Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφερθήκαμε στις δηλώσεις του ΥΠΑΜ Παναγιωτόπουλου αναφορικά με τον χρόνο αφίξεως των πρώτων F-35 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες τα πρώτα από αυτά θα αφιχθούν το 2028.
"Η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ θα ενημερώσει τη Βουλή για το πρόγραμμα που θα ενισχύσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη 5ης γενιάς, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα έρθουν περίπου σε πέντε χρόνια. «Είναι μια σύνθετη διαδικασία η παραγωγή τους αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών» συμπλήρωσε.
Ποιό θα είναι το αεροπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Τουρκίας μέχρι το 2028;
Πριν φθάσουμε στο 2028, μεσολαβούν 5 χρόνια και επειδή εκτίμησή μας είναι ότι οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία θα έχουν ως αποτέλεσμα μια περίοδο ύφεσης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά όχι εγκατάλειψης από τους Τούρκους των βλέψεων και διεκδικήσεων τους στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο, καλό θα είναι να δούμε πως θα διατηρήσουμε την αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο στο χρονικό αυτό διάστημα.
Το θέμα αρχικά είναι να λειανθούν οι αντιθέσεις με την Τουρκία και να επανέρθουμε στο status του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, κάτι το οποίο και αναμένουμε να γίνει και να ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.
H Ελλάδα διαθέτει 220 μαχητικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται αυτά να φθάσουν τα 234 με την προσθήκη και των υπολοίπων Rafale που αναμένονται , ενώ συνεχίζεται ο εκσυγχρονισμός των 80 F-16 σε έκδοση VIPER .
H τουρκική αεροπορία διαθέτει 247 μαχητικά αεροσκάφη, ενώ έχει υποβάλλει αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 F-16 BLOCK-70 και την απόκτηση 79 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της.
Ωστόσο οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία η είσοδος της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, για να πεισθεί το Αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου να "τρέξει" και το θέμα της αγοράς των F-16.
Εκτίμησή μας είναι πως υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα αν όχι βεβαιότητα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου η Τουρκία να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη των Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, οπότε και θα αναμένουμε κινητικότητα στο θέμα των F-16.
Έχοντας ως δεδομένο ότι σε τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση λόγω εκλογών και η Βουλή θα έχει διαλυθεί νωρίτερα, είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις κινήσεις των ΗΠΑ, δηλαδή θα επιβραβεύσουν άμεσα την Τουρκία επιταχύνοντας τις διαδικασίες πώλησης των F-16 σε αυτήν ή θα σύρουν το θέμα για μετά τις εκλογές.
Αν ωστόσο προβούν στην πώληση των F-16 στην Τουρκία πριν τις εκλογές , αυτό θα δώσει πόντους στον Ερντογάν ενόψει των εκλογών, κάτι το οποίο δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι επιθυμεί η Ουάσιγκτον.
Σε όποια των περιπτώσεων, θεωρούμε ότι είτε πριν είτε μετά τις εκλογές στην Τουρκία, πολλώ δε μάλλον αν σε αυτές νικήσει η αντιπολίτευση, τα F-16 θα της δοθούν από τις ΗΠΑ, εφόσον αρθεί το μπλοκάρισμα εισόδου των Σκανδιναβικών χωρών από αυτήν και ο λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν το "χωράφι" που λέγεται Τουρκία.
Από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμούμε ότι θα τερματιστεί το 2023 και κατά συνέπεια ο γεωστρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ χωρίς να εκπέσει τελείως θα μειωθεί, γεγονός που σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στην υιοθέτηση γραμμής ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, με την προϋπόθεση ή ότι ο Ερντογάν εφόσον επανεκλεγεί, πράγμα δύσκολο μετά τους σεισμούς, δεσμευθεί να οδηγήσει την χώρα του στη Δύση ξανά, είτε ως επιβράβευση των φιλοδυτικών κινήσεων που θα ζητηθεί από την νέα κυβέρνηση να γίνουν.
Κοινώς πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν όντως την πρόθεση να επαναφέρουν ισορροπία και αποκατάσταση στις σχέσεις τους με την Τουρκία, επανερχόμενες στο ρόλο της τήρησης ίσων αποστάσεων στα Ελληνοτουρκικά και οδηγώντας εκ νέου τις 2 χώρες στον διάλογο και στην συνύπαρξη, χωρίς πολεμικές περιπέτειες.
Με βάση τα παραπάνω το αεροπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Τουρκίας θα εμπεριέχει μια ισορροπία που θα επιτάσει η αριθμητική υπεροχή των Τούρκων, έναντι της ποιοτικής της Ελλάδας.
Τι θα γίνει μετά το 2028;
Αν και μια πρόβλεψη για μετά από 5 χρόνια ενέχει μεγάλη πιθανότητα ρίσκου, εντούτοις σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα λέγαμε ότι η χώρα μας θα αποκτήσει τα 40 F-35 της και η Τουρκία θα προβεί σε ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους της TF-X, χωρίς να αποκλείουμε και την περίπτωση απόκτησης από την ίδια κάποιων μαχητικών F-35.
Οψόμεθα...