Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τρεις αποκαλύψεις για τα Ελληνοτουρκικά πίσω από τη φρενίτιδα για τη μη πώληση των F-16 από ΗΠΑ

Το θέμα της παταγώδης αποτυχίας της πρόσφατης επίσκεψης Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ ,αναφορικά με την πώληση 40 F-16 BLOCK-70 και 79 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, έχει προβληματίσει έντονα τους Τούρκους, οι οποίοι ευελπιστούσαν μάλιστα  να "κλειδώσουν" ημερομηνιακά την παραπάνω  αγορά.

Είναι τέτοια η πρεμούρα των Τούρκων για το θέμα, σε σημείο που ο Ερντογάν απείλησε τις ΗΠΑ σε προεκλογική του ομιλία ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Στον χορό ανάλογων δηλώσεων προχώρησαν οι ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ της Τουρκίας, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για την στάση των ΗΠΑ και την διασύνδεση της εν λόγω αγοράς με την είσοδο της Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Άγκυρα αρνείται πεισματικά.

Στο παιγνίδι μπήκε και ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Καλίν, ο οποίος σύμφωνα με άρθρο Τουρκικού ΜΜΕ δήλωσε ότι "Οι ΗΠΑ θα χάσουν την ουδετερότητά τους αν δώσουν τα F35 στην Ελλάδα και απορρίψουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία"

Στη συνέχεια το υπόψιν άρθρο αναφέρει:

"Η υπό όρους προσέγγιση των ΗΠΑ για την Τουρκία και την Ελλάδα δεν θα είναι αποδεκτή, λέει ο εκπρόσωπος της προεδρίας. Οι ΗΠΑ θα χάσουν την «ουδετερότητά» τους στο ΝΑΤΟ εάν το Κογκρέσο εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και αντιταχθεί στην αγορά F-16 από την Τουρκία, δήλωσε ο Καλίν

"Έχουμε ακούσει για το πρόγραμμα F-16 ότι το Κογκρέσο θα εισαγάγει μια τέτοια προϋπόθεση. Υπάρχουν τέτοιες φήμες και  αξιολογήσεις. Ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα ή επιθυμία της διοίκησης. Αυτή είναι η εκτίμησή μας.

«Εάν κάποιοι γερουσιαστές, όπως ο Μπόμπ Μενέντεζ, το φέρουν αυτό ως προϋπόθεση στο Κογκρέσο, αλλά ταυτόχρονα ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για F-35, θα χάσουν σαφώς την ουδέτερη θέση τους εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Εάν το θέσουν ως προϋπόθεση , δεν θα είναι ποτέ αποδεκτό για την Τουρκία», είπε ο Ιμπραήμ Καλίν σε δημοσιογράφους στην την Άγκυρα την Τρίτη.

Εάν το Κογκρέσο εξαρτήσει το πρόγραμμα των F-16 από την επικύρωση της Σουηδίας και της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, ο Καλίν είπε: "Αποκλείεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για ξεχωριστές διαδικασίες."

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στην Ουάσιγκτον το 2021 για 40 τζετ F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε ανεπίσημα το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα τζετ θα ενισχύσουν όχι μόνο την Τουρκία αλλά και το ΝΑΤΟ.

«Βλέπουμε το πρόγραμμα F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση τόσο για τις δικές μας αεροπορικές δυνάμεις όσο και για την ενίσχυση της αεροπορίας μας εντός της Συμμαχίας ΝΑΤΟ, αλλά η αμερικανική διοίκηση ή το Κογκρέσο, με άλλα λόγια, θέτει ορισμένες προϋποθέσεις ως προς αυτό, όπως για παρτάδειγμα.

«Αυτό δεν θα συμβεί αν δεν το κάνεις έτσι και ούτω καθεξής», θα πάμε με το δικό μας δρόμο. Θέλω να πω, δεν έχουμε διάθεση να καθίσουμε εδώ με δεμένα τα χέρια», είπε ο Καλίν.

Ερωτηθείς εάν το πρόγραμμα των F-16 έχει ολοκληρωθεί, ο Καλίν είπε: "Εξαρτάται από την κατάσταση που θα υπάρξει Δεν θέλουμε να τελειώσει. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα.

«Γνωρίζουμε ότι η πρόθεση και η επιθυμία της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά εάν δεν μπορούν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Κογκρέσου ή αν αυτό το θέμα κολλήσει στο Κογκρέσο, τότε θα εξετάσουμε την κατάσταση και θα κάνουμε μια νέα αξιολόγηση. ."

Τι αποκαλύπτεται πίσω από λέξεις-αντιδράσεις των Τούρκων για τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα των F-16

Πέραν από την προφανή δυσφορία των Τούρκων για την μη πώληση των F-16 στην Τουρκία ,τα συνήθη " κλαψουρίσματα" για  ότι έτσι δεν ενισχύετια  η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και πως αυτό τάχα αδυνατίζει το ΝΑΤΟ στην ΝΑ του πτέρυγα και τέλος ότι οι ΗΠΑ παύουν να είναι ουδέτερες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας , παίρνοντας θέση υπέρ της Ελλάδας στην οποία θα πουλήσουν F-35, ενώ στην Τουρκία ούτε κάν τα F-16, διαφαίνονται τα εξής:

1. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι φραστικές απειλές του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας για κατάληψη νησιών μας στο Αιγαίο, έχουν βάση εξυπηρετώντας υπάρχοντα σχέδια προς τούτο και δεν είναι απλά προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπολόγιζε όταν έπαιρνε τους  Ρωσικούς S-400, ότι λόγω της προκαταβολής του 1.4 δισ $ που είχε δώσει για την αγορά 100 μαχητικών F-35 και της κατασκευής εκατοντάδων μικρών απάρτιων για το υπόψιν αεροσκάφος σε τουρκικές εταιρείες, ότι οι ΗΠΑ δεν θα έβγαζαν την Τουρκία  από το πρόγραμμα του εν λόγω αεροσκάφους.

Υπολόγιζε  ο Ερντογάν ότι έχοντας η Τουρκία πανίσχυρη αεροπορία λόγω των 240 F-16 που διαθέτει μαζί με τα F-35 που λογάριαζε ότι θα έπαιρνε σε συγκερασμό με τους S-400, θα υλοποιούσε τους σχεδιασμούς του σε βάρος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο.

Ευτυχώς για την Ελλάδα δεν υπολόγισε σωστά την  ισχύ των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ και την δύναμη της Ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, παράγοντες που συνετέλεσαν αποφασιστσικά στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Παρόλα όμως αυτά ο Ερντογάν δεν πτοήθηκε βλέποντας την αρνητική εξέλιξη στο θέμα των F-35, αλλά επένδυσε στην απόκτηση από τις ΗΠΑ των 40 F-16 BOLOCK-70   μαζί με 79 κίτ εκσυγχρονισμού, καθώς και στην πρόοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στα UAV, προκειμένου να εφαρμόσει τα επεκτατικά του σχέδια σε βάρος μας. Τώρα βλέποντας ότι ούτε τα F-16 παίρνει από τις ΗΠΑ, διαπιστώνει ότι τα σχέδια του ανατρέπονται πλήρως.

2. Οι συζητήσεις της Τουρκίας για αγορά των Eurofighter από την Μ.Βρετανία δεν έχουν τελεσφορήσει.

Η Μ.Βρετανία έχει στενότατες σχέσεις με τις ΗΠΑ και εκτιμούμε ότι στην παρούσα φάση δεν θα ήθελε να διαταράξει αυτές, παίζοντας μάλιστα  το ρόλο του "Δούρειου ίππου"  για λογαριασμό του Ερντογάν, στο θέμα των F-16.

Κοινώς η Τουρκία έχει ξεμείνει από λύσεις στο θέμα απόκτησης  νέων μαχητικών, αφού Γαλλία και Γερμανία έχουν κλείσει την πόρτα, έχοντας μόνη διέξοδο φαινομενικά την Ρωσία.

Ωστόσο τυχόν απόπειρα αγοράς από τον Ερντογάν  αγοράς ρωσικών μαχητικών πχ Su-35,  με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη και την άρνηση της Άγκυρας για ένταξη της Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ,θα έδινε την ευκαιρία ακόμη και για αποπομπή της Τουρκίας από την Συμμαχία. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τον Ερντογάν προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά εφόσον επικρατούσε στις εκλογές, αφού ΗΠΑ-ΕΕ δεν θα αναγνώριζαν την νίκη του, απομονώνοντάς τον ακόμη περισσότερο.

3. Οι κομπασμοί κατά καιρούς ότι τάχα το TF-X τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος θα είναι ανώτερο του F-35,  ότι το drone  Bayraktar Kizilelma με τεχνολογία stealth, είναι εφάμιλλο και καλύτερο από μαχητικά αεροσκάφη και ότι  μαζί με τα υπόλοιπα τουρκικά Drones τα τουρκικά μαχητικά F-16  είναι υπέρτερα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, είναι ανυπόστατοι ισχυρισμοί, κενού περιεχομένου και αξίας.

Ο λόγος απλός, αφού αυτά ισχύουν ποιός ο λόγος η Τουρκία να κλαίει και να οδύρεται για την μη πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ;

Ανώμαλη τουρκική προσγείωση στην πραγματικότητα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται πως οι Τούρκοι προσγειώνονται στην οδυνηρή για τους ίδιους πραγματικότητα, που θέλει την Ελλάδα να παίρνει σταθερό προβάδισμα στο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος έναντι της Τουρκίας, με τον Ερντογάν στην εξουσία.

Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι σε περίπτωση απομάκρυνσης του Ερντογάν από την εξουσία, οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν την Τουρκία στην Δύση και γι' αυτό θεωρούμε πως είναι πολύ πιθανόν μετά τις εκλογές η Ουάσιγκτον να εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, συνοδευόμενη ωστόσο με την είσοδο Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, την οποία έχει διακόψει ο Ερντογάν. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ