F-16
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σφοδρή αντίδραση της Ομογένειας στις ΗΠΑ κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία: Το bypass που επιχειρεί ο Ερντογάν μέσω Ουκρανίας-Ρουμανίας

Είναι γνωστό  ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και  κιτ εκσυγχρονισμού βρίσκονται σε εξέλιξη, με τον νέο Τούρκο ΥΠΕΞ  Φιντάν να συνομιλεί για το θέμα  με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν 

Ωστόσο, η Ελληνική διασπορά στις ΗΠΑ συνεχίζει τις προσπάθειές της να εμποδίσει κάτι τέτοιο.

"Το Hellenic American Leadership Council (HALC) στοχεύει να περιπλέξει την προμήθεια από την Τουρκία των Αμερικανικών   μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού", επισημαίνει Τουρκικό ΜΜΕ, αναφέροντας ως κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας τα ακόλουθα: 

Τέλος, η HALC έστειλε επιστολή προς τα μέλη του Κογκρέσου και τους γερουσιαστές των ΗΠΑ, με την οποία ζητούσε η πώληση των F-16 Block 70 στην Τουρκία να υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις.

 Η Επιστολή μελών της  HALC προς μέλη του Κογκρέσου

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η επιστολή των μελών του HALC συνοψίζεται ως εξής:

«Η Τουρκία επιταχύνει τις προσπάθειές της για αγορά αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρειαζόμαστε να δράσετε.

Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο. Ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δεσμεύτηκε μάλιστα να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του και τη «Γαλάζια Πατρίδα», ένα ρεβιζιονιστικό δόγμα που εκφράζει τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Το Κογκρέσο έχει τη δύναμη να σταματήσει αυτή την πώληση. Προτρέπουμε τα μέλη του Κογκρέσου να αναλάβουν δράση και να απαιτήσουν ότι η Τουρκία δεν πρέπει και δεν μπορεί να αγοράσει F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο με την Ελλάδα».

Το τουρκικό αίτημα αγοράς  F-16 Block 70 

Μετά το εμπάργκο F-35 των ΗΠΑ, η Τουρκία ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 ως μέρος των επειγουσών επιχειρησιακών της αναγκών. Ως εκ τούτου, τον Σεπτέμβριο του 2021, η Τουρκία έστειλε επιστολή στις ΗΠΑ για αγορά 40 F-16 Block 70 Viper Fighters και 79 F-16 Block 70 Kits εκσυγχρονισμού.

Αντίστοιχα, η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2021. Η δεύτερη τεχνική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο του 2022, περίπου 1 χρόνο αργότερα.

Τέλος, μια άλλη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Επί του παρόντος η διαδικασία της Γερουσίας δεν έχει ξεκινήσει, για το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά των F-16 Block 70.

Η πώληση F-16 από την Νορβηγία στην Ρουμανία με την έγκριση των ΗΠΑ

Παράλληλα η Νορβηγία  ανακοίνωσε πρόσφατα  την ολοκλήρωση της πώλησης 32 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη Ρουμανία, ύψους  418 εκατομμυρίων δολαρίων η οποία έγινε εν γνώσει των Η.Π.Α.

Ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Björn Arild Gram δήλωσε ότι η πώληση του αεροσκάφους θα ενισχύσει και θα εκσυγχρονίσει την άμυνα της Ρουμανίας, της γειτονικής χώρας με την Ουκρανία.

Τα αποσυρθέντα πολεμικά αεροσκάφη F-16A/B θα αρχίσουν να μεταφέρονται στη ρουμανική Πολεμική Αεροπορία αφού εκσυγχρονιστούν. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2023 και θα ολοκληρωθούν εντός του 2024.

Η συμφωνία  περιλαμβάνει επίσης την παράδοση εφεδρικών κινητήρων, εκπαίδευση προσωπικού, συντήρηση και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η Kongsberg θα παρέχει υποστήριξη συντήρησης για το αεροσκάφος.

Η ρουμανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει αυτή τη στιγμή 17 μαχητικά αεροσκάφη F-16A/B.

Εκτός από τα F-16A/B που αγοράστηκαν από την Πορτογαλία τα προηγούμενα χρόνια, η ρουμανική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει ακόμη 2 μοίρες F-16 με 32 F-16A/B από την πρόσφατη αγορά τους από την Νορβηγία.

Το Ουκρανικό αίτημα για απόκτηση F-16 και ο "ρόλος" της Τουρκίας

Σε σχετική ανακοίνωση για το θέμα απόκτησης F-16 από την Ουκρανία,  ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Κίεβο, ανέφερε ότι οι αρχές της Ρώμης, του Βερολίνου, του Παρισιού και του Λονδίνου δεν θα προσφέρουν στην Ουκρανία τα δικά τους μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά «η φωνή τους είναι σημαντική στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός διεθνούς συνασπισμού», συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης για συμμετοχή στο έργο αυτό, μεταξύ άλλων  των ΗΠΑ και της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι  η χώρα του θα ήθελε να δημιουργήσει τρεις ή τέσσερις μοίρες αεροσκαφών F-16 για να αμυνθεί πιο αποτελεσματικά από τις ρωσικές επιθέσεις.

Το bypass που επιχειρεί ο Ερντογάν μέσω Ουκρανίας για την απόκτηση των Αμερικανικών F-16

Σε άρθρο μας ένα μήνα νωρίτερα,  είχαμε αναφερθεί σε  ένα σχέδιο  που φαινόταν να είναι στα σκαριά, που αφορούσε την αγορά από την Τουρκία των F-16 BLOCK-70  από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ταυτόχρονα η παραχώρηση μεταχειρισμένων τουρκικών F-16  στην Ουκρανία, κάτι ανάλογο που έκανε πρόσφατα η Νορβηγία με την Ρουμανία, με την έγκριση των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν περίπου 235 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30/40/50/50+ στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τέλος θεωρούμε βέβαιο ότι ο Ερντογάν παζαρεύει με τις ΗΠΑ ανοιχτά, την αποδοχή ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από αυτόν με την προμήθεια των Αμερικανικών F-16, ενώ  με δεδομένη την "πρεμούρα της Συμμαχίας" για ένταξη  της Σκανδιναβικής χώρας στους κόλπους της, αναμένουμε "κινητικότητα" στο θέμα των F-16.

Ακόμη όμως και σε τέτοια περίπτωση η τυχόν ευόδωση της πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να εμπεριέχει σοβαρούς περιοριστικούς όρους ως πρός την χρήση τους, ενώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί σαλαμοποιημένη χρονικά, ανάλογα με τα σταθερά και απτά  βήματα της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της πλήρους ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ελλάδα, της άρσης του casus Belli με την χώρα μας  και την παραπομπή στη Χαγη της μόνης διαφοράς που έχουμε μαζί της που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...