυπωθεί στην αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με άλλες χώρες.

Ειδικότερα, οι προμήθειες της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν αναμένεται  γρήγορα να αυξηθούν.

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεχίζει την εκπαιδευτική του υποστήριξη στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

Οι στρατοί των δύο αδελφών χωρών πραγματοποιούν συνεχώς κοινές ασκήσεις."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία έχει εκτοπίσει οριστικά  Ρωσία και Ισραήλ από την θέση του προμηθευτή οπλικών συστημάτων και μέσων στο Αζερμπαϊτζάν.

Στη δύσκολη οικονομική κατάσταση  που βρίσκεται  η Τουρκία, τα εξαγώγιμα προϊόντα της αμυντικής της βιομηχανίας, στο πλούσιο "αδελφό κράτος" του Αζερμπαϊτζάν, θα αποτελέσουν μια καλή πηγή εσόδων και προς την κατεύθυνση αυτή έγινε η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στον φίλο του Αλίγεφ, με αποτέλεσμα την επίσκεψη λίαν υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Αζέρικης κυβέρνησης που πραγματοποιείται τώρα στην Τουρκία σε εγκαταστάσεις εταιρειών της αμυντικής της βιομηχανίας.

Εκτίμησή μας είναι ότι είναι "στα σκαριά" υπογραφή νέας αγοράς τουρκικών οπλικών συστημάτων από το Αζερμπαϊτζάν και περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων στον τομέα της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας των δύο χωρών.

Κλείνοντας υπενθυμίζουμε τις προβλέψεις της "Διακήρυξης της Σούσα" που  έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τις οποίες, οι δύο χώρες σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης μίας εκ των δύο με τρίτη χώρα, θα ενεργήσουν από κοινού εναντίον της. 

Συνεπώς σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής  στρατιωτικής αναμέτρησης, θα πρέπει να υπολογίζουμε την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία ως δεδομένη, με σοβαρές συνέπειες ,τις έχουμε αναλύσει εκτενώς σε προγενέστσρο άρθρο μας.

Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Επίσης η πολεμική αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη  Ρωσικής προέλευσης και κατασκευής τα οποία η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ σε αερομαχίες.

Τέλος Ειδικές Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν εκπαιδευθεί τα τελευταία χρόνια  στην Ισπάρτα που  εδρεύει η τουρκική Σχολή Αεροπορίας Στρατού, η οποία διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα.

Πλησίον της Ισπάρτα και ΒΑ αυτής, βρίσκεται η Σχολή και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στη διεξαγωγή αεροκινήτων επιχειρήσεων και στην Ισπάρτα αλλά και πλησίον της φιλοξενούνται ελικόπτερα και Τούρκοι Καταδρομείς, εκτιμούμε ότι η συνεκπαίδευση Τούρκων-Αζέρων αφορούσε τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων.

Κλείνοντας υπενθυμίζουμε ότι  στην τελευταία διακλαδική τουρκική άσκηση ΤΑΜΣ  "EFES", η οποία ως γνωστόν έχει σκοπό την εξέταση-δοκιμή σχεδίων κατάληψης νησιών μας στο Αιγαίο, Αζέροι καταδρομείς ενήργησαν προς κατάληψη εχθρικής νησίδας σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ