Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

H αρματική απειλή της 1ης Τουρκικής Στρατιάς στον Έβρο και η απάντηση της Ελλάδας με την ένταξη των ΤΟΜΑ Marder στην ΧΧV ΤΘΤ

Η αναβάθμιση αυτή συνίσταται στην κατασκευή και παράδοση στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις του Εθνικού άρματος Altay καθώς και του θωρακισμένου αμφίβιου οχήματος ZAHA. 

Εθνικό άρμα Altay

Η Τουρκία προβαίνει στην κατασκευή και παράδοση στις Ένοπλες Δυνάμεις της του Εθνικού άρματος Altay εφοδιασμένου με το σύστημα αυτοπροστασίας AKKOR, το οποίο είναι ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας που μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τύπους τεθωρακισμένων οχημάτων, χάρη στη σπονδυλωτή αρχιτεκτονική του.

Το AKKOR, θα σχηματίσει μια πλήρη ασπίδα προστασίας 360 μοιρών, αφού θα ανιχνεύσει τον εισερχόμενο πύραυλο ή αντιαρματικό πύραυλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με το ραντάρ υψηλής τεχνολογίας του.

Τα πυρομαχικά φυσικής καταστροφής που θα κατευθυνθούν θα εκραγούν μόλις πλησιάσει εγγύτερα η  αντιαρματική απειλή, με τη βοήθεια των αισθητήρων που βρίσκονται πάνω τους, εξουδετερώνοντας την απειλή.

Αμφίβια ZAHA

Επίσης,  η κατασκευάστρια εταιρεία FNSS φέρεται ότι έχει ήδη παραδώσει τουλάχιστον 27 θωρακισμένα αμφίβια θαλάσσια οχήματα ZAHA στους Τούρκους πεζοναύτες, με δυνατότητα μεταφοράς 500 ανδρών περίπου σε μια διαδρομή, δηλαδή ενός Τάγματος πεζοναυτών.

Από τα παραπάνω 27  ZAHA,τα 23 είναι μεταφορείς προσωπικού, 2 από τα οποία είναι οχήματα Διοίκησης και ελέγχου και 2 από τα οποία είναι οχήματα περισυλλογής-διάσωσης.

Ο οπλισμός του οχήματος θα αποτελείται από έναν τηλεχειριζόμενο πύργο με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και ένα αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών.

Στη θάλασσα το ZAHA επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 13 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στην ξηρά επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιομέτρων την ώρα. Το όχημα μεταφοράς προσωπικού θα μπορεί να μεταφέρει τριμελές πλήρωμα οδηγός-αρχηγός πληρώματος-πυροβολητής και ομάδα 18 στρατιωτών.

Η Τουρκία διαθέτει τα καλύτερα οπλικά της συστήματα σε 1η και 4η Στρατιά 

Για όσους παρακολουθούν την Τουρκία για αρκετά χρόνια, είναι γνωστό ότι ότι νεότερο και σύγχρονο οπλικό σύστημα διαθέτουν οι Τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις, αυτό εξοπλίζει κατά προτεραιότητα Σχηματισμούς και Μονάδες της 1ης Στρατιάς με περιοχή ευθύνης την Ανατολική Θράκη και την 4η Στρατιά (Αιγαίου) με προσανατολισμό τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Συνεπώς όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση των  πρώτων ΖΑΗΑ, τα οποία παραδόθηκαν στην Ταξιαρχία Πεζοναυτών στην Φώκαια, έτσι αναμένουμε και τα πρώτα άρματα  Altay να πάρουν τον δρόμο προς  τους Σχηματισμούς της Ανατολικής Θράκης

Έδρα -Συγκρότηση της 1ης Τουρκικής Στρατιάς

Η εν λόγω Στρατιά εδρεύει στην Κων/πολη και διαθέτει Τρία (3) Σώματα Στρατού (ΣΣ) , τα 2ο ΣΣ και 5ο ΣΣ με τομείς ευθύνης τον νότιο Έβρο έως την περιοχή  έναντι Σουφλίου περίπου και από έναντι Σουφλίου και βορειότερα  αντίστοιχα, και το 3ο ΣΣ ως εφεδρεία. 

Συγκεκριμένα το 2οΣΣ διαθέτει στην Ανατολική Θράκη, 3 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες (Μ/ΚΤΑΞ), 1 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΤΘΤ), 1 Σύνταγμα Πυροβολικού, (ΣΠΒ),  1 Σύνταγμα  Μηχανικού (ΣΜΧ) και σε Ίμβρο και Τένεδο 1 Σύνταγμα Καταδρομών (ΣΚΔ).

Το 5οΣΣ διαθέτει , 3 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες (Μ/ΚΤΑΞ), 1 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΤΘΤ), 1 Σύνταγμα Πυροβολικού, (ΣΠΒ) 1 Σύνταγμα  Μηχανικού (ΣΜΧ), 1 Ταξιαρχία Καταδρομών (ΤΑΞΚΔ), 1 Επιλαρχία Αναγνώρισης.

Τέλος το εφεδρικό 3οΣΣ διαθέτει 1 Μηχανοποιημένη Μεραρχία, 1 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (Μ/ΚΤΑΞ), 1 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΤΘΤ) και 2 Ταξιαρχίες Καταδρομών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε κάθε  Τουρκική Ταξιαρχία Μηχανοκίνητη ή Τεθωρακισμένη προβλέπεται η ύπαρξη 2 Μηχανοκινήτων Ταγμάτων (ΜΤΠ), 2 Επιλαρχιών αρμάτων (ΕΜΑ)  αλλά και 1 Μοίρας Καταδρομών (ΜΚΔ).

Ουσιαστικά αντιλαμβανόμαστε ότι η  μαχητική ισχύς μιας Τουρκικής  Μ/ΚΤΑΞ από  αυτής μιας ΤΘΤ ελάχιστα διαφέρει, αφού η μόνη διαφορά τους συνίσταται στον αριθμό ΤΟΜΑ που υπερτερούν έναντι των ΤΟΜΠ σε μια Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Το αντίθετο συμβαίνει σε μια Μηχανοκίνητη Τουρκική Ταξιαρχία.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ο  σαφής επιθετικός προσανατολισμός της 1ης Τουρκικής Στρατιάς,  με αποστολή την βίαια διάβαση του Έβρου ποταμού, την διάρρηξη της αμυντικής μας τοποθεσίας και στη συνέχεια την διεύρυνση του ρήγματος και την τελική διάσπασή της , προκειμένου οι Σχηματισμοί του εφεδρικού 3ουΣΣ να προβούν στη συνέχεια σε εκμετάλλευση-καταδίωξη.

Έδρα -Συγκρότηση Δ' ΣΣ

Απέναντι από την 1η Τουρκική Στρατιά βρίσκεται το Δ' ΣΣ με έδρα την Ξάνθη, το οποίο διαθέτει 2 Μηχανοκίνητες Μεραρχίες και 1 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία σε πρώτο κλιμάκιο και εφεδρεία 1 Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και 1 Τεθωρακισμένη Μεραρχία.

Η δε διάταξη των Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών μας κλιμακώνεται σε βάθος, όπως επιτάσσει ο αμυντικός προσανατολισμός της χώρας μας, με την XXIII ΤΘΤ στην Αλεξανδρούπολη, την XXI ΤΘΤ στην Κομοτηνή και τις XXV ΤΘΤ  στην Ξάνθη και XXIV ΤΘΤ στο Λιτόχωρο, οι οποίες υπάγονται στην XX ΤΘΜ με έδρα την Καβάλα.

Η ένταξη των ΤΟΜΑ Marder στην ΧΧV ΤΘΤ

Σύμφωνα με ασφαλείς  πληροφορίες η χώρα μας έχει εντάξει τα πρώτα  ΤΟΜΑ Marder που παρέλαβε στην ΧΧV ΤΘΤ που εδρεύει στην Ξάνθη, με σκοπό και αυτά που θα αφιχθούν το καλοκαίρι να ενταχθούν σε αυτήν, φθάνοντας τον συνολικό αριθμό των σαράνα περίπου

Η ένταξη των ΤΟΜΑ Marder στην εν λόγω ΤΘΤ αποσκοπεί στην συγκρότηση μιας ατσάλινης εφεδρικής δύναμης που θα ενεργήσει άμεσα σε περίπτωση που ήθελε απαιτηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του Έβρου ποταμού, αφού στο αρματικό δυναμικό της Ταξιαρχίας, συμπεριλαμβάνεται το άρμα Leopard 2A6HEL, ένα από τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα που έχει στο οπλοστάσιό του ο Στρατός Ξηράς.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...