Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τι κινδύνους σηματοδοτεί για την Ελλάδα η αναβάθμιση των SU-25 των Αζέρων από τους Τούρκους

Η πολιτοκοστρατιωτική συνεργασία Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά την  παροχή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας με αποτέλεσμα την νικηφόρο κατάληξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ γιατο  Μπακού, βρίσκονται στο απώγειό τους.

Πως επηρεάζεται η Ελλάδα από την στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν

Για την Ελλάδα ωστόσο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η "Διακήρυξη της Σούσα" που υπογράφηκε  στις 15 Ιουνίου 2021 μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, αφού περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας  τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.

Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Επίσης η πολεμική αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη Mig-21, Mig-29 και Su -25 τα οποία η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ σε αερομαχίες.

Κατόπιν των ανωτέρω η τουρκική αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών Su-25 του Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιείται, θα πρέπει να τύχει ανάλογης μελέτης από εμάς. 

Η αναβάθμιση των Su-25 του Αζερμπαϊτζάν από τους Τούρκους

Τουρκικό ΜΜΕ, έγκριτο σε αμυντικά θέματα αναφέρεται  στην ενσωμάτωση του  UPS-82 σε μαχητικά αεροσκάφη Su-25, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ενσωμάτωση του Winged Guidance Kit (KGK) του TÜBİTAK-SAGE πραγματοποιήθηκε στο μαχητικό αεροσκάφος Su-25 του Αζερμπαϊτζάν, δίνοντας του την δυνατότητα να μπορεί να πλήξει εχθρικούς στόχους από μεγαλύτερη απόσταση και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι σχέσεις αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Τελικά το Winged Guidance Kit (KGK) που αναπτύχθηκε από την TÜBİTAK-SAGE ενσωματώθηκε στο σοβιετικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος Su-25 του Αζερμπαϊτζάν.

Το μαχητικό αεροσκάφος Su-25 με ενσωματωμένο κιτ καθοδήγησης πόζαρε στους φωτογράφους κατά τη διάρκεια της Άσκησης "Αετού της Ανατολίας".

Η Τουρκία συνεχίζει να ενσωματώνει πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας και καθοδήγησης ακριβείας στα πολεμικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν. Ταυτόχρονα, τα ενσωματωμένα πυρομαχικά είναι στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θεωρείται βέβαιο ότι στο μέλλον το Αζερμπαϊτζάν θα προμηθευθεί και  με πυραύλους Cruise SOM από την Τουρκία.

Το Winged Guidance Kit (KGK) που αναπτύχθηκε από την TÜBİTAK-SAGE, είναι ένα φτερωτό κιτ καθοδήγησης που μετατρέπει τις υπάρχουσες μη κατευθυνόμενες βόμβες γενικής χρήσης 500 lb MK-82 και 1000 lb MK-83 σε έξυπνα πυρομαχικά μεγάλης ακρίβειας, αέρος-εδάφους.

Χάρη στο UPS, οι βόμβες MK-82 και MK-83 έχουν ικανότητα χτυπήματος ακριβείας σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι τα αεροσκάφη μπορούν να ολοκληρώσουν με ασφάλεια τις αποστολές τους χωρίς να πλησιάζουν επικίνδυνες περιοχές.

Το αντίστοιχο του KGK, το οποίο εξακολουθεί να παραδίδεται στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, είναι το αμερικανικής κατασκευής AGM-154 JSOW.

Γενικά χαρακτηριστικά

Μεγάλη εμβέλεια με ανοιγόμενο συγκρότημα πτερυγίων
Δυνατότητα λειτουργίας μέρα και νύχτα σε όλες τις καιρικές συνθήκες
Ενσωματωμένη δυνατότητα χτυπήματος ακριβείας ANS/KKS 
Συμβατότητα με πολεμικά αεροσκάφη F-16C Block 40 και F 4E / 2020
Επιλέξιμη γωνία λήψης
Επίθεση σε στόχους ευκαιρίας
Παρακολούθηση σημείου διαδρομής
Συμμόρφωση MIL STD 1760
Αυξημένη εμβέλεια

Το UPS μπορεί να φτάσει σε μέγιστη εμβέλεια 60 ναυτικών μιλίων (110km+) όταν εκτοξεύεται από μεγάλο υψόμετρο και μέγιστη εμβέλεια 20 ναυτικών μιλίων (37km+) όταν εκτοξεύεται από χαμηλό υψόμετρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ