Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η πιθανότητα τουρκικών προσφυγικών ροών σε Ελλάδα -ΕΕ λόγω των σεισμών- Πως θα το αντιμετωπίσει η χώρα μας

Η τεράστια σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε στην Τουρκία και τα τραγικά επακόλουθα που είχε, στερώντας την ζωή  και τραυματίζοντας χιλιάδες  Τούρκους πολίτες και προκαλώντας ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω προσπάθεια επιστημονικής ερμηνείας του φαινομένου από πάρα πολλούς σεισμολόγους.

Σκοπός είναι να αποφευχθεί μελλοντικά παρόμοια καταστροφή, βρίσκοντας και αναλύοντας τους λόγους που την προκάλεσαν.

Σε άρθρο του  με τίτλο  "Έτσι μεγάλωσε η καταστροφή! ''Δεν περιμέναμε 3 ρήγματα να ενεργοποιήσουν το ένα το άλλο'', τουρκικό ΜΜΕ , επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο τι προκάλεσε την τραγωδία και τι πρέπει να γίνει εφεξής:

"O καθ. Ο Candan Gökçeoğlu είπε ότι η καταστροφή κλιμακώθηκε καθώς τα σφάλματα προκάλεσαν το ένα το άλλο. Επισημαίνοντας ότι το ρήγμα του Pazarcık αναμενόταν να σπάσει, ο Gökçeoğlu είπε: «Περιμέναμε σεισμό άνω των 7,3 βαθμών. Αλλά δεν περιμέναμε ότι το Pazarcık θα έσπαγε το Amanos μαζί του και ότι μετά από 9 ώρες θα σπάσει το ρήγμα Sürgü και τα 3 θα ενεργοποιούσαν το ένα το άλλο.

Ο Λέκτορας Γεωλογικής Μηχανικής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Hacettepe, Καθ. Δρ. Candan Gökçeoğlu, δήλωσε ότι οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν στο Kahramanmaraş Pazarcık, το Gaziantep Nurdağı, το İslahiye, το Hatay Hassa, το Kırıkhan, το İskenderun και την Antakya.

Ο Gökçeoğlu είπε, "Η πλειονότητα των ζημιών εδώ οφείλεται στο έδαφος και  την κακή κατασκευή. Δηλαδή, η ρευστοποίηση, η πλευρική εξάπλωση, προκαλείται από το γεγονός ότι το κτίριο δεν έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το έδαφος.

Σε Hatay Hassa, İslahiye του Gaziantep και Nurdağı , συνοικίες βρίσκονται χτισμένες  πάνω στο ρήγμα, με αποτέλεσμα καλοχτισμένο, κακοφτιαγμένο κτίριο, ψηλό, χαμηλό, μονώροφο, όλα  να διαλυθούν . Χρειαζόμαστε νόμο για το ρήγμα. Πρέπει να αποτρέψουμε την κατασκευή στο ρήγμα.

Δηλώνοντας ότι κάθε φορά που συμβαίνει ένας σεισμός, οι επιστήμονες  ερωτώνται αν αναμένεται ή όχι  άλλος σεισμός, ο Gökçeoğlu είπε, "Περιμέναμε  ότι θα πήγαινε και θα σπάσει το ρήγμα Sürgü μετά από μια ώρα; Δεν το περίμενα ποτέ. Όποιος το πει αυτό θα πει ψέματα. Δεν περιμέναμε ότι 3 ρήγματα  θα ενεργοποιούσαν  το ένα το άλλο. Έχω δουλέψει σκληρά σε αυτόν τον τομέα για 40 χρόνια. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και σοβαρό», είπε.

Μην μπείτε στα σπίτια για έναν μήνα

ESKİŞEHİR , ο  Λέκτορας του Τμήματος Γεωλογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Osmangazi, Καθ. Δρ. Volkan Karabacak, δήλωσε:

"Οι μετασεισμοί αυτού του σεισμού θα είναι τόσο μεγάλοι όσο ο ίδιος. Δεδομένου ότι ο μετασεισμός του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ είναι έναν βαθμό μικρότερος από τον ίδιο, δηλαδή μπορεί να φθάσει έως 6,5, κάτι που  μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν εξασθενούν τα σπίτια .

Αυτή τη στιγμή δεν μπαίνουμε στα σπίτια για τουλάχιστον ένα μήνα. «Υπάρχουν οφέλη. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων θα διαπιστωθεί ποιο είναι κατεστραμμένο ή ελαφρώς κατεστραμμένο. Όσο γίνονται αυτά, είναι ωφέλιμο για τους ανθρώπους να μένουν μακριά από τα σπίτια τους." . Οι ομάδες της AFAD θα τους το πουν όταν χρειάζεται».

 

Η περιοχή των 10 σεισμόπληκτων τουρκικών επαρχιών αριθμεί πληθυσμό περίπου 13,5 εκατομμυρίων, γεγονός που σε συνάρτηση με τις τεράστιες καταστροφές , την επικίνδυνη μετασεισμική ακολουθία  και τις παραπάνω συστάσεις των Τούρκων σεισμολόγων δεν αναμένεται να μπεί στα σπίτια του ένα μικρό μέρος από αυτούς των οποίων θα κριθούν ως κατοικήσιμα,  νωρίτερα από έναν μήνα .

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι εκατομμύρια  σεισμόπληκτοι Τούρκοι πολίτες θα αναγκαστούν να μείνουν κυριολεκτικά σε σκηνές , ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και συγγενείς τους στην υπόλοιπη Τουρκία, ενώ πολλοί θα είναι εκείνοι που θα ξενητευθούν, δημιουργώντας νέες προσφυγικές ροές προς την ΕΕ, ενώ εκτίμησή μας είναι πως εκτός των σεισμοπαθών,  λαθρομετανάστες που ζούν στην Τουρκία από άλλες χώρες, ενδέχεται να εκμετταλευθούν την περίσταση για να επιχειρήσεουν παράνομη εισβολή στην χώρα μας

Η στάση της  Ελλάδας 

Η  Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί ανάλογα προκειμένου να αποφύγει φαινόμενα προσφυγικών ροών όπως αυτά του 2020, στον Έβρο, αλλά και στα νησιά της στο Αιγαίο.

Κοινώς η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την περιφρούρηση των συνόρων της από μεταναστευτικές ροές όπως και πριν από τους σεισμούς στην Τουρκία, παράλληλα όμως  η χώρα μας θα πρέπει να πρωτοστατήσει στα πλαίσια της ΕΕ για την δημιουργία πλαισίου φιλοξενίας Τούρκων σεισμόπληκτων πολιτών στα κράτη μέλη της, σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, σε αριθμούς  ανάλογους με τον πληθυσμό του κάθε κράτους, μέχρις ότου το τουρκικό κράτος μπορέσει να ανακάμψει και με χρηματική βοήθεια που θα λάβει από άλλες χώρες και πόρους της οικονομίας του, προβεί σε αποκατάσταση των κατοικιών τους, προκειμένου να γυρίσουν ασφαλείς και σώοι πίσω στην πατρίδα τους την Τουρκία.

Η επιλογή των όσων θα έρθουν στις Ευρωπαϊκές χώρες από τους σεισμόπληκτους, εννοείται ότι θα πρέπει να γίνει σε άμεση συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές.

Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι πολίτες  θα αντιληφθούν ότι η Ελλάδα και η  ΕΕ στέκονται έμπρακτα δίπλα τους και μετά τους σεισμούς και πως η Ευρωπαϊκή  προοπτική και ολοκλήρωση της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, μόνο οφέλη έχει να τους προσδώσει.

Μια Ευρωπαϊκή Τουρκία είναι προς όφελος της Ελλάδας ,της Κύπρου , της ΕΕ και των ΗΠΑ και θα έχει ως αποτέλεσμα την λείανση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και προβλημάτων,   και την επίλυσή τους, όπως και του Κυπριακού ζητήματος με παράλληλη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, μέσα από έναν διάλογο  μεταξύ συμμαχικών κρατών στο ΝΑΤΟ και μελών της ΕΕ,στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...